Klamydia

Med klamydia menes oftest infeksjon med bakterien Clamydia trachomatis i kjønnsorganene. Infeksjonen kan være i urinrør, livmor og eggledere hos kvinner og i urinrør og bitestikkel hos menn.


klamydia

Kjønnssykdommen klamydia er vanligst hos unge under 25 år. Omtrent 5% av seksuelt aktive unge vil til enhver tid ha klamydia. Infeksjonen kan føre til redusert fruktbarhet hos kvinner. Kondombruk, oppsporing av smittebærere og antibiotikabehandling er viktig for å bekjempe sykdommen.

Bakterien ble påvist første gang i 1959, men klamydiainfeksjon i kjønnsorganer ble først anerkjent som egen sykdom på 1970-tallet. Tester ble allment tilgjengelige fra 1983.

Klamydia smitter ved samleie. Klamydia smitter lett, 20% av de som har samleie med en smittet person, vil selv bli smittet. Bakterien kan også smitte gjennom munnsex.

Barn kan smittes ved fødselen og etter noen dager utvikle øyeinfeksjon.

Tiden fra smitte til symptomer er 5-14 dager.

Kvinner kan utflod fra skjeden og småblødninger. Menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlatning og betennelse i bitestikkelen. Hos en stor del av de som er smittet (60-80 %) vil man imidlertid ikke ha klare symptomer.

Man kan altså ha klamydia uten å være klar over det.

Vi er litt usikre på forløpet av en klamydiainfeksjon som ikke behandles, men sannsynligvis vil de fleste helbredes av seg selv i løpet av 1-2 år.

Noen få ubehandlede kvinner kan få betennelse i egglederne. Det kan føre til at en eller begge eggledere blir tette. Det kan lede til problemer med å bli gravid. Risikoen for graviditet utenfor livmoren er også økt. 

Klamydia påvises ved å ta prøve fra urinrør, livmorhals, endetarm, halsen eller øyet. Bakterien kan også påvises i urinprøve. Urinprøve er nyttig ved rutineundersøkelser hos personer som ikke har symptomer. Urinprøve tas tidligst en time etter siste vannlatning. 

Det er også mulig å bestille klamydiatest via internett, og utføre egenprøvetaking ved bruk av urinprøver eller vaginalpensel. Pasienten sender da prøven til lege/helsestasjon eller direkte til laboratoriet for analyse. Det er kun noen få steder i landet som har dette tilbudet, så de fleste må derfor oppsøke lege eller ungdomshelsestasjon for å få tatt prøve.  

Klamydia behandles med antibiotika. Du må vente i to uker etter behandlingen før ubeskyttet samleie.

Kondom beskytter hvis det blir brukt riktig. Personer som er under 25 år, anbefales å teste seg etter hvert partnerskifte.

Smitteoppsporing er et viktig. Når en person er smittet, må seksualpartnere de siste seks - tolv månedene undersøkes. Dette kan skje ved at pasienten oppgir navn på partnere, og at legen inviterer disse til undersøkelse. Den som har fått påvist smitte kan selv oppfordre partner/e til å la seg undersøke. Smittede partnere må ta kontakt med andre personer som kan befinne seg i smittekjeden.

Klamydia kan være til stede uten symptomer i lang tid, kanskje år, og nyoppdaget klamydia behøver derfor ikke å bety utroskap.

 

 

Bestill time hos gynekolog:

  • Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
  • Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
  • Bergen: tlf. 55 11 20 00
  • Fredrikstad og Moss: tlf. 69 30 23 00
  • Hamar: tlf. 62 55 35 50

 

 

 

Gynekologi ved Volvat

Volvat har gynekologer i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Moss og Hamar. Det er vanligvis kort ventetid og du trenger ikke henvisning. Husk at tilbudet kan variere fra senter til senter.

3D ultralyd av gravide
Barnløshet
Blødningsforstyrrelser
Candida
Endometriose
Gravid utenfor livmor
Gynekologiske operasjoner
Humant papillomavirus (HPV)
Kontroll hos gynekolog (med celleprøve)
Hormonforstyrrelser
Klamydia
Kløe, svie og smerte i underlivet
Menssmerter
Menstruasjon
Overgangsalder
PMS (premenstruelt syndrom)
P-piller
Prevensjon
P-stav
Slyngeoperasjon ved inkontinens

Sopp i underlivet
Spiral
Spontanabort
Sterilisering av kvinner
Store blødninger under menstruasjon
Svangerskapskontroll
Ultralyd av gravide
Underlivskreft
Utflod
Vestibulitt og vaginisme
> Tilbake til forsiden for gynekologi