SASI (Sleeve bypass)

SASI (Sleeve bypass) er en relativt ny operasjon for sykelig overvekt, som har vist lovende resultater så langt. Den er i slektskap med både gastric sleeve og gastric bypass. Volvat tilbyr denne operasjonen på vårt sykehus i Ulriksdal, Bergen.

sasi-overvekt.jpg

Hvem passer Sleeve Bypass for?

SASI (Sleeve Bypass) er spesielt egnet for pasienter med høy BMI (>40), eller hvor det tidligere har vært gjort gastric sleeve og uønsket vektoppgang har tilkommet. Den har i tillegg vist god effekt på pasienter med fedmerelaterte sykdommer som f. eks. sukkersyke type 2 (metabolsk syndrom). 

Overvekt skal vanligvis håndteres med endring i livsstil og økt aktivitet. Kirurgi er en mulighet for egnede pasienter som mislykkes med konservativ vektreduksjon. 

Pris for Sleeve bypass

Sleeve bypass koster kr 118 000. 5 års oppfølging er inkludert i prisen.

Hvordan utføres en Sleeve Bypass-operasjon?

SASI er en kirurgisk prosedyre som hjelper overvektige personer med å komme ned i vekt ved å redusere størrelsen på magesekken og samtidig redusere kapasiteten for opptak av næring i tarmsystemet. Operasjonen utføres med kikhullskirugi og pasienten i narkose. 

Under inngrepet reduseres først magesekken i størrelsesorden 80 %. Denne delen av operasjonen gir gunstig effekt i ettertid på problemer med overspising og hormonutskillelse som regulerer appetitt. Deretter løfter man tynntarmen i avstand av ca 250 cm fra tykktarmen, opp mot magesekken og lager en skjøt, hvor næring kan passere igjennom.

Positive effekter av Sleeve bypass

Operasjonsmetoden gir samlet sett problemer med inntak av større mengder mat, samt at næringsopptaket reduseres. Dette gir igjen på sikt en god og ønsket vektreduksjon. Studier har vist at en liten andel av maten som forlater magesekken tar den normale veien, noe som ansees å være gunstig. 

Andre positive effekter man ser er at livsstilssykdommer relatert til overvekt, som bl.a. sukkersyke type 2, høyt blodtrykk og søvnapnè reduseres/forsvinner, som igjen er viktig helserisikomessig sett. Man ser også redusert risiko for halsbrann og sure oppstøt. 

Etter en Sleeve Bypass-operasjon

Drikke kan man ta til seg allerede samme dag som operasjonen er gjennomført. Det vil være nødvendig at man tar til seg kun flytende næring den første uken etter operasjonen. Ernæringsfysiolog vil følge deg nøye rundt kost og drikke i tiden etter operasjonen, slik at du lettere kan oppnå ønsket vektreduksjon. 

Ingen operasjon er uten risiko, men den ansees samlet sett så liten (1-3 %) at man i de aller fleste tilfeller kan tilby også denne operasjonen. Komplikasjoner som kan oppstå er blødning og lekkasje først og fremst, men risiko er som sagt liten og kirurgens og resten av teamets erfaring og kompetanse er din trygghet. Vi kan allikevel ikke ta fra deg all risiko ved en operasjon. 

Bivirkninger til operasjonen vil kunne være risiko forgallereflux opp i spiserøret (skyldes evt. trang åpning i skjøten fra magesekken og det må i så fall håndteres), løs mage eller magesår (gjerne grunnet samtidig røyking eller bruk av betennelseshemmende midler av typen NSAID). 

Oppfølging etter operasjon

I de studiene som finnes kommer denne operasjonsmetoden godt ut med tanke på effekt og eventuelle komplikasjoner. Det er allikevel et behov for oppfølging på linje med gastric bypass, da man ser enkelte som opplever mangeltilstander, hvis man ikke tar tilskudd som forordnet og kanskje trengs det justeringer individuelt.

Dette krever oppfølging av lege og ernæringsfysiolog, samt blodprøver. Dette har vi satt i system hos Volvat. Oppfølging på 5 år anbefales, da metoden enda ikke kan vise til så mange langtidsresultater, men den virker absolutt lovende ut ifra de erfaringer en har gjort seg så langt, samt erfaringer vi har fra før med både gastric sleeve og gastric bypass. 

At du lykkes etter din slankeoperasjon, er det aller viktigste for oss.

Slankeoperasjon er den mest avanserte og effektive behandlingen mot overvekt, men krever også vilje hos deg til varig endring av kosthold. Volvat har de ressursene som trengs for å hjelpe deg på denne veien.

Ta kontakt for gratis rådgivning

Bestil en uforpliktende og gratis vurderingstime, ring 940 00 760 eller legg igjen navn og nummer, så ringer vi deg!

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.