Spontanabort IVF og mislykket IVF-forsøk

Omtrent 10 % av alle påbegynte graviditeter ender med spontanabort. Dette kan oppleves svært sårt for de som blir rammet, og er ikke noe man kan forhindre når det først skjer.

Hva er spontanabort?

Spontanabort er når man mister fosteret innen de første 22 ukene i svangerskapet. De fleste spontanabortene skjer i løpet av de første tre månedene av svangerskapet.

De fleste spontanaborter skyldes oftest genetiske feil eller avvik hos fosteret. I mange tilfeller er disse genetiske feilene tilfeldige, og er ikke videreført gjennom arv. Andre årsaker kan være hormonelle, immunologiske, infeksjoner eller misdannelser i livmoren.

Etter en tidligere spontanabort kan man i de fleste tilfeller fortsatt ha et normalt svangerskap neste gang man blir gravid.

Gjentatte spontanaborter

Noen kan oppleve flere spontanaborter. Dette kalles gjentatte spontanaborter og vil si at svangerskapet ender i påfølgende spontanaborter tre eller flere ganger. Dette betegnes som habituelle aborter. 

Hvordan forårsaker genetiske feil spontanaborter?

De fleste genetiske feil oppstår ved en tilfeldighet, og det er enda ikke kjent hvorfor dette skjer.

Andre grunner til spontanabort kan være:

  • Forandringer i livmoren
  • Hormonell ubalanse
  • Infeksjoner
  • Kroniske sykdommer som diabetes og stoffskifteforstyrrelser
  • Koaguleringsforstyrrelser
  • To eller flere tidligere spontanaborter
  • Røyking eller bruk av rusmidler
  • Andre medisinske tilstander

I tillegg er alder en svært viktig faktor i risikovurderingen. En kvinnes risiko for spontanabort øker med alderen, og risikoen for en kvinne på 45 år vil være åtte ganger større enn hos en kvinne på 20 år.

Kan stress, hard trening, seksuell aktivitet eller p-piller føre til spontanabort?

Nei. Det er i dag ingenting som tilsier at verken stress, trening, seksuell aktivitet eller bruk av p-piller forårsaker spontanabort.

Uansett hvilken situasjon du er i, er det viktig at du ikke bebreider deg selv på grunn av en spontanabort.

Hvordan vet jeg om jeg har spontanabortert?

Symptomene kan variere og her gir vi deg en oversikt over de vanligste tegnene på spontanabort:

Symptomer på spontanabort:

  • Blødninger: Det kan forekomme mindre eller kraftige blødninger. Mindre blødninger kan også skje i løpet av det første trimesteret av normale svangerskap, og er derfor ikke ensbetydende med spontanabort.
  • Magesmerter: Man får som regel vondt i nedre del av magen som kan minne om menstruasjonssmerter.
  • Ryggsmerter: Kan variere mellom milde og sterke ryggsmerter, og forekommer ofte i korsryggen.

Når bør jeg kontakte en lege?

Vi anbefaler at du tar kontakt med en lege ved mistanke om spontanabort. Dersom du opplever store blødninger og/eller sterke smerter bør du oppsøke legehjelp for en snarlig vurdering.

Ulike typer spontanaborter

Det finnes ulike typer spontanaborter. Dette innebærer:

  • Komplett spontanabort: Hele fosteret har blitt støtt ut av livmorhulen og blødningen opphører. Ved tvil kan spontanaborten bekreftes ved en ultralyd.
  • Inkomplett spontanabort: Det finnes fortsatt rester med vev i livmoren. Blødningen kan da vedvare over flere dager og noen ganger også flere uker.
  • «Missed abortion»: Fosteret er dødt i livmoren, men støtes ikke ut. De kliniske tegnene på en spontanabort er fraværende, men symptomene på et normalt svangerskap vil gradvis bli svakere.
  • Tilbakevendende spontanaborter/habituelle aborter: Du har opplevd tre eller flere spontanaborter etter hverandre.

Vi hjelper deg med behandling og oppfølging ved ønske om en ny graviditet. Dersom du får påvist en inkomplett spontanabort eller en graviditet som har blitt avbrutt, uten at kroppen har startet utskylling av fostervev, tilbyr vi medikamentell behandling for dette. Kirurgiske inngrep med utskraping har blitt mindre vanlig de senere årene.

Hvordan vet jeg hvilken type abort jeg har hatt?

En av våre gynekologer vil utføre en innvendig ultralydundersøkelse for å undersøke hvilken type abort man har gjennomgått. I noen tilfeller, utfører vi også blodprøver for å måle hCG (humant koriongonadotropin) – et hormon som produseres i morkaken ved graviditet.

Det er derfor viktig at du oppsøker lege dersom du har symptomer på spontanabort, slik at vi kan kartlegge hvilken type spontanabort det er og hva som er årsaken.

Dersom du har hatt flere spontanaborter (gjentatte spontanaborter), vil det som oftest være nødvendig med både blodprøver og genetiske tester for å finne ut hva som kan være årsaken.

Finnes det behandling for spontanabort?

Behandling for deg som har opplevd spontanabort eller avbrutt graviditet uten symptomer («missed abortion»), vil variere basert på størrelsen på fosteret og lengden på svangerskapet. Dette vil ikke påvirkes av om du har født tidligere eller ikke. Gynekologen kan bekrefte størrelse på foster ved hjelp av ultralydundersøkelse.

Etter en spontanabort er det viktig at fosteret fjernes fullstendig fra livmoren. Dette er for at du ikke skal oppleve infeksjon, blødning eller andre komplikasjoner.

Dersom spontanaborten har vært fullstendig, og livmoren din selv støter ut alt av fostervev, vil det vanligvis ikke være nødvendig med ytterligere behandling. Vi vil da kun utføre en ultralyd for å sikre oss at det ikke er noe fostervev igjen i livmoren din.

Ved en inkomplett spontanabort hvor kroppen ikke har fjernet restene fra svangerskapet selv, kan vi fjerne det resterende fostervevet enten ved kirurgi eller ved hjelp av medisiner (ikke-kirurgisk behandling).

  • Ikke-kirurgisk behandling (medisiner): Vi vil ofte prøve å vente til kroppen kvitter seg med alt vevet selv, spesielt hvis du har opplevd «missed abortion» der du ikke har vært klar over aborten på grunn av manglende symptomer. Å vente til alt fostervev kommer ut av seg selv kan ta flere dager, og i noen tilfeller er det ikke trygt å vente så lenge. Andre ganger kan man fjerne det umiddelbart, og da kan man bruke medisiner for at kroppen skal kunne kvitte seg med vevet. Dette vil være et alternativ for deg som har spontanabortert før uke 10 i svangerskapet. Du får med deg tabletter som settes vaginalt og kan utføres hjemme.
  • Kirurgisk behandling: Hvis svangerskapet har passert 10 uker, vil kirurgi være aktuelt. En kirurgisk behandling innebærer at du gjennomgår en prosedyre der fostervevet fjernes ved å skrape eller suge bort restene. Ved en slik prosedyre, vil livmorhalsen din utvides før gjenværende vev skrapes eller suges ut av livmoren din. Slike behandlinger utføres med narkose, og du vil ikke kunne kjenne noe under inngrepet. Vi kan henvise deg til nærmeste gynekologiske avdeling for kirurgisk behandling.

I etterkant av en spontanabort er det viktig at du ikke bruker tamponger eller har sex (eller bruker sexleketøy), i opptil to uker etter aborten. Dette er forhåndsregler for å unngå infeksjon.

Hvordan kan jeg unngå spontanabort?

Det er dessverre ikke mulig å unngå en spontanabort. I de fleste tilfeller er det genetiske feil som ligger til grunn for spontanaborten, uavhengig av arv. Det viktigste du kan gjøre er å ta vare på kroppen din:

  • Opprettholde en sunn vekt
  • Unngå et stort inntak av alkohol og bruk av tobakk
  • Ta nødvendige vitaminer
  • Trene regelmessig og passe på å ha et variert kosthold

Hvor mye reduseres risikoen for spontanabort for hver uke av svangerskapet?

Risikoen for å spontanabortere reduseres i takt med ukene i svangerskapet. I det andre trimesteret (uke 13 til 19) er det kun en til fem prosent risiko for spontanabort. Risikoen vil reduseres ytterligere for hver uke som går.

Er det større sjanse for spontanabort ved IVF?

Nei, forekomsten av spontanabort for kvinner som blir gravide ved assistert befruktning, er på samme nivå som for kvinner som blir gravide på vanlig måte. Risikoen for spontanabort øker imidlertid med alderen hos kvinner.

Hva kan forårsake en mislykket IVF-behandling?

Når et forsøk med IVF-behandling mislykkes, kan det være vanskelig å vite om det skyldes problemer med embryoet (det befruktede egget) eller forhold inne i livmoren. Studier tyder på at minst 85 % av mislykkede prøverørsbefruktninger skjer som følge av at embryoet stopper å utvikle seg. Det betyr at det befruktede egget ikke fester seg i livmorslimhinnen, og det vil da ikke oppstå en graviditet.

Hvordan kan jeg maksimere sjansen for en vellykket IVF-behandling?

Det kan være flere årsaker til en mislykket IVF-behandling. For å maksimere sjansene for en vellykket IVF-behandling, må man undersøke hva som kan ha vært årsaken til at den forrige behandlingen ikke lyktes. Dette innebærer en nøye gjennomgang av både hormonstimuleringen og dyrkningen av de befruktede eggene i laboratoriet.

Kan jeg bli gravid etter å ha opplevd spontanabort og/eller mislykket IVF-behandling?

Det er ingenting i veien for å forsøke å bli gravid på nytt, enten på naturlig vis eller ved hjelp av IVF-behandling. Vi anbefaler imidlertid at dere tar kontakt med oss for å diskutere muligheter for en vanlig graviditet eller IVF-behandling. Dette gjelder særlig de som er under behandling med assistert befruktning eller har opplevd flere spontanaborter. Vi hjelper dere med vurdering og grundig oppfølging.

I noen tilfeller anbefaler vi behandling med enten donorsæd eller donoregg for å øke sjansene for en vellykket graviditet. Dette vil vanligvis være et alternativ senere i prosessen dersom man har gjennomgått flere spontanaborter, eller flere mislykkede IVF-forsøk.

Lurer du på noe? Vi tar kontakt!

Legg igjen navn og telefonnummer, så tar vi kontakt med deg. Det er helt uforpliktende og du vil kunne spørre oss om det du eventuelt måtte lure på.

Vi kan også bistå med timebestilling for fertilitetssjekk eller en førstegangskonsultasjon.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat Spiren?

Norges største fagmiljø

Volvat Spiren har et av landets mest erfarne miljøer innen fertilitetsbehandling. Kompetansen henger tett sammen med forskning, hvor vi er involvert i internasjonale forskningssamarbeid for å bidra til utviklingen innen assistert befruktning. 

Tilgjengelig der du er

Du er velkommen til oss for fertilitetsutredning og assistert befruktning. Vi er tilgjengelige for deg uansett hvor du er, med mulighet for å starte fertilitetsutredning på ditt nærmeste Volvat-senter. 

Ingen kø, ingen ventetid

Vi har korte ventetider og tar imot pasienter fra hele landet. Du slipper å stå i kø og kan komme i gang med behandling så tidlig som mulig.