Rumpeløft (seteplastikk)

Seteplastikk er en samlebetegnelse for oppstramming av rumpe. Det blir også kalt rumpeløft eller seteløft. Det egner seg for personer med mye løs og slapp hud – ofte som et resultat av drastisk vektnedgang.  

Under et seteløft legger kirurgen et snitt mellom hoftene, og fjerner deretter den løse huden mellom nedre del av ryggen og øverste del av rumpa. Dette vil føre til en strammere bakdel. Både rumpe, øvre delen av lårene og opp mot snittet på ryggen blir strammet opp. Man vil få et arr nederst på ryggen, men med tiden vil dette falmes.  

Inngrepet kan utføres isolert sett, men seteløft vil kun stramme opp rumpen. Dersom man ønsker å tilføre volum til området, kan plastikkirurgen vurdere om dette er aktuelt for deg. Dette gjøres enten i form av fettransplantasjon eller implantater. 

Hvem passer seteplastikk for? 

Drastisk vektnedgang, graviditet, aldring, solskader og genetiske faktorer kan bidra til dårlig vevselastisitet, som kan resultere i mye løs hud på rumpa. Er dette tilfellet, kan seteplastikk være et alternativ.  

Kandidater for et seteløft  

  • Man har hatt et dramatisk vekttap, som følge av slankeoperasjon, diett eller trening, og som følge av dette har slapp og hengende hud flere steder, inkludert ansikt og nakke, bryster, armer, mage, rygg og lår
  • Det er viktig for pasientene å være på eller nær idealvekten før operasjonen. Det er også viktig å opprettholde en stabil vekt i minst tre til seks måneder før denne typen operasjon
  • Dersom man er slankeoperert må man ha hatt en stabil vekt i seks måneder, og det må være minst to år siden operasjonen ble gjennomført
  • Man bør være røykfri – i det minste holde seg unna røyk i ukene før og etter operasjonen

Rumpeforstørrelse med eget fett 

Under en konsultasjon med en av våre kirurger vil vi kunne avgjøre om rumpeforstørrelse med eget fett egner seg, og om det skal gjøres i kombinasjon med et seteløft. Dersom man ønsker mer fylde i rumpa, kan rumpeforstørrelse med eget fett være et alternativ. Dette inngrepet kan utføres i forbindelse med et seteløft.  

Ved en brazilian but lift, eller rumpeløft, fettsuger man områder som hofte, mage og rygg, og injiserer det prosesserte fettet i rumpa. Fett injiseres i de områdene i rumpa som trenger fylde og volum. Inngrepet er skånsomt og lite smertefullt.  

Mer om fettransplantasjon

Før operasjonen 

Før operasjonen vil man gå nøye gjennom hva slags resultater man kan forvente av operasjonen. Det er viktig å ha et realistisk forventningsnivå. Derfor er det viktig å forklare hva man ønsker at utfallet med operasjonen skal være.  

Vi går også gjennom nåværende helsetilstand og bruk av medikamenter. Dersom pasienten går på blodfortynnende vil man bli bedt om å slutte med dette. Man vil også bli bedt om å avstå fra å røyke. Dette er for å ha et så godt utgangspunkt som mulig til restitusjonsperioden. 

Dagen før og på selve dagen må pasienten dusje og vaske håret med desinfiserende såpe. Man skal ikke benytte noe slags krem etter å ha dusjet. Heller ikke sminke, parfyme, smykker og piercinger skal benyttes. 

Operasjonen 

Selve operasjonen foregår i narkose. Hvor lang tid det tar vil avhenge av om kirurgen kun utfører seteplastikk, eller andre typer inngrep i samme prosedyre. Etter operasjonen er man på klinikken i et par timer før hjemreisen. Man er ikke i stand til å kjøre hjem selv, eller ta offentlig transport. Derfor er det viktig å avtale med en pårørende om å bli hentet. Det er også lurt å ha noen rundt seg det første døgnet. 

Etter operasjonen 

Såret lukkes med sting som løser seg opp av seg selv. Utenpå operasjonssåret legges en kirurgisk tape og bandasje. Etter tre dager kan man dusje. Det er viktig å tørke selve tapen med en hårføner. Dette er for at såret skal gro best mulig. Denne tapen har man på i tre måneder etter operasjonen. Man vil få gode instrukser på hva man må huske på fra kirurgen etter operasjonen.  

I enkelte tilfeller legges det inn dren, for å drenere væske og blod fra såret. Dette fjernes etter noen få dager. For å redusere hevelse og optimalisere heletiden må man bruke kompresjonsplagg i tre uker etter inngrepet. Dette må man ha på både dag og natt.  

Man vil oppleve hevelse i området, og det er derfor viktig å ta det med ro etter operasjonen. Unngå både tunge løft og å bøye seg fremover de tre første ukene etter operasjonen. Dersom man ikke er forsiktig kan man risikere å stramme arret. Man må også være forsiktig når man reiser seg opp.  

De fleste er tilbake til sin vanlige, daglige aktivitet tre uker etter operasjonen, men bør vente seks til åtte uker før man gjenopptar trening og tunge løft. Mange vil merke at mye av hevelsen forsvinner etter seks uker, og de aller fleste etter tre måneder.  

Hvor store og synlige blir arrene?  

Vi vil gjøre vårt ytterste for å gjøre arr så lite sjenerende som mulig. Snittet i et slikt inngrep legges i nedre del av ryggen. Vi forsøker derfor å legge arret slik at det skjules av buksekanten eller bikinien. I noen tilfeller kan det være utfordrende å få et arr som kan skjules helt. Huden på ryggen er tykk. Det kan resultere i bredere arr. Derfor kan det være vanskelig å forutse utfallet av arrdannelsen. Selv om snittlinjer er permanente, vil de i de fleste tilfeller falme og bli mindre synlige over tid.  

Hvor lang er nedetiden? 

Det er en operasjon som omfatter flere deler av kroppen, og det er derfor forbundet noe nedetid med denne operasjonen. De fleste er tilbake i normal aktivitet tre uker etter operasjonen. Man bør riktignok vente flere uker før man gjenopptar trening og tunge løft igjen. 

Hvor lenge varer resultatene?  

Om man går opp i vekt eller blir gravid kan dette påvirke resultatet. Naturlig aldring vil også påvirke hudens utseende. Etter hvert som man blir eldre, vil man miste noe av elastisiteten i huden. Dette vil ha en innvirkning på resultatet på sikt.    

Komplikasjoner og risikofaktorer

Alle kirurgiske inngrep har en viss risiko. På grunn av den betydelige mengden hud som blir fjernet under bodylift-operasjoner, er det visse risikofaktorer forbundet med denne prosedyren.   

  • Blødninger og infeksjoner 
  • Unormal arrdannelse 
  • Asymmetri (ubalansert utseende) 
  • Utilfredsstillende resultater 

Vanlige bivirkninger etter inngrepet inkluderer hevelser, blåmerker, nummenhet og arrdannelser.  

Vi står klare til å hjelpe 

Fjerning av overflødig hud kan redusere problemer med hudinfeksjoner og andre plager. Våre kirurger har lang og god erfaring med seteplastikk. Vi hjelper deg med vurdering. 

Konsultasjon

1 000,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.