Jeg følte meg sett og hørt

Jeg har vært overvektig helt siden jeg var barn, har slitt med mobbing, dårlig selvbilde og mye andre vondter som følge av overvekt.

Fikk diagnosen PCOS når jeg var 18 år, hadde manglende eggløsning fra tenårene, derav uteblitt menstruasjon og på den tiden fikk jeg også beskjed om at det skulle bli vanskelig for meg å bli gravid - noe som alltid har vært drømmen min, å få strutte rundt med gravid mage og få barn.

Med ei vekt som raste oppover så var jeg på god vei til å utvikle diabetes. Noen måneder før jeg tok gastric sleeve operasjonen så måtte jeg også begynne på metformin da jeg hadde forhøyet lagtidsblodsukker. Jeg hadde prøvd alt for å gå ned i vekt av meg selv, hatt god oppfølgning fra både leger og personlig trener. Jeg hadde brukt flere tusen på pt-timer, kostholdsveiledning og jeg var veldig streng med meg selv og prøvd flere kostholdsendringer for å prøve å finne en vei for meg - men uansett hva jeg prøvde så gikk jeg alltid ned max 10 kg før alt kom rasende på meg igjen og litt til.

Jeg begynte å gå til st.Olavs hospital for å få hjelp på overvektsklinikken når jeg nærmet meg 140 kg, og etter en tid der så anbefalte dem meg slankeoperasjon når dem så hvor hardt jeg jobbet for veldig liten gevinst. 

Når det valget da ble tatt i 2016, så var jeg ferdig med å prøve på egen hånd og tok kontakt med Volvat Stokkan til tross for at jeg kunne få dekt operasjonen offentlig, for jeg ville ikke utsette livet mer, jeg trengte å gjøre dette for å få meg selv tilbake - og det kunne jo gå 2 år før en operasjonsdato ble satt i offentlig kø. 

Jeg ringte Volvat og fikk komme til ei ekstremt imøtekommende og nydelig dame, Jannicke, som fikk meg til å bli både sett og hørt! Vi ble enige på konsultasjonen om at jeg skulle gjøre en bariatrisk operasjon hos dem, og der valgte jeg også 5 års oppfølgning. Når datoen nærmet seg veide jeg vel rundt en 120 kg. Operasjonen gikk kjempebra, og både kirurgen og sykepleierne som hadde med meg å gjøre var helt fantastiske, følte meg aldri utrygg med dem - både morsomme og veldig flinke på å be trygge en ellers urolig sjel :p 

Iløpet av de første ukene etter operasjonen slutta jeg på metformin og de neste 9 månedene etter operasjonen så hadde vekta gått ned til 82 kg med å følge kostholdsveiledningene jeg fikk og ved trening både fysisk og mentalt - og plutselig var jeg jaggu gravid også! 

Det var overhode ikke planlagt, men var vel det største øyeblikket i livet mitt. Fikk mye støtte vedrørende kosthold og blodprøver fra Volvat under svangerskapet - som gikk veldig bra! 

Har ikke hatt noen komplikasjoner etter slankeoperasjonen, bare litt ekstra innsats for å ha gode vitaminlager, men utelukket positivt valg for livet mitt, nå føler jeg at jeg har fått livet i gave. 

Livet er en lek, og jeg kan være aktiv uten å føle at jeg må ta pause i en uke, kan knyte sko uten å bli sliten, jeg trenger ikke belteforlenger på flyet, kan handle klær overalt, Jeg er frisk og aktiv mor og jeg kan nyte mat på en normal måte uten å spise doble porsjoner osv. Lista er lang! 

Nå er det 4 år siden operasjonen, og jeg har fått 2 barn og holder meg vektstabil på rundt en 85 kg, er strålende fornøyd med det, venter kun på å få fjernet overflødig hud. Jeg er veldig glad jeg valgte å ikke vente, for jeg vet gjengen i ravnkloa i Trondheim er lett å få tak i, og alltid følger opp🙌

Mvh Iris Carina Bø