Krokfinger (Dupuytren kontraktur)

Dupuytren kontraktur er en sammentrekning (kontraktur) av vev i håndflaten og fingrene slik at det ikke er mulig å strekke ut hånden/fingrene. På folkemunne kalles dette krokfinger.

Den grunnleggende årsaken er ukjent. Arv er av betydning i noen tilfeller. Tilstanden øker med alderen, og den rammer menn hyppigere enn kvinner. Man ser også tilstanden noe hyppigere hos pasienter med diabetes, ved epilepsi og ved alkoholmisbruk.

Hardt manuelt arbeid ser ut til å øke forekomsten av tilstanden. Det er også beskrevet at traume/skade mot hånden kan øke faren for å få Dupuytrens kontraktur.

Sykmelding

Behov for sykemelding avhenger av hvilket yrke du har. Vanligvis sykemeldes en i 3-6 uker.

Symptomer

Dupuytrens kontraktur er en sammentrekning (kontraktur) av vev i håndflaten og fingrene slik at det ikke er mulig å strekke ut hånden/fingrene.

Typisk finnes en knutet hevelse i håndflaten. I tidlige stadier kan du kjenne noe håndsmerter. Det skjer en gradvis sammentrekning av fingrene. Lillefingeren og ringfingeren rammes vanligvis først. Tilstanden kan også ramme begge hendene. Over tid kan hånden bli så knyttet at pasienten kan ha problemer med å åpne den. På grunnlag av dette vil huden skrumpe, og det kan oppstå hudproblemer.

Behandlingsdetaljer

Operasjonen går ut på å fjerne det fortykkede vevet som ligger foran senene. Behandlingens hensikt er å forbedre håndfunksjonen, og behandling er derfor bare aktuell der håndfunksjonen er nedsatt. Tilstand kan behandles kirurgisk eller med en enzym sprøyte.

Hensikten med kirurgi er å få full strekk i hånden igjen, men noen opplever fortsatt nedsatt håndfunksjon etter operasjonen. Hudproblemer med tørrhet og sår hud kan også forekomme.

Om forløpet

Forberedelser

For å forhindre at det blir betennelse i operasjonssåret er det viktig å gjøre hendene rene før operasjonen. Det er mange furer og gjemmesteder i hendene og på fingrene. Spesielt når en ikke får strukket fingrene helt ut.

På operasjonsdagen er det viktig at du vasker hendene grundig med Hibiscrub i 2 minutter. Operasjon utføres enten i lokalbedøvelse eller narkose.

Etter

Allerede dagen etter operasjonen bør du streke på fingrene så langt bandasjen tillater det.

Bandasje

Den ytterste bandasje kan tas av dagen etter operasjonen, mens den innerste bandasje må være på i 7 dager før en åpner opp. Når en har tatt av den innerste bandasjen, kan en legge på igjen ny tørr bandasje eller plaster.

Smerter

Det første døgnet etter operasjonen vil du antakelig få en del smerter, og du vil få resept på smertestillende.

Enkelte smertestillende medikamenter bør ikke brukes før eller de første dagene etter operasjonen da dette øker risiko for blødning. Informasjon om dette gis ved oppsett av time til operasjon.

For å redusere smerten og hevelsen er det svært viktig å holde armen høyt den første uken etter operasjonen. Armen bør hodes i hjertehøyde. Når du sitter eller sover er det viktig å bygge opp under armen med for eksempel en pute.

Etter behandling anbefales bruk av nattskinne i 4-6 måneder.

Oppfølging

Kontroll og fjerning av sting avtales spesielt for hver pasient med legen som opererte deg.

Etter ca 4 uker vil vi gjerne se deg igjen på en kontroll.

Konsultasjon

1 975,-

Priseksempel fra Stavanger, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.