Karpaltunnelsyndrom: Inneklemming av nerve i håndledd

Av ulike grunner kan det bli trangt i karpaltunnellen. Nervus medianus kommer da i klem, og det kan oppstå symptomer i nervens funksjonsområde, dvs. i hånden og fingrene.

De vanligste årsakene til at det blir trangt, er betennelsesreaksjoner, håndleddsbrudd, lavt stoffskifte, svangerskap, diabetes, og overbelastning gjennom ensidige håndbevegelser i yrket.

Sykmelding

Vanligvis er en sykemeldt i 4-6 uker etter inngrepet, avhengig av type arbeid.

Symptomer

Symptomer på Carpaltunnelsyndrom (inneklemming av nerve i håndledd) er smerter, prikkinger og følelsesutfall på innsiden av hånden tilsvarende tommel, pekefinger, langfinger og en del av ringfinger. Lammelse og svinn i tommelens muskler. Symptomene øker ofte på natten eller når armen holdes i ro. Tap av følelse på fingertuppene gjør det vanskelig å håndtere små objekter, og en kan ha problemer med å vri kluter.

Sykdommen kan være forbigående. Symptomer på Carpaltunnelsyndrom under svangerskap kan forekomme og vil i de fleste tilfeller bli bedre etter fødsel.

Behandling

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden. Ved milde til moderate plager vil man først forsøke med avlastning med bruk av en skinne, og det kan i noen tilfeller føre til at man unngår operasjon.

Behandling med kortisonsprøyte kan i noen tilfeller hjelpe.

Dersom plagene er langvarige, og avlastning ikke har effekt, er operasjon et alternativ. Inngrepet foregår i lokalbedøvelse. Under operasjonen spalter kirurgen ligamentbåndet, slik at nerven får bedre plass og ikke lenger blir liggende i klem.

Om forløpet

Forberedelser

For å forhindre at det blir betennelse i operasjonssåret er det viktig å gjøre hendene rene før operasjonen. Det er mange furer og gjemmesteder i hendene og på fingrene. På operasjonsdagen er det viktig at du vasker hendene grundig med Hibiscrub i 2 minutter. Hibiscrub fås kjøpt på apoteket.

Etter

Bandasje

Etter operasjonen blir det lagt på bandasje og et elastisk bind. Dette fjerner du selv etter 5 dager. Såret og stingene dekkes med hudtape så lenge det ennå er sting der. Sting og plaster fjernes etter 12-14 dager.

Smerter

Allerede samme kveld etter operasjonen må du bøye og strekke fingrene selv om det er smertefullt. Hjelp til med den andre hånden om det er nødvendig. Klem og åpne hånden kraftig, 5-10 ganger per time så lenge du er våken.

Dette er viktig for å få et godt resultat. Det gjøres oppmerksom på at smerter i arr-regionen etter operasjon ikke er uvanlig. Disse smertene kan vedvare flere måneder, og opptil 1/2 år.

Ved smerter etter operasjonen anbefales det å bruke reseptfrie smertetillende-tabletter.

Enkelte smertestillende medikamenter bør ikke brukes før eller de første dagene etter operasjonen da dette øker risiko for blødning. Informasjon om dette gis ved oppsett av time til operasjon.

For å unngå smerter og hevelse er det svært viktig å holde hånden høyt (i hjertehøyde) den første uken etter operasjonen. Når du sitter/sover er det viktig å bygge opp under armen med f. eks. en pute.

Oppfølging

Hvis alt går bra er det ikke behov for kontrolltime.

Konsultasjon

2 588,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.