Forkjølelse

Forkjølelsesvirus er en av de vanligste luftveissykdommene vi har og de fleste opplever å bli forkjølet fra tid til annen. Forkjølelse angriper slimhinnene i nesen og luftveiene, og kan gi plager som tett og rennende nese, hoste, sår hals og lett feber eller hodepine. 

Forkjølelse er en luftveisinfeksjon som ofte gir plager fra luftveiene som sår hals, tett/rennende nese, hodepine og slapphet. De fleste blir forkjølet en gang i blant, og forkjølelse oppstår hyppigere i vinterhalvåret.

Barn blir lettere forkjølet enn voksne, siden de ikke har fullstendig utviklet immunsystem ennå. Barn opplever ofte like symptomer som voksne, men det er også vanlig at de opplever søvnvansker, feber og lite matlyst. 

En forkjølelse er svært sjelden grunn til uro og kroppen klarer som regel å ta knekken på viruset etter noen dager. Mange har imidlertid problemer med å skille mellom forkjølelse og plager forårsaket av allergi, og disse krever ulik behandling og diagnostisering bør derfor utføres av en lege.

Årsaker til forkjølelse

Forkjølelse skyldes virusinfeksjon i nese og svelg. Det finnes over 200 ulike forkjølelsesvirus som kan gi forkjølelse. I halvparten av tilfeller med forkjølelse er rhinovirus årsaken. Symptomene skyldes at virusinfeksjonen skaper betennelsesplager i slimhinnene i nesen og de øvre luftveiene. 

Smitteveier

Forkjølelse smitter ved dråpesmitte og kontaktsmitte. Det skjer ofte ved kontakt med smittede personer som hoster, nyser eller prater. Det kan også skjer ved berøring av klær og gjenstander med virus på.

Inkubasjonstiden, tiden fra smitte til man blir syk, er vanligvis to til fire dager.

Symptomer

Sykdomsforløpet starter gjerne med en sår hals, og deretter følger ofte nysing og tetthet i nesen. Mange kan føle på at de brygger på forkjølelsen i lengre tid.

Vanlige symptomer hos voksne er sår hals, tett og rennende nese, hoste, hodepine og frysninger. Voksne har sjelden feber ved forkjølelse, men det kan oppstå hos små barn. 

Medisiner mot forkjølelse

Det finnes ingen kur mot forkjølelse, og det kan ikke behandles med antibiotika da det kun behandler bakterieinfeksjoner og ikke virus. 

Smertestillende kan hjelpe dersom du har kraftig hodepine eller sterke smerter i halsen, hostesaft kan lindre tørrhoste om natten eller løsne opp seigt slim, mens nesespray kan åpne opp luftveiene og gjøre det lettere å puste. Ved feber kan du ta i bruk febernedsettende medisiner. Bruk av legemidler bør skje etter rådføring med lege.

Egenbehandling ved forkjølelse

Det viktigste er å hvile og få i seg rikelig med næring og væske. Prøv å redusere fysisk anstrengelse slik at kroppen kan ta det med ro, og fokusere på å bli frisk. Når man skal sove eller hvile kan det hjelpe å legge hodet ekstra høyt, gjerne med en ekstra pute. Dette kan minske tettheten i nesen og gjøre det lettere å puste. Hold deg varm til enhver tid og ta gjerne en varm dusj eller et bad. Varm damp kan ha en oppløsende effekt på tett nese.

Hvor lenge varer en forkjølelse?

Hos de fleste vil en forkjølelse gå over av seg selv etter 7 til 10 dager, men hoste kan vare i flere uker. Det er derimot ikke uvanlig at en forkjølelse utvikler seg til en kraftigere infeksjon som halsbetennelse, ørebetennelse eller lungebetennelse.

Dersom forkjølelsen ikke går over, du får feber, opplever redusert allmenntilstand eller har plager som påvirker din daglige funksjon bør du oppsøke lege for en vurdering og eventuelle tester for å utelukke mer alvorlige tilstander.

Forkjølelse og influensa kan forveksles

Forkjølelse kan gi sykdomsfølelse og redusert allmenntilstand, men kan ikke sammenlignes med kraftigere virus som influensa, selv om de ofte forveksles.

Som regel blir man betydelig dårligere ved influensa enn ved en forkjølelse, og det er vanligere å oppleve symptomer som muskelsmerter, høy feber og sterkere hodepine ved influensa. Dårlig matlyst, oppkast og magesmerter er også vanlige symptomer ved influensa. Er du usikker på om du er forkjøla eller har influensa, kan du ta kontakt med oss for en vurdering. 

Les mer om forsjellen på influensa og forkjølelse her.

Forebygge forkjølelse

Noen tiltak kan bidra til å forebygge mot smitte av forkjølelsesvirus:

  • God håndhygiene – vask hendene grundig og ofte
  • Unngå nærkontakt med personer som er forkjølet hvis du kan
  • Vask overflater jevnlig, spesielt de man berører ofte
  • Unngå å ta deg masse i ansiktet med hendene
  • Hold deg varm på føttene – kalde føtter kan øke risikoen for sykdom
  • Få nok søvn – forskning tyder på at de som sover lite har større risiko for å bli forkjølet
  • C-vitaminer kan virke forebyggende for noen

Få hjelp med forkjølelsen

Volvats dyktige allmennleger, barneleger og øre-nese-hals-spesialister gir deg rask og kyndig hjelp ved forkjølelse og tilhørende tilstander.

Vi er tilgjengelige både på chat og for fysisk time på en av våre sentre. 

Bestill konsultasjon hos allmenn-/barnelege eller ØNH-spesialist

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.