Atrofisk kolpitt – skjedekatarr i og etter overgangsalder

Atrofisk kolpitt er en type skjedekatarr som kan oppstå hos kvinner i og etter overgangsalderen. Tilstanden skyldes hormonelle endringer som skjer i kroppen og kan føre til at skjedeveggene blir tynnere og mer sårbare for betennelse. Våre gynekologer har lang erfaring med diagnostisering og behandling av skjedekatarr.

Hva er atrofisk kolpitt (skjedekatarr)?

Atrofisk kolpitt, skjedekatarr, er en betennelse i skjeden som ofte rammer kvinner i og etter overgangsalder. Betennelsen oppstår fordi kroppens østrogenproduksjon avtar, noe som kan forårsake plagsomme og ubehagelige symptomer fra underlivet.

Risikoen for å få skjedekatarr øker med alderen og tilstanden har hyppigst forekomst hos kvinner i overgangsalder og hos de med nedsatt østrogenproduksjon.

Omtrent halvparten av kvinner opplever å få skjedekatarr minst én gang i løpet av overgangsalderen. Tilstanden kan være plagsom og hindre kvinner i å ha et normalt sexliv og utføre ulike daglige aktiviteter.

Årsaker til skjedekatarr

Skjedekatarr, eller atrofisk kolpitt, kan oppstå når kvinnen slutter å produsere østrogen. Østrogen er et hormon som blant annet har som funksjon å opprettholde fuktigheten og elastisiteten i skjeden. Når en kvinne går gjennom overgangsalderen reduseres østrogenproduksjonen i kroppen og dette kan føre til tynnere og tørrere skjede. Ved tynn og tørr skjede øker risikoen for skjedekatarr – følgende faktorer kan bidra til å utløse tilstanden:

Seksuell aktivitet

Ved samleie kan skjedemuren bli irritert eller skadet, noe som kan medføre betennelse.

Hygieneprodukter

Parfymerte såper eller desinfeksjonsmidler kan irritere skjeden og føre til betennelse.

Allergier

Noen kvinner kan få betennelse i skjeden av enkelte materialer de er allergiske mot, som for eksempel lateks i kondomer.

Underliggende sykdommer

Atrofisk kolpitt kan være en følgetilstand ved diabetes eller autoimmune sykdommer.

Symptomer på skjedekatarr

Skjedekatarr kan gi ubehagelige symptomer som kan oppleves både slitsomme og smertefulle for mange kvinner. Symptomene inkluderer:

 • Kløe i og rundt skjeden
 • Svie og smerter fra skjeden
 • Smerter ved vaginal samleie
 • Endret utflod (ofte endret konsistens eller farge)
 • Hyppigere vannlatingstrang

Utredning av skjedekatarr

Hvis man opplever ubehag i underlivet og mistenker at årsaken kan være skjedekatarr, bør man kontakte lege eller gynekolog for undersøkelse. Riktig diagnostisering og behandling er viktig for å lindre unødvendig ubehag og forhindre mulige komplikasjoner.

Når man kommer til konsultasjon vil legen eller gynekologen gjennomføre en gynekologisk undersøkelse og eventuelt ta en prøve av utfloden for å diagnostisere tilstanden.

Våre dyktige og erfarne gynekologer tilbyr kyndig hjelp i løpet av kort ventetid og du trenger ingen henvisning for å bestille time.

Hvordan behandle skjedekatarr?

Dersom man får stilt diagnosen er det viktig å igangsette behandling for å unngå videre utvikling av betennelsen. Behandling av atrofisk kolpitt vil avhenge av alvorlighetsgraden av betennelsen, og eventuelle underliggende årsaker.

Vanligvis vil behandlingen inkludere bruk av østrogen-gel eller østrogenkrem for å øke fuktigheten og styrken i skjeden. Noen kan også motta behandling i form av medisiner som skal lindre ubehaget ved symptomene og forhindre infeksjoner.

Prognose ved skjedekatarr

Ved riktig behandling har skjedekatarr en god prognose. Prognosen avhenger imidlertid av betennelsens alvorlighetsgrad og eventuelle sykdommer eller faktorer som kan være utløsende årsaker til skjedekatarr.

Risikofaktorer som gir økt sjanse for skjedekatarr er:

 • Alder – atrofisk kolpitt er vanligere hos kvinner i og etter overgangsalderen, da dette er en periode med hormonelle endringer som kan påvirke skjeden.
 • Ovariektomi – Kvinner som har fjernet eggstokkene kan ha økt risiko for atrofisk kolpitt, da et slikt inngrep medfører østrogenmangel.
 • Seksuelt overførbare infeksjoner – Kvinner som tidligere har hatt en seksuelt overførbar infeksjon, som for eksempel klamydia eller gonoré, kan ha økt risiko for atrofisk kolpitt. Dette er fordi infeksjonen kan ha skadet skjedeveggene.
 • Røyking – personer som røyker har økt risiko for atrofisk kolpitt fordi røyk kan skade blodårene og redusere sirkulasjonen i skjeden.
 • Diabetes – Kvinner med diabetes kan ha økt risiko for atrofisk kolpitt, da høye blodsukkernivåer kan skade skjeden.
 • Immunsuppresjon – kvinner som tar immunsvekkende medisiner, som for eksempel ved organtransplantasjon eller behandling av autoimmune sykdommer, kan ha økt risiko for atrofisk kolpitt.

Få hjelp med underlivsplager i overgangsalderen

I dag finnes det flere gode behandlinger som kan lindre eller fjerne plager fra underlivet. Det er viktig å oppsøke hjelp ved underlivsplager slik at man slipper å gå med unødvendig ubehag som gir bekymringer og setter begrensninger i hverdagen.

Time hos
oss

Verdt å vite

Alle kvinner skal gjennom det

Overgangsalderen er noe alle kvinner skal gjennom, og er en helt naturlig del av livet. Våre gynekologer kan gi deg innsikt i hvilke muligheter du har og hva som skjer i kroppen. Jo mer du vet, jo bedre rustet er du til å håndtere de nye utfordringene som dukker opp.

Det finnes hjelp å få

Våre erfarne eksperter på kvinnehelse står klare til å hjelpe deg med dine utfordringer knyttet til overgangsalderen. Husk at du ikke må akseptere plagsomme symptomer som en del av din nye hverdag, og at du ikke skal ha det vondt.

pregnancy-vagina

Din kropp og ditt valg

Hver kvinne må kjenne på sine egne behov og velge den behandlingsformen som passer en selv best – vi ønsker å bidra med å informere om overgangsalderen og veilede deg gjennom denne fasen av livet så godt vi kan.