Pollenallergi - symptomer og behandling

Pollenallergi kalles på folkemunne for høysnue, og de fleste som er plaget med denne tilstanden får symptomer samtidig med at våren for alvor er i anmarsj.

09.05.2018  |  Oppdatert: 19.03.2019

Symptomer på pollenallergi er tett/rennende nese og/eller røde og irriterte øyne. Dette er en plagsom tilstand, men det finnes behandling.

Allergi er en overreaksjon fra kroppens eget immunforsvar mot agens/stimuleringer som i utgangspunktet er ufarlig. Ved pollenallergi reagerer immunsystemet vårt på blomsterstøv som planter og trær slipper ut i luften.

Pollenmengden i luften varierer med årstidene, og i forhold til hvor i landet du befinner deg. De ulike plantene frigjør sitt pollen til ulike perioder på våren og sommeren. Derfor kan vi mennesker oppleve pollenallergi til ulike tider - alt avhengig av hvilken type blomsterstøv man er allergisk ovenfor.

Symptomer på pollenallergi

Pollenallergi fører ofte til nysing, og rennende, kløende og tett nese. Røde, irriterte øyne som klør og renner er også vanlig. Noen føler seg trette og uopplagte, andre kan oppleve hoste og/eller kløe i svelget og pustebesvær. Ved pollenallergi kan man oppleve ett, flere eller alle de ovennevnte symptomer, og disse arter seg med ulik intensitet fra person til person. Dette fordi en immunrespons er individuell.

Allergier man kan ha mot andre typer agens (midd, dyrehår, ulike matvarer) gir ofte mye av de samme symptomene som ved pollenallergi. Forskjellen er bare at pollenallergien kommer på samme tid hvert år hos den enkelte.

Det finnes spesifikke blodprøver og undersøkelser som kan gi oss en «pekepinn» på hva man er allergisk overfor, men ikke utelukke. Ofte har pasienten selv også en formening om hva dette kan være.

Hos noen kan allergi utløse tung pust, hoste og/eller piping i pusten. Folk som har astma kan bli verre i pusten dersom de samtidig er allergiske. Andre kan motsatt vei til slutt få stilt en astmadiagnose fordi de er blitt tunge i pusten i forbindelse med eksponering for et allergen.

Dersom du blir unormalt tung i pusten, får hoste og/eller pipelyder ved inn- og/eller utpust bør du bli tilsett av lege.

HUSK at allergikere har ca. 40-50% økt risiko for astmautvikling. Sørg derfor for å ta en spirometri (måling av pustekapasitet) en gang i året.

Behandling ved pollenallergi

Det lønner seg å være tidlig ute med å forebygge plagsomme allergisymptomer. Vi anbefaler derfor at du starter behandling noen uker før plagene dine erfaringsmessig melder seg. Dersom du er usikker på hva slags type behandling du trenger, er dette noe vi kan hjelpe deg med. Av og til trengs det en kombinasjon av ulike legemidler for å få bukt med symptomene, og da er det fornuftig å få råd fra en lege.

Det finnes flere effektive behandlingsformer mot allergi.

Både øyedråper og nesespray fås kjøpt reseptfritt på apoteket, og dette kan man prøve i første omgang dersom man har milde symptomer fra nese og/eller øyne. Man får også kjøpt enkelte tabletter mot allergi (antihistaminer) uten resept. Disse kan ha god effekt på dine lette allergiplager - enten alene eller i kombinasjon med nesespray og/eller øyedråper.

Dersom du erfarer at du blir trett av allergitablettene kan det være lurt å ta dem på kvelden. Det er også et godt tips å ta seg en dusj med hårvask før man legger seg for kvelden. Dette for å vaske av seg alt blomsterstøv som i løpet av dagen har satt seg i håret, på huden, i øyenbryn og øyevipper. Sov med lukket vindu på soverommet på de verste dagene.

Dersom plagene dine er såpass store at du har behov for å bruke tabletter over lengre tid, anbefaler vi at du snakker med en lege om dette. Da kan det hende du trenger andre typer medikamenter som legen må skrive ut på resept. Dersom antihistaminer i tablettform ikke virker godt nok alene, kan det være aktuelt med en nesespray som inneholder kortison. Noen vil også ha behov for inhalasjonsmedisiner (astmaspray).

Du må være allergisk i minst tre måneder i løpet av året for å få allergimedisiner på blå resept. Da må allergien påvises enten ved allergitesting, og ved gjennomgang av symptomer og sykehistorie hos en lege.

Få behandling for pollenallergi

Vi har spesialister innen allmennmedisin, øre-nese-hals (ØNH) og lunger som kan hjelpe deg med riktig behandling.

Bestill time

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.