Atopisk eksem

Atopisk eksem er veldig vanlig hos yngre barn, men kan oppstå i alle aldre. Våre barneleger, allmennleger og hudleger hjelper deg med utredning og behandling av atopisk eksem.

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem, også kalt atopisk dermatitt, er en kronisk inflammatorisk hudsykdom og kjennetegnes av kløe, rødhet og tørr hud. Ordet atopi betyr overfølsomhet og tilstanden er knyttet til andre atopiske sykdommer som allergi og høysnue.

Atopisk eksem kan oppstå når som helst i livet, men de fleste får diagnosen før fire års alder. Tilstanden er ikke smittsom.

Hva er symptomene på atopisk eksem?

Atopisk eksem kan komme og gå i perioder, oppstå på forskjellige steder på kroppen og ha varierende grad av hissighet. Omfanget av eksemet kan variere mye fra person til person. Vanlige symptomer på atopisk eksem er:

 • Rød hud
 • Hovenhet
 • Sprekker
 • Kløe
 • Tørr flassende hud

Hva er årsaken til atopisk eksem?

For noen pasienter skyldes atopisk eksem en svak hudbarriere som følge av en utløsende respons i immunsystemet. Responsen gjør at huden blir betent, tørr og klør. Det er også vist en sammenheng mellom atopisk eksem og gule stafylokokker bakterier. Bakteriene hemmer og forstyrrer den normale bakteriebalansen i huden og svekker derfor hudbarrieren.

Er atopisk eksem arvelig?

Det er en sterk genetisk risikofaktor for å utvikle atopisk eksem. Dersom en av foreldrene dine har atopisk eksem er det 30 % risiko og 70% hvis begge har tilstanden. Flere med hudtilstanden har en eller flere mutasjoner i genet som koder for proteinet filaggrin. Proteinet er fuktighetsbevarende og gjør at hudbarrieren holder seg sterk. Dersom dette er fraværende, vil huden ha for lite væske, bli tørr og svekket.

Hvem kan få atopisk eksem?

Barn

Atopisk eksem forekommer hyppigst hos barn og de fleste får symptomer før 4-års alderen. Spedbarn får gjerne utslett som oppstår på kinn og hake, mens eldre barn får eksem på innsiden av ledd, under knær, håndledd, ankler, hals og hode. 15-20 % av pasientene har atopisk eksem i varierende grad i oppveksten, men flertallet vokser av seg hudsykdommen innen de når puberteten.

Voksne

De fleste voksne med atopisk eksem er personer som har utviklet tilstanden i ung alder og opplever at det blusser opp igjen senere i livet. Det er ofte lokalisert på hender, ansikt og hals. Ved svært få tilfeller debuterer hudsykdommen i voksen alder.

Hvilke faktorer kan forverre eller utløse atopisk eksem?

Det er ulike faktorer som kan fremprovosere atopiske utbrudd:

 • Sigarettrøyk
 • Forurensing
 • Varme og kulde
 • Ulike tekstiler som for eksempel ull direkte på huden.
 • Hudinfeksjoner
 • Svette
 • Vann
 • Parfyme
 • Tørr luft
 • Mugg
 • Midd
 • Såpe
 • Stress
 • Støv
 • Pollen
 • Dyr
 • Kumelk

Komplikasjoner ved atopisk eksem

I noen tilfeller kan hudsykdommen gi komplikasjoner.

Hudinfeksjoner

Bakterier som stafylokokker eller herpesvirus kan trenge inn i hudsprekkene i eksemet. Dette kan føre til blemmer med gult puss. I noen tilfeller kan det oppstå skorper og sopp kalt pityrosporum ovale. Soppen forverrer tilstanden, særlig hos voksne i ansiktet, på hals, bryst og rygg.

Astma og høysnue

Astma og/eller høysnue kan utvikles både før og etter du har fått atopisk eksem.

Matallergi

Personer med atopisk eksem utvikler ofte matallergi. Symptomer på matallergier er gjerne i form av elveblest i huden.

Hyperpigmentering

Noen kan oppleve at huden med eksem blir mørkere eller lysere enn huden rundt. Det kan ta opptil noen måneder før dette forsvinner.

Søvnproblemer

Kløe kan gi voldsomt ubehag og forstyrre nattesøvnen. Hudsykdommen er i noen tilfeller assosiert med mentale helseproblemer som angst og depresjon på grunn av søvnmangel.

Utredning av atopisk eksem

En tidlig utredning og behandling vil kunne forhindre eventuelle komplikasjoner og redusere symptomene ved atopisk eksem. Våre hudleger gjennomfører en klinisk undersøkelse, gjennomgår ditt sykdomsforløp og tidligere historikk.

Behandling av atopisk eksem

Type behandling avhenger av hvor alvorlig det atopiske eksemet er, alder og hvor på kroppen det oppstår. Det finnes ulike behandlingstiltak for atopisk eksem der målet er å tilføre huden nok fukt, lindre symptomer og forebygge nye oppblussinger.

Lysbehandling

Atopisk eksem vil kunne bedres av lysbehandling. Våre hudleger ved avdelingene i Oslo, Bergen og Fredrikstad tilbyr behandling av eksem med ultrafiolett lys. UVA og UVB stråler er en del av det naturlige sollyset og vil kunne forsterke hudbarrieren slik at den tåler flere ytre påkjenninger.

En slik behandling vil kunne bidra til å redusere overaktiviteten i immunforsvaret. Lysbehandling anbefales ikke for barn under 3 år.

Les mer om vår lysbehandling

Fuktighetsgivende behandling

Ved mildere utbrudd anbefales behandling av eksemet med fuktighetsgivende kremer eller oljer. Smør eksemet daglig, gjerne etter bad og dusj. Ved å tilføre fuktighet kan huden holdes smidig og myk. Fuktighetsgivende kremer forebygger også kløe og videre hevelser i huden. Det er viktig å fortsette denne behandlingen selv om du i tillegg mottar annen behandling av legen og huden ser bedre ut.

Betennelsesdempende kremer

Kortisonkremer kan lindre og virke forebyggende ved utbrudd av atopisk eksem. Kortison reduserer kløe og betennelser i huden og preparatene finnes i ulike styrkegrader. Kortisonkremer kan brukes sammen med fuktighetskremer.

Antibiotika

Dersom eksemet er infisert, vil antibiotika i form av salve eller tabletter være en effektiv behandling. Antibiotika kan brukes samtidig med kortisonsalver.

Hudpleie med bløtgjørende midler og daglig hygiene

Avkjøling av huden i form av en kald klut, kjølig soverom eller våtbandasjer kan virke lindrende og samtidig forhindre kloring. I din daglige hygiene anbefales parfymefrie produkter og at du unngår bading eller dusj i lengre tid da vann kan tørke ut huden.

Prognose

Mange med atopisk eksem vokser det av seg før 6-årsalderen, noen merker at symptomer avtar ved puberteten, mens andre vil oppleve å måtte leve med kronisk eksem. I voksen alder vil tilstanden ofte vise seg i form av håndeksem. Ca 50 % av pasienter opplever at atopisk eksem forsvinner helt.

Det vil være naturlig å innføre forebyggende tiltak i hverdagen for å unngå forverring av tilstanden.

Konsultasjon hos hudlege

2 180,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge hudlege hos Volvat?

Riktig behandling for deg

Vårt brede medisinske utvalg av hudbehandlinger tillater oss å skreddersy behandling til hver enkelt pasient.

Anerkjente leger

Hos oss jobber noen av Norges mest anerkjente hudleger, med spisskompetanse innen estetiske og medisinske behandlinger, laserbehandlinger og hudkirurgi.

Alle hudproblemer

Våre erfarne hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Vi hjelper deg dersom du plages med alt fra akne og problemhud, til solskader og fjerning av føflekker.