Forkjølelse

Det finnes over 200 ulike forkjølelsesvirus, og nesten alle vil oppleve å bli forkjølet fra tid til annen.

Forkjølelsesvirus angriper slimhinnene i nesen og luftveiene, og kan gi plager som tett, rennende nese, hoste og vondt i halsen og lett feber eller hodepine. Forkjølelse kan gi sykdomsfølelse og redusert allmenntilstand, men kan ikke sammenlignes med kraftigere virus som influensa, selv om de ofte forveksles.

Mange har også problemer med å skille mellom forkjølelse og plager forårsaket av allergi, men disse krever ulik behandling og diagnostisering bør derfor utføres av en lege.

Medisiner mot forkjølelse

Det finnes ingen kur mot forkjølelse, ettersom antibiotika ikke hjelper mot virus. Det viktigste er å få nok søvn og hvile og å få i seg rikelig med næring og væske.

Smertestillende kan hjelpe dersom du har kraftig hodepine eller sterke smerter i halsen, hostesaft kan lindre tørrhoste om natten eller løsne opp seigt slim, mens nesespray kan åpne opp luftveiene og gjøre det lettere å puste. Bruk av legemidler bør skje etter rådføring med lege.

Hvor lenge varer en forkjølelse?

Hos de fleste vil en forkjølelse gå over av seg selv etter rundt en uke. Det er derimot ikke uvanlig at en forkjølelse utvikler seg til en kraftigere infeksjon i hals, ører eller lunger.

Dersom du får feber, opplever redusert allmenntilstand eller har plager som påvirker din daglige funksjon bør du oppsøke lege for en vurdering og eventuelle tester for å utelukke mer alvorlige tilstander.

Få hjelp med forkjølelsen

Volvats dyktige allmennleger, barneleger og øre-nese-hals-spesialister gir deg rask og kyndig hjelp ved forkjølelse og tilhørende tilstander.

Bestill konsultasjon hos allmenn-/barnelege eller ØNH-spesialist

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.