Tørre slimhinner og sårhetsfølelse i skjeden

Tørrhet og sårhet i skjeden er et vanlig problem kvinner opplever i sammenheng med overgangsalderen, men kan også ramme kvinner i alle aldre. Plagene kan være forbigående, men noen har behov for behandling. Vi hjelper deg med utredning og behandling av vanlige underlivsplager.

Hva er tørr skjede?

Tørr skjede skyldes nedsatt produksjon av hormonet østrogen, som gjør slimhinnen tynnere og tørrere, vaginal atrofi. Østrogenmangel endrer også skjedens bakterieflora, som gjør en mer utsatt for infeksjoner. Mange opplever irritasjon og sårhetsfølelse i skjeden som følge av tørre slimhinner, og er et vanlig problem hos kvinner i overgangsalderen når østrogenproduksjonen begynner å avta. Samleie kan også oppleves ubehagelig eller smertefullt, og mange kan unngå å være intime med partneren sin av den grunn.

Disse plagene kan gå sterkt utover livskvaliten og oppleves belastende. Det finnes heldigvis behandling som kan lindre og behandle symptomer for tørr skjede. Våre dyktige og erfarne gynekologer hjelper deg med utfordringer knyttet til overgangsalderen. Du får veiledning og informasjon slik at vi sammen kan velge den behandlingsformen som er best for deg.

Symptomer på tørr skjede

 • Tørrhet i skjeden
 • Kløe i skjeden
 • Svie i skjeden
 • Svie med vannlating
 • Irritasjonsfølelse i skjeden
 • Brennende eller stikkende følelse i skjeden
 • Smerte eller blødning ved samleie

Andre problemer som underlivssopp, bakteriell vaginose, menstruasjon eller overdreven/mangelfull intimvask kan gi lignende symptomer. Dersom plagene vedvarer bør man oppsøke legehjelp for å avklare årsaken og sette i gang behandling.

Hvem kan få tørre slimhinner og sår skjede?

Kvinner i alle aldre kan oppleve problemer med tørrhet og sårhet i skjeden. Hovedårsaken til tørr skjede er imidlertid nedsatt østrogenproduksjon, og er derfor et problem som vanligvis rammer kvinner etter overgangalderen.

Årsaker til tørr skjede og sårhetsfølelse

Det er flere faktorer som kan påvirke kroppens østrogenproduksjon. Vanlige grunner til nedsatt østrogenmengde er:

 • Overgangsalder
 • Aldersforandringer
 • Gravid/nylig gjennomgått barnefødsel/ammer
 • Sjeldent samleie
 • Cellegift
 • Underliggende sykdommer (Lichen Sclerosus og Sjøgren syndrom)
 • Prevensjonsmidler som p-piller

Overgangsalder

Overgangsalder er den vanligste årsaken til tørre slimhinner og sårhet i skjeden da det i denne fasen av livet produseres naturlig mindre østrogen. Østrogen bidrar til å opprettholde et normalt syrenivå i skjeden, som holder slimhinnen i skjeden frisk og fuktig. Syren lager et forsvar mot infeksjoner i urinveiene og skjeden, men denne forsvarsmekanismen blir svekket når østrogennivået faller i overgangsalderen. Nedsatt østrogenmengder kan dermed utløse problemer som tørrhet og sårhet i skjeden.

Forskning viser at hele 9 av 10 kvinner som har gjennomgått overgangsalder opplever tørre slimhinner og sårhet i skjeden.

Aldersforandringer

Som følge av manglende østrogen kan muskler og bånd i skjeden bli svakere. Denne prosessen starter ofte allerede etter fylte 35 år, men østrogenfallet merkes sjelden før overgangsalderen. Etter mistet menstruasjon vil indre kvinnelige reproduksjonsorganer bli overflødig og skrumpe. I skjeden er det da normalt å merke tørrhet, irritasjon og såre skjedevegger.

Graviditet

Når du er gravid skjer det mange endringer i kroppen, inkludert i skjeden. Under svangerskapet øker blodmengden i kroppen og slimhinnene blir fyldigere og mer hovne. Som følge av de blodfylte slimhinnene kan det lettere oppstå små blødninger.

Disse er vanligvis helt ufarlige. Syreverdien i skjeden blir også lavere når du er gravid, hvilket betyr at det er lettere å få soppinfeksjoner. En slik infeksjon kan gi kløe, svie, tørrhet eller sårhet, men de fleste opplever at den går over naturlig noen uker etter fødsel.

Det er likevel også normalt å oppleve tørrhet i skjeden rett etter fødsel og under amming grunnet forbigående østrogenmangel.

Samleie

I og etter overgangsalderen er tørre slimhinner den vanligste årsaken til smertefull samleie. Oftest rammes kvinner i overgangsalder da østrogen, som produserer fukt og holder skjeden frisk, avtar i mengde. Når det naturlige smøremiddelet i skjeden reduseres blir det lettere å få rifter og infeksjoner under samleie. På grunn av smertefull samleie er det flere kvinner som unngår å være intime med partnerne sine, noe som kan være en stor påkjenning for mange.

Etter cellegift

Strålebehandling og cellegift kan føre til nedsatt funksjon av eggstokkene, hvor østrogenhormonet produseres. Fordi det er østrogenet som opprettholder fuktighet i skjeden, kan flere oppleve tørre og såre slimhinner i etterkant av gjennomgått behandling. Flere typer cellegift kan forårsake slimhinnebetennelse. Sårhet i blæreslimhinnen merkes som svie ved vannlating og hyppig vannlating, mens sårhet i skjeden ofte medfører smerter ved samleie.

Sykdommer

Lichen Sclerosus er en kronisk hudsykdom som i hovedsak rammer underlivet. Sykdommen medfører ofte kløe og oppdages som hvite striper i huden. Lichen Sclerosus gjør underlivshuden rødlig irritert og det oppstår i noen tilfeller hudblødninger og rifter. Sykdommen påvirker kjønnslepper og klitoris, men ikke selve skjeden. Smerter ved samleie kan likevel oppstå på grunn av hudens tilstand.

Sjøgrens syndrom er en kronisk betennelse som rammer kroppens kjertler. Dersom du har sykdommen kan det gi tørre slimhinner i skjeden, men den kan likeså godt inntreffe andre steder på kroppen. 9 av 10 med primært Sjøgrens syndrom er kvinner og de fleste får sykdommen i alderen 15-35 år eller over 55-årsalderen.

P-piller

Balansen i underlivet ditt er avhengig av at hormonene i kroppen er stabile. Når du tar p-piller gir du kroppen flere hormoner, og i noen tilfeller kan det forårsake ubalanse i slimhinnene. Dette kan utløse problemer med den naturlige utskillelsen av utflod og kan medføre plager som ekstra følsomhet, tørrhet og sårhet.

Hva kan du gjøre selv for å lindre plager?

 • Unngå å skylle skjeden for ofte eller for mye. Slimhinnene er selvrensende og bør ikke forstyrres for mye
 • Bruk glidemiddel ved samleie for å unngå rift og sår i skjeden
 • Unngå bruk av midler som kan irritere slimhinnene

Når trenger jeg behandling?

Dersom du er i tvil over hva dine plager skyldes, du plages av smertefulle sympomter og eller plagene vedvarer, anbefales det å ta kontakt med lege. Vanligvis er tørre slimhinner og sårhet i skjeden ufarlig, men det kan også være tegn på andre sykdommer som kan utelukkes ved en undersøkelse.

Ta kontakt med lege ved:

 • Blodig utflod eller blødning fra skjeden etter overgangsalderen
 • Blødning etter samleie
 • Urinveisproblemer som urinlekkasje, hyppig vannlating og svie

Behandling av tørrhet i skjeden

Det er vanlig med østrogenbehandling i form av tabletter du svelger, østrogenkrem, hudplaster med østrogen eller vaginale østrogentabletter hvis årsaken er nedsatt østrogenproduksjon.

Målet med disse behandlingene er å øke mengden østrogen i skjeden, slik at du opplever lindring av symptomer. Våre gynekologer vil tilpasse en behandlingsplan utfra årsaken og symptomer, og kan også anbefale andre behandlingsalternativer.

Behandling med FemiLift CO2-laser

FemiLift er en CO2-laserteknologi som kan behandle flere vaginale plager hos kvinner. Den revolusjonerende laseren kan også brukes for å behandle tørrhet og sårhet i skjeden i forbindelse med overgangsalderen.

Den har en oppstrammende og fuktighetsskapende effekt, som stimulerer slimhinnen i skjeden til å skape nye blodkar og mer bindevev. Dette har en positiv effekt på flere tilstander, blant annet såre og tørre slimhinner i skjeden.

Behandlingen er nærmest smertefri, rask, sikker, skånsom og effektiv.

FemiLift CO2-laserbehandling utføres av gynekologer på Volvat Majorstuen i Oslo og Volvat Laguneparken i Bergen.

Les mer om skånsom behandling av underlivsplager med FemiLift CO2-laser

Kontakt oss gjerne dersom du ønsker mer informasjon om laserbehandling eller ønsker time til konsultasjon hos gynekolog.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.