Gulfebervaksine

Gulfeber er virussykdom med høy dødelighet. Noen land krever også internasjonalt sertifikat for vaksinasjon mot gulfeber for innreise. Vi vaksinerer mot gulfeber på våre vaksinasjonsklinikker.

Hva er gulfeber?

Gulfeber er en alvorlig virussykdom som overføres gjennom mygg, og den er særlig utbredt i Afrika sør for Sahara og deler av Sør- og Mellom-Amerika. Sykdommen kan variere i alvorlighetsgrad fra en mild febertilstand til alvorlig leverskade og kan i verste fall være dødelig. Derfor er det viktig å beskytte seg godt mot mygg som f.eks. myggspray, myggnett og klær med lange ermer når man først er i utlandet. 

Det beste forebyggende tiltaket mot gulfeber er likevel vaksinasjon, selv om man også bør supplere med myggstikkbeskyttelse for å redusere risikoen for å bli smittet.  

Hvem bør ta gulfebervaksine?

Alle som skal reise eller bo i områder med gulfeber bør ta gulfebervaksine. 

Det er et krav å ta gulfebervaksinen for innreise til mange land i Afrika, Sør- og Mellom-Amerika. Dette kan også gjelde reisende som kommer fra eller mellomlander i land med risiko for gulfebersmitte.  

I noen land er det også krav om en gyldig vaksinasjonsattest for å få innreisetillatelse, hvis man kommer fra et område med risiko for gulfeber. Det er viktig å informere våre sykepleiere om dine reiseplaner slik at vi kan vurdere behov for vaksinasjon. 

Når bør man vaksinere seg?

Vi anbefaler alle å ta kontakt med oss minst 4 uker før avreise slik at man er godt forberedt før reisen sin. På denne måten sikrer vi at du får tatt alle nødvendige vaksiner og møter kravene for innreise i noen land. Gulfebervaksinen gir full beskyttelse 10 dager etter vaksinasjon. Det er den eneste vaksinen som er obligatorisk for innreise i enkelte Afrikanske og Søramerikanske land. Disse landene krever også et vaksinasjonssertifikat som bevis på at man har tatt påkrevde vaksiner. 

Våre vaksinasjonsklinikker er autorisert til å utstede internasjonale vaksinasjonssertifikat for gulfeber. Det internasjonale vaksinasjonssertifikatet for gulfeber blir gyldig 10 dager etter vaksinasjon og varer livet ut. 

Les mer på FHI.

Varighet av gulfebervaksine

Gulfebervaksinen blir gitt i én dose som gir livslang beskyttelse mot sykdommen. Vaksinen stimulerer kroppens immunforsvar til å produsere antistoffer, som beskytter mot viruset dersom man blir bitt av en infisert mygg. 

Hvem bør ikke ta gulfebervaksine?

Gulfebervaksinen kan ikke gis til:

  • Gravide
  • Ammede
  • Personer med eggeallergi
  • Personer med svekket immunforsvar på grunn av medisiner eller sykdom
  • Eldre over 60 år da det er rapportert alvorlige bivirkninger hos denne gruppen
  • Barn under 9 måneder da det er rapportert alvorlige bivirkninger hos denne gruppen

Ved tilfeller hvor man blir frarådet å vaksinere seg mot gulfeber, får man en fritagelsesattest i stedet for et vaksinasjonssertifikat hvor vi bekrefter at vi ikke kan gi vaksinen. Som regel blir dette godkjent. 

Bivirkninger av gulfebervaksine

Mange kan oppleve mild feber, hodepine, og ryggsmerter etter gulfeber vaksine. Det er også vanlig med smerter fra injeksjonsstedet og muskelsmerter. 

Mer alvorlige bivirkninger som encefalitt og betennelser i lymfevev, lever, nyrer og hjertet er svært sjeldne, men kan forekomme blant eldre personer, barn under 9 måneder og de som har nedsatt immunforsvar. Derfor vaksinerer man som regel ikke disse gruppene. Anafylaktiske reaksjoner er også svært sjeldne, men man sitter ofte igjen 20-30 minutter etter vaksinen til observasjon for å følge med på eventuell allergisk reaksjon.   

Pris for vaksinering

Pris per vaksine
Gulfeber (Stamaril)420,-
Konsultasjon per person
Voksen480,-
Barn, student eller gruppe (4 eller flere)370,-
Administrasjonsgebyr per vaksine170,-

Få hjelp med vaksinasjon

Se priser og bestill time hos  vaksinasjonsklinikken

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.