Hva er kusma?
Kusma er hovedsakelig en barnesykdom som påvirker spyttkjertlene, særlig den kjertelen som ligger like under øret. Et viktig forebyggende tiltak er å sikre at barnet ditt får vaksine mot kusma ved å følge barnevaksinasjonsprogrammet, også kjent som MMR-vaksine.
Symptomer ved kusma
Typiske symptomer på kusma hos barn er:
- Hevelse og ømhet i ørespyttkjertelen (svært oppsvulmet kjeve eller hals)
- Feber
- Hodepine
- Tap av matlyst (som ofte skyldes smertene og ubehaget i munnen og halsen)
- Smerter ved tygging og svelging
- Øreverk
- Irritabilitet og urolighet
Er kusma farlig?
Alvorlighetsgraden av symptomene og hvilke symptomer man får vil variere fra barn til barn. Noen barn kan ha milde til moderate symptomer, mens andre kan oppleve mer alvorlige plager. Opptil 1 av 3 med kusma får ikke kjertelhevelse.
Kan voksne få kusma?
Som regel blir barn i aldersgruppen 5-7 år hyppigst rammet av kusma, men sykdommen kan forekomme i alle aldre. Spedbarn blir sjelden syke.
Årsak
Kusma er akutt virusinfeksjon som skyldes infeksjon med parotitis-virus og medfører ofte symptomer som smertefulle hevelser og feber. Viruset er svært smittsomt og sprer seg hovedsakelig gjennom dråpesmitte. Hosting, nysing eller deling av gjenstander med en smittet person kan overføre smitte.
MMR-vaksine reduserer sannsynligheten for å bli smittet med kusma betraktelig.
Hvor vanlig er kusma?
Kusma er en uvanlig tilstand i Norge – i 2021 ble det meldt om 4 tilfeller og i 2022 8 tilfeller. Dette skyldes den gode vaksinedekningen mot kusma i landet gjennom barnevaksinasjonsprogrammet siden 1983. Det finnes likevel tilfeller av lokale utbrudd som i 2015 hvor flere studenter i Trondheim ble smittet med over bekrefta 140 tilfeller.
Kilde: FHI.no
Inkubasjonstid og forløp
Tiden det tar fra smitte til man får symptomer er 14 til 21 dager. Det første symptomet er som regel generell sykdomsfølelse i kroppen. Mange føler seg uvel i noen dager før man får lett feber, og etter hvert merker ømhet på kinnet og smerter ved tygging. Når man har hatt disse symptomene en stund, vil man ofte få synlig hevelse av ørespyttkjertelen. Hevelsen starter som regel på ene siden av ansiktet, før den etter 1 til 3 dager sprer seg til den andre siden. Hevelsen har en tendens til å øke i løpet av noen dager, og kan noen ganger spre seg til spyttkjertlene under tungen og i underkjeven.
I 15 til 30 % av tilfeller av kusma hos voksne menn og gutter etter pubertet, kan betennelsen også spre seg til testiklene.
Kjertelhevelsen kan vare i inntil 10 dager. Det er stor variasjon i hvor lenge man har hevelse og hvor syk man blir, men generelt blir man sykere jo eldre man er.
Hvor lenge er barnet smittsomt?
Barnet er smittsomt fra 7 dager før kjertelhevelsen oppstår og helt frem til 5 dager etter at den oppsto. Smittsomheten er størst de siste dagene før man får symptomer og blir syk. Barn i barnehage eller skole bør være hjemme frem til 5 dager etter at hevelsen startet. Da er man mindre smittsom, og sjansen for å overføre sykdommen til andre barn er redusert.
Dersom barnet har fått vaksine er det omtrent 90 % beskyttet mot sykdommen. Det betyr at det er svært liten sjanse for smitte. Dersom alle andre barn i barnehagen er vaksinert mot kusma, er sjansen for smittespredning så liten at barnet kan gå i barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.
Diagnose ved kusma
Diagnosen kusma stilles vanligvis basert på symptomene dine, i tillegg til en klinisk vurdering av lege. Det mest karakteristiske symptomet ved kusma er hevelse i ørespyttkjertelen, som ofte viser seg på begge sider av ansiktet. Legen kan også ta en prøve fra halsen din for å bekrefte diagnosen, men dette er sjelden nødvendig.
Behandling
Kusma går som regel over av seg selv etter syv til ti dager. For noen barn kan det likevel være nødvendig å få lindret symptomene når de står på som verst.
Rikelig med hvile
Barnet bør være mest mulig i ro og få tilstrekkelig med søvn, slik at kroppen kan fokusere på å bekjempe infeksjonen
Hold barnet hydrert
Dette er særlig viktig dersom barnet har feber og svetter mye.
Smertestillende medisiner
Dersom barnet har høy feber eller smerter kan man bruke reseptfrie smertestillende og febernedsettende legemidler for å dempe plagene.
Isposer på hevelsene
Det kan virke lindrende for barnet å kjøle ned de hovne spyttkjertlene med ispose
Forebyggende kusma-vaksine
Barn som ikke er vaksinert mot kusma er spesielt sårbare for sykdommen. I Norge er MMR-vaksine (meslinger, kusma og røde hunder) inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet og tilbys til barn i to doser, én når de er 15 måneder og én ved 11- årsalder.
Vaksinasjon er den mest effektive måten å forebygge kusma på, og ved å sørge for at barnet ditt får vaksinen kan du redusere risikoen for sykdommen betraktelig.
Komplikasjoner ved kusma hos barn
Kusma gir sjelden farlig sykdom, men vaksine mot sykdommen inngår i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Dette er fordi 15 til 30 % av gutter som får kusma etter gjennomgått pubertet utvikler testikkelbetennelse. I omtrent 10 % av tilfeller hvor gutten har tosidig testikkelbetennelse, kan dette medføre sterilitet.
En annen vanlig komplikasjon ved kusma er en form for godartet hjernehinnebetennelse. Ved slik hjernehinnebetennelse kan man få feber, hodepine, lysskyhet, brekninger og nakkestivhet. Selv om symptomene er ubehagelige og smertefulle, så blir alle med denne typen hjernehinnebetennelse helt friske igjen.
Før man startet med vaksinasjon var kusma også en årsak til ensidig døvhet.
Få hjelp med kusma
Volvat har erfarne allmennleger og barneleger med kort ventetid.
Bestill time hos barnelege eller allmennlege