Vaksine mot hpv-virus (humant papillomavirus)

HPV-viruset smitter lett ved seksuell kontakt, og er en av våre vanligste seksuelt overførbare sykdommer. Vi tilbyr vaksine mot HPV-virus og har kort ventetid.

HPV (humant papillomavirus)

HPV er et svært vanlig virus, og finnes i over 200 varianter og mange av disse er helt ufarlige. De fleste får en eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet. Man kan bli smittet gjennom hele livet, men det er vanligst å bli smittet i ung alder.

En HPV-infeksjon gir få eller ingen symptomer, og går ofte over av seg selv i løpet av noen måneder. Viruset kan for enkelte føre til kjønnsvorter. Det er allikevel noen som kan føre til alvorlig sykdom i sjeldne tilfeller. To av disse variantene – type 16 og type 18 – er kjent for være kreftfremkallende.

I noen tilfeller utvikler infeksjonen seg til celleforandringer. Det er disse forandringene som i verste fall kan utvikle seg til kreft. Hvert år opereres 3000 kvinner for alvorlige celleforandringer, og ca. 300 norske kvinner rammes av livmorhalskreft årlig.

HPV kan forhindres ved vaksinasjon, og dette er et sterkt virkemiddel i kampen mot enkelte krefttyper.

HPV-virus vaksine

HPV-vaksine virker forebyggende, og gir derfor best beskyttelse når den gis til barn/unge før de utsettes for smitte.

HPV-vaksinen kan beskytte mot følgende HPV-relaterte kreftformer:

  • livmorhalskreft (kvinner)
  • kreft i endetarm/anus, munn og svelg (begge kjønn)
  • kreft i skjede og ytre kjønnsorganer (kvinner)
  • kreft på penis (menn)

HPV-virus kan også forårsake kjønnsvorter. HPV-vaksinen Gardasil beskytter mot virustypene som kan gi kjønnsvorter.

Hvem bør ta HPV-vaksine?

HPV er et virus som kan smitte alle, både kvinner og menn. HPV spres gjennom seksuell kontakt – hovedsakelig gjennom vaginalt og analt samleie, men det kan også spres gjennom oralsex. HPV kan også spres selv ved bruk av prevensjonsmidler som kondom, gjennom kontakt med huden rundt kjønnsorganet.

HPV er svært smittsomt, og alle som har seksuell kontakt med andre risikerer å bli smittet – dette gjerder også dersom man har hatt få, eller kun én seksualpartner. Risikoen for å bli smittet av HPV vil være høyere dersom man har mange ulike seksualpartnere.

Menn er bærere av HPV og er dermed smittespredere. Derfor er det viktig at både menn og kvinner vaksinerer seg. 

HPV-vaksine har vært et tilbud til jenter i 7. klassetrinn siden skoleåret 2009/2010. Fra høsten 2018 fikk gutter det samme tilbudet.

Hvordan foregår vaksinasjonen?

Før vaksinasjonen vil vaksinesykepleier spørre om du er frisk og om du har reagert på tidligere vaksiner. Vaksinen settes i overarmen og gis i 2 doser for barn mellom 9 og 14 år, og i 3 doser for unge og voksne over 15 år.

Pris for vaksinering

Pris per vaksine
Livmorhalskreft (Gardasil 9)1 730,-
Konsultasjon per person
Voksen480,-
Barn, student eller gruppe (4 eller flere)370,-
Administrasjonsgebyr per vaksine170,-

Få hjelp med vaksinasjon

Se priser og bestill time hos  vaksinasjonsklinikken

HPV: symptomer og diagnose

I de fleste tilfeller av HPV-smitte vil kroppens immunforsvar bekjempe viruset før man utvikler synlige symptomer. Dersom man allikevel får symptomer på smitte, vil dette ofte være i form av vorter, hvor kjønnsvorter er en vanlig variant.

Disse vortene på og rundt kjønnsorganene forsvinner vanligvis av seg selv etter noen måneder. Kjønnsvorter kan også behandles ved fjerning, som ved frysebehandling hos lege eller gynekolog.

HPV kan påvises gjennom en egen HPV-test, som kan avdekke hvorvidt man er smittet med viruset. Denne testen brukes hovedsakelig som et verktøy for å avdekke tidlige tilløp til livmorhalskreft.

HPV og kreft

Enkelte krefttyper kan oppstå av mange ulike grunner, og det kan være vanskelig å peke ut én spesifikk grunn til at man utvikler kreft. HPV-infeksjon er derimot en kjent grunn til flere ulike krefttyper, hos både menn og kvinner. Tall fra Kreftregisteret viser at flere ulike krefttyper henger sammen med HPV-infeksjon (tall fra 2014):

  • Livmorhalskreft: 100 % av tilfellene
  • Analkreft: 90% av tilfellene
  • Vaginalkreft: 81% av tilfellene
  • Kreft i svelg: 57% av tilfellene
  • Peniskreft: 47% av tilfellene
  • Vulvakreft: 29% av tilfellene

Mange av krefttilfellene som oppstår på grunn av HPV-infeksjon kan i stor grad forhindres gjennom regelmessig prøvetaking og vaksinasjon mot HPV. Tiltak som det nasjonale livmorhalskreft-programmet er med på å bekjempe disse krefttypene gjennom tidlig oppdagelse og behandling.

Spørsmål og svar om HPV

Er det kun kvinner som kan få HPV?

Nei, HPV er et virus som smitter uavhengig av kjønn eller seksuell legning. HPV smitter hovedsakelig gjennom seksuell kontakt, og kan smitte ved alle former for seksuell kontakt. Det er dog noe høyere sannsynlighet for smitteoverføring ved ubeskyttet, penetrerende sex.

Hvilke bivirkninger har HPV-vaksinen?

HPV-vaksinen kan, som de fleste andre vaksiner, gi bivirkninger. Erfaringsmessig gir denne vaksinen bivirkninger som oppleves som milde av de fleste, og det er sjeldent at man ser alvorlige reaksjoner etter å ha tatt denne vaksinen.

De vanligste bivirkningene etter HPV-vaksinen er:

Svært vanlige bivirkninger (oppleves av mer enn 10%)

  • Ømhet
  • Rødhet
  • Hevelse ved stikkstedet
  • Hodepine
  • Trøtthet
  • Muskelplager

Vanlige bivirkninger (oppleves av 1-10%)

  • Feber
  • Leddsmerter
  • Kløe
  • Utslett på huden
  • Kvalme
  • Oppkast
  • Diaré/løs mage
  • Magesmerter

Kan man ta HPV-vaksine mens man er gravid?

Nei, gravide skal vente med å ta HPV-vaksinen til de er ferdige med svangerskapet.

Dette er ikke fordi HPV-vaksinen er farlig for gravide, men fordi studiene som har blitt utført rundt vaksinen ikke har gitt tilstrekkelige data til at man kan være sikker på at vaksinen er trygg for gravide.

Man har ikke sett fosterskader hos de gravide som har vært med i disse studiene, men i mangel av en faglig begrunnet konklusjon velger man i dag å ikke vaksinere gravide.

Kan man ta HPV-vaksine mens man ammer?

Som for mange andre vaksiner er det per i dag lite forskning utført rundt effektene av amming under vaksinasjonsperioder. Man har i dag ikke sett tegn på at det er skadelig å ta HPV-vaksinen mens man er ammende, og det foreligger derfor ingen anbefaling om å la være.

Kan man få HPV selv om man bruker kondom?

Ja, man kan fremdeles blir smittet av HPV dersom man har seksuell omgang med andre, selv ved bruk av kondom eller andre prevensjonsmidler.

HPV smitter gjennom huden på og rundt kjønnsorganene, og man kan derfor bli smittet av HPV selv om man bruk kondom eller slikklapp på korrekt måte.

Kilder: MSD Norge A/S, fhi.no

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.