RS-virus hos barn

På Volvat kan du teste deg for RS-virus ved mistanke om smitte. Våre barneleger kan hjelpe med lindring av symptomer, henvisning og oppfølging.

RS-virus er et svært vanlig luftveisvirus og rammer som oftest spedbarn og små barn.

Det oppstår som regel utbrudd i vinterhalvåret, og RS-virussesongen er normalt fra november til mai. Den mest effektive måten for å redusere risikoen for RS-virus er god håndhygiene. 

Hva er symptomer på RS-virus?

De fleste barn med RS-virus infeksjon vil få symptomer som ligner på en vanlig forkjølelse med hoste, snørr, sår hals og feber.

Andre symptomer er:

 • Tett nese
 • Mild feber
 • Hoste
 • Manglende matlyst
 • Pustebesvær

RS-virus test på Volvat

 • Prøven tas med en vattpinne fra nese og selve testen er over på ca. 20 sekunder
 • Vi tilbyr både timebestilling og drop-in for testing
 • Våre barneleger kan hjelpe med oppfølging etter gjennomført RS-virus

Er RS-virus farlig for barn?

RS-virus er i de fleste tilfeller helt ufarlig, og vil gå over av seg selv.

Spedbarn er imidlertid mer utsatt for komplikasjoner som følge av forkjølelsen. I Norge er det kun et fåtall av barn som utvikler mer alvorlige symptomer og må bli innlagt på sykehus. Voksne kan også bli smittet, men blir som regel ikke like syke med forkjølelsessymptomer. 

Hos noen kan RS-viruset forårsake akutt bronkiolitt, med astmalignende symptomer.

Hvordan smitter RS-virus?

RS-viruset er svært smittsomt og smitter gjennom dråper i luften når man blir eksponert for hoste/nysing, eller direkte kontakt med en smittet person.

Det tar vanligvis 3-6 dager fra man blir smittet til man utvikler symptomer, og man er mest smittsom tidlig i sykdomsforløpet. Barn kan vende tilbake til barnehage eller skole når allmenntilstanden er god igjen og feberen er borte. 

Når bør man ta med barnet til lege?

Ved mistanke om at barnet ditt har utviklet en RS-infeksjon f.eks. ved symptomer som feber, redusert allmenntilstand, manglende matlyst og tung pust, bør du ta kontakt med lege.

Våre barneleger og allmennleger kan hjelpe med lindring av symptomer, eller vurdere om det blir behov for videre oppfølging.

Du må alltid kontakte legen dersom barnet har pustevansker eller puster annerledes enn til vanlig. Dersom barnets allmenntilstand er dårlig, bør du også oppsøke legehjelp for en vurdering av tilstanden og lindrende behandling.

Hva kan du gjøre selv for å unngå RS-virus?

 • Ha god håndhygiene
 • Unngå besøk av andre barn og voksne som har luftveissymptomer
 • Hold barna dine hjemme ved tegn på luftveissymptomer
 • Dersom du har nyfødte eller spedbarn hjemme, bør du unngå eller redusere besøk
 • Eldre søsken må vaske hender før de kommer i kontakt med spedbarn i familien

Få hjelp med RS-virus

Volvat har erfarne allmennleger og barneleger med kort ventetid.

Bestill time hos barnelege eller allmennlege

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Eksperter på barn

Vi ønsker at ditt barn skal få en god og trygg opplevelse når dere kommer til legen. Derfor har vi barneleger (spesialister i pediatri) med særskilt kompetanse på sykdom og plager hos barn.

Tilgjengelig over hele landet

Barnelegene hos Volvat er tilgjengelige for hele landet. For video trenger du bare å logge inn med BankID på din mobil, pc eller nettbrett.

Egen barnelegevakt

Norges eneste legevakt for barn med leger som er spesialister i barnesykdommer, finner du hos Volvat på Majorstuen. Vi har drop-in og kort ventetid – åpent 365 dager i året.