Brystrekonstruksjon Fredrikstad

Hvert år må cirka 2000 norske kvinner fjerne ett eller begge brystene som følge av kreftsykdom. Brystrekonstruksjon er en kirurgisk prosedyre som gjenoppretter formen til brystet etter mastektomi - kirurgi som fjerner brystet, for å behandle eller forhindre brystkreft. 

Brystrekonstruksjon etter brystkreft  

Det er mulig å rekonstruere hele eller deler av brystet etter en brystkreftoperasjon.

Brystrekonstruksjon med proteser begynner med plassering av brystimplantat eller vevsutvidelse, enten på tidspunktet for mastektomi (øyeblikkelig rekonstruksjon) eller under en senere prosedyre (forsinket rekonstruksjon). Brystrekonstruksjon krever ofte flere operasjoner, selv om du velger øyeblikkelig rekonstruksjon. 

Rekonstruksjon med implantater   

Noen kvinner kan få det permanente brystimplantatet plassert på tidspunktet for mastektomi (rekonstruksjon direkte til implantat). Imidlertid krever mange kvinner en to-trinns prosess ved å bruke en vevsekspander før det permanente implantatet plasseres. 

I dag bruker vi nesten utelukkende implantater med den faste typen av silikon. De kohesive implantatene kan ha varierende grader av fasthet, fra naturlig bløt til formstabil gele. De er sikre, og kjennes naturlige ut. 

Fasong på implantatene 

Det finnes runde og dråpeformede (anatomiske) implantater. De runde implantatene er formet som en bolle, og denne formen egner seg godt for de aller fleste pasienter. De dråpeformede implantatene er formet mer som et naturlig bryst. De har mer fylde i nedre del av implantatet enn i øvre. Fra starten av ble denne typen brystimplantater utviklet nettopp for å kunne benyttes ved brystrekonstruksjoner for kvinner som har mistet brystet på grunn av sykdom.  

Plassering av implantatene 

En plastikkirurg plasserer implantatet enten bak eller foran brystmuskelen. Ved lite dekking over protesen eller for tynn muskel, kan implantatet holdes på plass ved hjelp av et spesielt vev som kalles "mesh". Over tid erstatter kroppen din dette vevet med kollagen. 

Hva kan man forvente av en brystrekonstruksjon? 

Målet med en brystrekonstruksjon er å gjenopprette formen og symmetrien til brystene dine slik at de ser like ut. Det er imidlertid viktig at man har realistiske forventninger til resultatet av operasjonen, og plastikkirurgen vil informere deg om hva du kan forvente etter prosedyren. 

For mange kvinner er brystene en viktig del av egen kropp. Det kan oppleves svært sårt å miste sine bryst etter en masektomi. Hva man gjør videre er et valg man selv tar, og vi hjelper deg med grundig informasjon og veiledning. 

Etter operasjonen 

Etter operasjonen kommer man til å være både sår og sliten. Man får med seg smertestillende medisiner for å redusere smertene. Det er viktig at man tar det med ro i perioden etter operasjonen. Det avtales flere faste kontroller, vanligvis etter noen dager, noen uker og noen måneder til evt. stingfjerning, sårkontroller og oppfølging.

De fleste kan begynne å jobbe igjen etter én uke, og trene igjen 5 uker etter operasjonen. Unngå å strekke armene over hodet, og gjøre bevegelser som strekker på arrene. Dette kan sinke tilhelingsprosessen. Vær forsiktig med å få sol på arrene opp til 12 måneder etter operasjonen. 

Vevsutvidelse 

Vevsutvidelse er en prosess som strekker gjenværende brysthud og bløtvev for å gi plass til brystimplantatet. Kirurgen din plasserer en ballonglignende vevsutvider under eller over brystmuskelen når mastektomien gjennomføres.  

I løpet av de neste månedene, gjennom en liten ventil under huden din, bruker legen din eller sykepleieren en nål for å injisere saltvann i ventilen og fylle ballongen trinnvis.  

Denne gradvise prosessen lar huden strekke seg over tid. Man går til legen hver eller annenhver uke for å få saltvann injisert. Det kan oppleves som ubehagelig når implantatet utvides.  

En nyere type vevsutvider bruker karbondioksid. Denne fjernstyrte utvideren frigjør gassen fra et indre reservoar. Sammenlignet med ekspansjonen med saltvann kan den gradvise ekspansjonen ved bruk av karbondioksid redusere mengden ubehag du føler.  

Etter at vevet er utvidet tilstrekkelig, utfører kirurgen en annen operasjon for å fjerne vevsutvideren, og erstatter den med et permanent implantat. Den plasseres på samme sted som vevsutvideren.   

Brystrekonstruksjon med eget vev 

Dersom en pasient har fått eller skal få strålebehandling benyttes ofte brystkonstruksjon med eget vev, i stedet for silikonprotese. Strålebehandlingen gir økt risiko for komplikasjoner blant annet kapseldannelse rundt protesen. Brystrekonstruksjon med eget vev gjøres i de fleste tilfeller i et sekundært inngrep.   

Generelt sett er denne operasjonsformen mer omfattende enn implantatrekonstruksjon. Prosedyrer resulterer i større snitt som tar lengre tid å gro, så de krever en lengre restitusjonsperiode og kan kreve lengre sykehusopphold. Dette er en komplisert operasjon, som krever mikroskopisk presisjon. For å få vevsstykket på plass må man ta med blodkar fra magen, som deretter må kobles til på nytt. Dette gjøres vanligvis ved hjelp av mikroskop.  

Det finnes ulike former for vevsoperasjoner. Det vil variere fra pasient til pasient hvilken metode som brukes, avhengig av hver enkelt situasjon og kropp.  

Brystrekonstruksjon med DIEAP-lapp 

Rekonstruksjon av brystet med såkalt DIEAP-lapp (tidligere kalt DIEP-lapp) regnes i dag som den internasjonale gullstandarden blant brystrekonstruksjonsteknikkene. DIEAP står for ”deep inferior epigastric artery perforator” og er navnet på en blodåre som går til en del av huden på magen. Operasjonen går ut på å lage et nytt bryst med hud og underhudsfett fra magen.  

Man fjerner hud, fett og blodkar og flytter det opp til brystet. Ingen, eller minimalt med muskelvev kuttes. En fordel med denne typen brystrekonstruksjon er at du beholder mer styrke i magen, i og med at muskelvevet bevares. 

Denne hudbiten trenger blodforsyning, og det løser man ved å ta med DIEAP-blodåren og sy den på en blodåre ved brystet. Dette gjøres under mikroskop. Operasjonen tar vanligvis mellom 5 og 6 timer.

Hvis kirurgen ikke kan utføre en DIEAP-lapp-prosedyre av anatomiske årsaker, kan man velge en TRAM-prosedyre (Transverse rectus abdominus myocutaneous). I en TRAM-lapp-prosedyre brukes hele (eller større deler av) rectus-muskelen din - en av de fire store musklene i magen.   

Latissimus dorsi-lapp 

Denne kirurgiske teknikken tar hud, fett og muskler fra øvre del av ryggen og flytter den under huden til brystet. Fordi mengden av hud og annet vev generelt er mindre enn i en TRAM-lapp-kirurgi, kan denne tilnærmingen brukes til små og mellomstore bryster eller for å lage en lomme for et brystimplantat. Man kan oppleve muskelsvakhet i rygg, skulder eller arm etter denne operasjonen, i og med at latissimus dorsi-muskelen svekkes. 

Brystrekonstruksjon med eget fett 

Brystrekonstruksjon med eget fett brukes primært for å rekonstruere mindre bryst. Ved fettransplantasjon fjernes fettvev fra andre deler av kroppen din - vanligvis lår, mage og rumpe - ved fettsuging. Vevet blir deretter bearbeidet og renset, og deretter injisert i brystområdet for å gjenskape brystet. 

Årsaken til at dette ikke er en mye brukt metode er, at blodforsyningen er i mange tilfeller redusert i det kreft-opererte brystet. Redusert sirkulasjon kan føre til at deler av det injiserte fettet går i oppløsning, og brystet kan miste noe volum.

Under en konsultasjon vil vi gå gjennom alle fordeler og ulemper med de ulike metodene. Sammen med kirurgen vil man finne den beste metoden. 

Rekonstruksjon av brystvorten 

Under en brystrekonstruksjon kan man også få rekonstruert brystvorten. Det inkluderer tatovering for å definere det mørke området av huden rundt brystvorten (areola). 

Fremtidig screening for brystkreft 

Hvis man kun har rekonstruert ett bryst, må man regelmessig ta mammografi av det andre brystet, også ultralyd eller MR kan være nødvendig. Mammografi er ikke nødvendig på brystet som er rekonstruert.  

Det kan være lurt å utføre selvundersøkelser av det naturlige brystet, og huden og området rundt det rekonstruerte brystet. Dette kan hjelpe deg med å bli kjent med endringene i brystet ditt etter operasjonen, slik at du kan være oppmerksom på nye endringer og melde fra om det til legen.   

Konsultasjon

1 000,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Brystrekonstruksjon i Fredrikstad tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.