Delte magemuskler Fredrikstad

Delte magemuskler (diastasis recti) rammer i all hovedsak kvinner som har født barn, men tilstanden kan også ramme menn. Det er mulig, og ikke uvanlig, å finne milde tilfeller av delte magemuskler hos unge, godt trente menn. Det er også vanlig å finne mer betydelige tilfeller hos mindre aktive menn.  

Diastasis recti betyr at magen stikker ut fordi mellomrommet mellom venstre og høyre magemuskulatur har blitt større. Når magemusklene deler seg blir de loddrette magemusklene separert fra hverandre.  

Hvorfor oppstår delte magemuskler? 

Diastasis recti oppstår når det legges for mye press på magemusklene. Dette kan føre til at de strekker seg og skiller seg. Separasjonen i musklene gjør at det som er inne i magen, for det meste tarmene, kan presse gjennom musklene. Da dannes det en liten bule mellom de delte magemusklene.   

Den vanligste årsaken til diastasis recti er graviditet. Dette er fordi den voksende livmoren legger press på magemusklene, noe som får dem til å strekke seg og skilles.  

For menn og ikke-gravide kvinner kan delte magemuskler oppstå som følge av

  • Hyppige eller raske endringer i vekt 
  • Vektløfting og enkelte mageøvelser 
  • Økt alder 
  • Genetikk 
  • Lang- eller kortsiktig hevelse i magen relatert til væske inne i bukhulen 

Symptomer på delte magemuskler 

Når delte magemuskler oppstår kan man se et mellomrom på 2,5-3 cm mellom de to lange musklene i magen. Man kan se mellomrommet tydeligere dersom man ligger flatt på ryggen og løfter hodet opp. Man kan også merke en kanoformet bule midt i magen, spesielt når magemusklene er aktive.

Hvordan diagnostiseres diastasis recti? 

Vi kan vanligvis diagnostisere delte magemuskler ved hjelp av en fysisk undersøkelse, ved å ligge på ryggen og utfører en sit-up eller crunch. Dersom du har delte magemuskler vil en bue mellom magemusklene synliggjøres. Vi kan også måle mellomrommet mellom magemusklene for å avgjøre alvorlighetsgraden. Dette kan gjøres ved hjelp av et måleverktøy, en CT-scan eller ultralyd.  

Delte magemuskler hos kvinner – graviditet 

Mange kvinner opplever å få delte magemuskler under og etter graviditeten. Det er en helt vanlig og ufarlig tilstand. Det oppstår som følge av at kroppen må lage plass til et voksende foster. Da vil de lange, loddrette magemusklene dele seg til hver sin side. Disse musklene går helt fra brystet til bekkenet, nedover midten av magen. 

Delte magemuskler oppstår som regel i andre halvdel av svangerskapet, og blir ofte bedre åtte uker etter fødselen. 

Det er mer vanlig blant kvinner som har fått mer enn ett barn, er over 35 år eller som har tvillinger eller trillinger (eller flere). Det kan også forekomme hos en mindre bygget kvinne som får en baby som er større enn gjennomsnittet. 

Trekker delte magemuskler seg sammen igjen? 

For kvinner etter et svangerskap vil de delte magemusklene vanligvis trekke seg tilbake åtte uker etter fødsel. Det er likevel mange som opplever å ha problemer med delte magemuskler opp til ett år etter fødselen. Dersom dette er tilfellet er det anbefalt å oppsøke hjelp.

Operere delte magemuskler 

Dersom de delte magemusklene ikke skulle trekke seg tilbake etter svangerskapet, kan kirurgi være et alternativ. Kirurgi innebærer at man reparerer bukveggen og reduserer gapet mellom musklene. Dette kan forbedre muskelstyrken, spesielt når separasjonen er bredere enn 3 cm. Dette gjelder også for menn og ikke-gravide kvinner som opplever å ha fått delte magemuskler som ikke trekker seg tilbake. 

Det finnes ulike kirurgiske metoder for å behandle delte magemuskler. Hvilken metode som velges vil variere fra pasient til pasient, og vil avgjøres under en konsultasjon. 

Konsultasjon

1 050,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Delte magemuskler i Fredrikstad tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.