Ganglion (håndleddscyste)

Ganglion er en cyste (væskefylt dannelse omgitt av en hinne) med geleaktig innhold. Du kan merke ganglionet som en hevelse eller kul, oftest over håndleddet, men et ganglion kan også forekomme over et fingerledd, eller over seneskjeder på undersiden av håndledd/fingre.

Ganglionet merkes vanligvis på grunn av kulen, men den kan i enkelte tilfeller gi smerter når den er spent.

Ganglion forekommer i alle aldre og hos begge kjønn, hyppigst i aldersgruppen 20-50 år, og hyppigst hos kvinner.

Symptomer

Årsaken til dannelse av ganglion er ikke sikkert kjent. Det kan foreligge en medfødt disposisjon. En risikofaktor synes å være gjentatt ensidig belastning av håndleddet.

Behandling

Kirurgisk fjerning av ganglion er aktuelt ved mye plager og mislykkede forsøk på å fjerne cysten ved å tappe ut innholdet. Kirurgi oppfattes som ganske effektivt, men det er muligheter for at ganglionet vil komme tilbake. Ca 25 % risikerer å få ganglion tilbake pga. en svakhet i båndapparatet.

Om forløpet

Forberedelser

For å forhindre at det blir betennelse i operasjonssåret er det viktig å gjøre hendene rene før operasjonen. Det er mange furer og gjemmesteder i hendene og på fingrene.

Selve dagen

På operasjonsdagen er det viktig at du vasker hendene grundig med Hibiscrub i 2 minutter. Operasjon gjøres enten i lokal bedøvelse eller narkose.

Etter

Etter operasjonen skal du bruke en støttebandasje i 2 uker.

Konsultasjon

2 588,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.