Øyekatarr hos barn

Øyekatarr er svært smittsomt og vanlig hos små barn. Symptomer på øyekatarr er røde, rennende eller såre øyne. Våre allmennleger og barneleger hjelper deg med utredning og behandling av dine plager.

Hva er øyekatarr?

Øyekatarr, øyebetennelse eller infeksiøs konjunktivitt, er en betennelsestilstand i den ytterste slimhinnen av øyet. Betennelsen skyldes bakterier eller virus, og gir ofte utslag i form av rødhet og svie i øyet, ofte i kombinasjon med rennende øyne og pussdannelse. I de fleste tilfeller går infeksjonen over av seg selv, men det kan være behov for antibiotika ved bakterieinfeksjon.

Hva er symptomene på øyekatarr?

Symptomer på øyekatarr kan være:

  • Rennende øyne
  • Røde øyne
  • Såre øyne
  • En følelse av irritasjon og trang til å klø i øynene
  • En brennende og stikkende følelse
  • Gulaktig puss fra øyet
  • Skorpedannelse av puss som oppstår om natten

Barn opplever ofte en følelse av at de har noe inne i øyet.

Hva er årsaken til øyekatarr?

Årsaken til øyekatarr er virus eller bakterier.

Bakterielle konjunktivitter

Gule stafylokokker er de vanligste bakteriene som forårsaker øyekatarr hos voksne. Hos barn er det derimot Streptococcus pneumoniae og Haemophilus influenzae som er dominerende.

Ved bakteriell øyekatarr dannes gjerne et gulaktig puss som skilles ut av øynene på natten. Pusset kan gjøre at øyet blir gjenklistret og gjør det vanskelig å åpne øynene om morgenen. Bakterielle øyekatarrer oppstår gjerne hos barn i forbindelse med luftveisinfeksjoner eller ørebetennelser.

Klamydia-bakterien kan også være årsak til øyebetennelse og overføres under samleie. Nyfødte barn kan utvikle øyekatarr dersom mor er smittet med klamydia-bakterien og barnet blir utsatt for smitteoverføring under fødsel.

Virale konjunktivitter

Adenovirus smitter ofte lett og er den vanligste årsaken til øyekatarr forårsaket av virus og generelt øyekatarr-utbrudd i barnehager.

Allergi

Allergisk konjunktivitt er en betennelse på øyet som skyldes en allergisk reaksjon. Det er vanlig at begge øynene rammes og symptomene er gjerne kløe, rennende øyne og røde øyne. Allergiske øyebetennelser kan være både akutte og kroniske.

Kronisk og langvarig øyekatarr er sjeldent, mens akutte tilfeller er gjerne sesongbaserte og relatert til utløsende faktorer som pollen. Allergisk konjunktivitt er ikke smittsomt og de vanligste årsakene utover pollen er husstøvmidd, dyrehår og bruk av kosmetikk.

Hvorfor oppstår øyekatarr ofte hos barn?

Dersom årsaken til øyekatarr er virus vil tilstanden smitte lett og raskt, og symptomer vil derfor ikke oppdages før spredningen av viruset har berørt andre barn. Ved viral øyekatarr vil barna være smittebærere selv om de mottar behandling for betennelsen. Derfor oppstår gjerne øyekatarr som små epidemier i barnehager og skoler.

Bakteriell øyekatarr er også meget smittsomt, men behandling vil kunne redusere smittefaren. Barnet burde være hjemme fra barnehagen ved nedsatt allmenntilstand og rikelig med puss fra øynene.

Uutviklede tårekanaler

Det er vanlig at små barn har trange tårekanaler som gjør at tårene renner langsommere ut. Disse barna får gjerne hyppigere øyebetennelser. De fleste vil vokse fra seg denne tilstanden før de fyller 2 år.

Hvordan smitter øyekatarr?

Øyekatarr er svært smittsomt og overføres på to måter:

  • Direkte smitte gjennom kontakt med øyet. Eksempelvis at fingre berører øyet og bakterier eller virus overføres videre til neste person.
  • Indirekte smitte gjennom andre smittekilder som sminke, håndklær eller i forurensede svømmebasseng.

Virusinfeksjon fører til rask spredning av infeksjonen og epidemier kan forekomme i barnehager og skoler selv om man har igangsatt hygienetiltak.

Ved bakterielle infeksjonen er man er smittsom rett før man opplever symptomer og opptil ett døgn etter startet behandling. Man er også smittsom så lenge man har symptomer som rødhet eller puss på øyet.

Hvor lenge varer øyekatarr?

Øyekatarr har en varighet på 1-2 uker.

Inkubasjonstid

Bakteriell øyebetennelse har en inkubasjonstid på 1-2 dager. Øyebetennelse forårsaket av virus tar mellom 5-14 dager fra du blir smittet til du opplever symptomer.

Kan man gå på skole eller i barnehage med øyebetennelse?

Barnet kan gå på skole eller i barnehagen med mild eller moderat øyekatarr. Dersom barnet ditt har en kraftig øyebetennelse med pussdannelse eller allmenntilstanden er svekket, bør det bli hjemme til betennelsen har roet seg ned for å unngå spredning. Får barnet behandling kan det gå i barnehagen eller skolen dagen etter påbegynt kur.

Foreldrene vurderer selv om det er behov for å være hjemme eller behandling, men som regel anbefales det å ta kontakt med lege hvis dere er usikre.

Er øyekatarr farlig?

Vanlig øyekatarr er ikke skadelig for synet ditt. Dersom en betennelse på øyet skyldes herpesvirus eller rammer hornhinnen, er det viktig å få behandling for å unngå komplikasjoner. Ved akutt ensidig rødt og smertefullt øye bør man ta med barna til legen raskt.

Vi hjelper deg med utredning

Våre allmennleger diagnostiserer tilstanden basert på en klinisk undersøkelse. Legen vil fastslå at betennelsen sitter i slimhinnen og utelukke andre mulige årsaker til betennelse. Det er sjelden nødvendig å ta en prøve fra øyet.

Behandling av øyekatarr

Opplever du ubehag og er smittet med bakteriell øyekatarr, kan legen gi deg resept på antibiotikadråper eller antibiotikasalve som kan forkorte plagene noe. Fortsett gjerne behandlingen i 2 døgn etter symptomene er borte slik at du unngår at infeksjonen vender tilbake. Det finnes ingen spesifikk behandling mot øyekatarr som skyldes virus og du må vente til betennelsen gir seg på egen hånd.

Hvordan rense øyekatarr?

Du kan skylle med sterilt saltvann for å rense øyet og for å minske smittefaren er det viktig at du opprettholder god håndhygiene. Er du diagnostisert med allergisk øyekatarr kan legen skrive ut antihistaminer som finnes både i dråpeform og som tabletter.

Prognose ved øyekatarr

Øyekatarr utløst av virus vil gå over av seg selv etter 5-10 dager. Skyldes betennelsen bakterier vil en behandling kunne forkorte sykdomsforløpet med et par dager. Det er som regel ingen komplikasjoner som følge av øyekatarr.

Få hjelp med øyekatarr

Volvat har erfarne allmennleger og barneleger med kort ventetid.

Bestill time hos barnelege eller allmennlege

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Eksperter på barn

Vi ønsker at ditt barn skal få en god og trygg opplevelse når dere kommer til legen. Derfor har vi barneleger (spesialister i pediatri) med særskilt kompetanse på sykdom og plager hos barn.

Tilgjengelig over hele landet

Barnelegene hos Volvat er tilgjengelige for hele landet. For video trenger du bare å logge inn med BankID på din mobil, pc eller nettbrett.

Egen barnelegevakt

Norges eneste legevakt for barn med leger som er spesialister i barnesykdommer, finner du hos Volvat på Majorstuen. Vi har drop-in og kort ventetid – åpent 365 dager i året.