Brennkopper hos barn

Brennkopper er mest utbredt blant barn mellom 2 og 6 år. Hudtilstanden smitter lett, men det finnes god behandling som vil kunne forkorte sykdomsforløpet.

Hva er brennkopper?

Brennkopper, også kalt impetigo, er en overfladisk hudinfeksjon forårsaket av gule stafylokokker og/eller gruppe A-streptokokker. Har du eksem, små sår eller rifter i huden er du mer utsatt for å få brennkopper da bakterier kan trenge inn og gi betennelse i en svekket hudbarriere. Brennkopper kan variere i størrelser, fra noen millimeter til 3-4 cm store og oppstår gjerne i ansikt, hodebunn og på hender.

Det finnes to former for brennkopper:

1. Ikke-bulløse brennkopper (overfladiske brennkopper)

Ikke-bulløse brennkopper er små sår eller små blemmer i huden. Blemmene vil sprekke for så å utvikle en skorpe.

2. Bulløse brennkopper (blæredannede brennkopper)

Denne formen for brennkopper kjennetegnes av større blemmer som sprekker lett og får en brunaktig skorpe. Bulløse brennkopper rammer hovedsakelig spedbarn.

Hva er symptomene på brennkopper?

Symptomer på brennkopper kan være:

 • Små prikker som utvikler seg til væskefylte blemmer.
 • Skorpedannelse på blemmer som brister. Skorpen er mørk gul i fargen og kleber.
 • Kløe
 • Svie
 • Oppstår gjerne rundt munnen og nesen og /eller bak øret, på hender og i hodebunnen.
 • I noen tilfeller kan barnet få feber

Hva er årsaken til brennkopper?

Brennkopper kan forårsakes av både stafylokokker og streptokokker, eller én av bakteriene. Du kan bli smittet når huden kommer i kontakt med væske fra sår eller blemmer.

Kan barn gå i barnehagen eller skole med brennkopper?

For at barnet skal kunne dra tilbake til barnehage eller skole skal det ikke være fare for at andre barn eller ansatte kan bli smittet direkte eller indirekte av væske fra sårene. Dersom barnet har få og små brennkopper som er godt stelt og tildekket, eller dersom blemmene er nesten helet og tørre, kan de vende tilbake.

Hvordan kan du behandle brennkopper?

Medisinsk behandling av brennkopper avhenger av hvor alvorlig og hvor stort område av huden som er rammet av betennelsen. Får du feber i tillegg til sår og blemmer bør du ta kontakt med en lege.

Ved mindre infeksjoner kan du vaske med vann og såpe, skylle med et desinfiserende middel eller smøre med krem som inneholder et antibiotikum. Dekk til sårene med tørre kompresser som du får kjøpt på apoteket.

Ved større infeksjoner gjelder samme behandling, men det kan i noen tilfeller være nødvendig med en antibiotikakur, enten i form av tabletter eller mikstur. Det anbefales antibiotika ved bulløs impetigo, som er en type brennkopper med væskefylte blemmer.

Hva kan foreldre gjøre dersom barnet har fått brennkopper?

I tillegg til å gjennomføre enkel egenbehandling er det noen tiltak som kan forebygge videre smitte:

 • La barnet ha egne vaskekluter og håndkle
 • Vask sengetøy ofte
 • Hold neglene til barnet korte
 • Leker, bamser og andre gjenstander bør vaskes godt
 • Sørg for god sårhygiene dersom barnet ditt har slått seg og får skrubbsår eller lignende. Skyll godt eller bruk desinfiserende middel på såret for å redusere sjansen for infeksjon.

Hvordan smitter brennkopper?

Brennkopper smitter når du kommer i kontakt med sårvæske som er rik på bakterier. Du er spesielt smittsom når blemmene er fuktige og helt til skorpene faller av. Bakterier kan også overføres til objekter som leker, sengeklær og annet tøy.

Hva er inkubasjonstiden?

Inkubasjonstiden, tiden fra du blir smittet til du får symptomer, er mellom 4 -10 dager.

Hvorfor får barn ofte brennkopper?

Barn smitter seg selv lett ved å klø i sår som har bakterier for så å ta seg andre plasser på kroppen. Brennkopper kan også smitte indirekte via gjenstander som leker i barnehager og på skoler.

Kan brennkopper være farlig?

Brennkopper er ikke farlig for barn, voksne eller gravide. Det er kun i sjeldne og alvorlige tilfeller at hudinfeksjonen kan gi komplikasjoner og krever sykehusinnleggelse. Kontakt lege dersom utslettet sprer seg til større områder på kroppen, dersom du ikke opplever bedring etter 4 døgn med antibiotika eller hvis utslettet ikke har tørket etter endt behandling.

Hvordan diagnostiseres brennkopper?

Våre leger diagnostiserer brennkopper basert på en klinisk undersøkelse. Hudtilstanden er lett gjenkjennelig, men en dyrkningsprøve fra sårene kan tas for å se hvilke bakterier som finnes i sårvæsken.

Prognose

Brennkopper vil gå over i løpet av 10-14 dager. Det er anbefalt å starte behandling for å forkorte sykdomsforløpet og forhindre spredning av bakteriene. Hudtilstanden vil ikke etterlate arr.

Få hjelp med brennkopper

Volvat har erfarne allmennleger og barneleger med kort ventetid.

Bestill time hos barnelege eller allmennlege

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Eksperter på barn

Vi ønsker at ditt barn skal få en god og trygg opplevelse når dere kommer til legen. Derfor har vi barneleger (spesialister i pediatri) med særskilt kompetanse på sykdom og plager hos barn.

Tilgjengelig over hele landet

Barnelegene hos Volvat er tilgjengelige for hele landet. For video trenger du bare å logge inn med BankID på din mobil, pc eller nettbrett.

Egen barnelegevakt

Norges eneste legevakt for barn med leger som er spesialister i barnesykdommer, finner du hos Volvat på Majorstuen. Vi har drop-in og kort ventetid – åpent 365 dager i året.