Adenomyose

Adenomyose er en sykdom der kjertler fra livmorhinnen bryter inn i livmorens muskelvegg. Hos Volvat møter du et team av gynekologer som står klare til å hjelpe deg med grundig undersøkelse og riktig behandling.

Man antar at 15-20 % av kvinner har adenomyose. Adenomyose kan forårsake kraftige menstruasjonssmerter og blødninger, plager i bekkenet og oppblåsthet før menstruasjon. Slike plager kan være svært strevsomme, og mange kvinner opplever dessverre at de ikke får den hjelpen de trenger. Tilstanden kan være lokalisert i hele livmoren eller lokalisert på ett sted. Selv om adenomyose regnes som en godartet (ikke livstruende) tilstand, kan tilstanden likevel være svært smertefull. 

Leger er ikke sikre på hva som forårsaker adenomyose, men sykdommen forsvinner vanligvis etter overgangsalderen. For kvinner som har alvorlig ubehag fra adenomyose, kan hormonelle behandlinger hjelpe. Fjerning av livmoren (hysterektomi) kurerer adenomyose.

Symptomer på adenomyose 

Vanlige symptomer på adenomyose er:

  • Kraftig, langvarig menstruasjonsblødning 
  • Alvorlige menstruasjonssmerter 
  • Abdominal trykk og oppblåsthet 

Adenomyose-utredning

Under en utredning av adenomyose vil du sammen med legen gå gjennom dine symptomer. En bekkenundersøkelse kan bidra til å utelukke andre problemer eller bekrefte muskelsammentrekningene. Legen vil undersøke livmoren din med ultralyd. MR av livmor og biopsi av livmorsvev (endometriebiopsi) er også aktuelt for å avdekke andre tilstander.

Bekkenbildebehandling som ultralyd og MR kan oppdage tegn på adenomyose, men den eneste måten å bekrefte sykdommen på er å undersøke livmoren etter hysterektomi (fjerning av livmor).

Adenomyose-behandling

Adenomyose forsvinner ofte etter overgangsalderen, så behandlingsmetoden vil avhenge av hvilket livsstadium man er i.  

Behandlingsalternativer for adenomyose inkluderer: 

  • Antiinflammatoriske legemidler, som ibuprofen for å kontrollere smertene. Ved å starte et betennelsesdempende legemiddel en til to dager før mensen begynner og ta det i løpet av menstruasjonen, kan man redusere menstruasjonsblodstrømmen og lindre smerter. 

  • Hormonmedisiner. Kombinerte østrogen-gestagen p-piller eller hormonholdige plastre eller p-ring kan redusere kraftig blødning og smerte forbundet med adenomyose. P-piller med kontinuerlig bruk, forårsaker ofte amenoré - fraværet av menstruasjon - som kan gi litt lindring. 

  • Hysterektomi. Hvis smertene er svært alvorlige og ingen andre behandlinger har virket, kan legen foreslå kirurgi for å fjerne livmoren. Det er ikke nødvendig å fjerne eggstokkene for å kontrollere adenomyose. 

Vårt behandlingstilbud 

Plager tilknyttet underlivet kan oppstå plutselig eller gradvis over tid. Årsak til plagene kan være klart avgrenset, men er oftest sammensatt. Derfor vil  behandlingen hos Volvat være helhetlig, og alltid individuelt tilpasset.

Sykdommer som adenomyose fører ofte med seg bekymring og sterke smerter, noe som fører til ytterligere psykisk og emosjonell belastning for den det gjelder. Våre gynekologer har lang erfaring i utredning og behandling av slike plager. Vi har kort ventetid og du trenger ikke henvisning for å komme til oss.

Bestill gynekologtime

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.