Mikroinjeksjon (ICSI)

Hva er mikroinjeksjon (ICSI)?

ICSI er fagbegrepet for mikroinjeksjon, og står for intra-cytoplasmatisk spermieinjeksjon.

Mikroinjeksjon er befruktningsmetode som går ut på at en enkelt sædcelle injiseres direkte inn i eggcellen ved hjelp av en tynn nål under mikroskop.

Sannsynligheten for å lykkes per behandling med ICSI er omtrent 35%. Her er det mange faktorer som spiller inn og det er derfor viktig med individuell rådgivning. Noen vil lykkes på første forsøk, mens andre trenger flere behandlinger for å oppnå graviditet.

Hvem kan gjennomgå en mikroinjeksjon?

Mikroinjeksjon benyttes dersom sædceller av ulike grunner ikke evner å trenge seg gjennom eggets ytre lag på egenhånd.

Metoden benyttes ved nedsatt sædkvalitet, når mannen produserer for få spermier, eller når standard IVF ikke har ført til befruktning ved tidligere forsøk.

Før en eventuell mikroinjeksjon, vil man bli bedt om å levere fra seg en sædprøve. Her vil man se etter sædcellene som egner seg best til befruktningen. Dersom det ikke finnes spermier i sædprøven, kan man foreta et operativt uttak hvor spermier blir hentet ut fra bitestiklene (PESA) eller testiklene (TESA) med en tynn nål.

Hvordan foregår en mikroinjeksjon?

En mikroinjeksjon vil foregå på samme måte som ved en vanlig IVF-behandling, med noen ulikheter.

  1. Hormonstimulering – kvinnen får hormonstimulerende behandling, som varer i omtrent 10 dager for å modne flere egg i løpet av en syklus
  2. Egguthenting og sædsamling – det blir foretatt et lite inngrep for å hente ut egg fra kvinnens livmor slik at de kan fertiliseres i et laboratorium. Mannen leverer sin sæd samme dag, eller så blir det foretatt en testikkelbiopsi, avhengig av sædkvaliteten
  3. Prøverørsbefruktning – en embryolog velger så ut en en egnet spermie etter nøye vurdering, og injiserer den direkte inn i egget med en tynn nål
  4. Embryooverføring (tilbakesetting) – det befruktede egget dyrkes og overvåkes i 2-5 dager i en inkubator, før det føres inn i kvinnens livmor. De befruktede eggene vil vurderes, og det beste plasseres tilbake i livmoren som ved vanlig IVF-behandling
  5. Tiden før graviditetstest– mens du venter på å ta en graviditetstest, i ca. 14 dager, vil du gjennomgå en etterbehandling for å optimalisere forholdene inne i livmoren slik at embryoet skal kunne feste seg
  6. Graviditetstest – etter 14 dagers venting, kan du ta en graviditetstest, som enten vil være positiv eller negativ

En egnet spermie blir valgt ut og injiserers direkte inn i egget med en tynn nål. Etter befruktningen dyrkes embryoene i embryoskopet – som etterligner det indre miljøet til en eggleder. Egget vil være i stabile forhold under konstant videoovervåkning i 2-5 dager. Embryologen vil så vurdere hvert enkelt egg og velge det rette for tilbakesetting og nedfrysning. Innen dag 5 vil egget normalt ha nådd et blastocyst stadium – noe som for mange innebærer økt sannsynlighet for å velge ut det beste befruktede egget (embryo) for tilbakeføring.

Hva er forskjellen på IVF og ICSI?

Mikroinjeksjon ligner på IVF-behandling, men befruktningen foregår litt ulikt. Ved IVF tilsettes hver eggcelle noen tusen sædceller og slik vil sædcellen selv finne veien inn i egget, på samme måte som ved en naturlig naturlig befruktning i kvinnens eggleder.

Ved ICSI blir en sædcelle valgt ut og ført direkte inn i egget ved hjelp av en tynn nål, under et mikroskop.

Sjansen for å oppnå en graviditet når egget befruktes på denne måten, er like stor som ved vanlig prøverørsbehandling når mannen har normal sædkvalitet.

Lurer du på noe? Vi tar kontakt!

Legg igjen navn og telefonnummer, så tar vi kontakt med deg. Det er helt uforpliktende og du vil kunne spørre oss om det du eventuelt måtte lure på.

Vi kan også bistå med timebestilling for fertilitetssjekk eller en førstegangskonsultasjon.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat Spiren?

Norges største fagmiljø

Volvat Spiren har et av landets mest erfarne miljøer innen fertilitetsbehandling. Kompetansen henger tett sammen med forskning, hvor vi er involvert i internasjonale forskningssamarbeid for å bidra til utviklingen innen assistert befruktning. 

Tilgjengelig der du er

Du er velkommen til oss for fertilitetsutredning og assistert befruktning. Vi er tilgjengelige for deg uansett hvor du er, med mulighet for å starte fertilitetsutredning på ditt nærmeste Volvat-senter. 

Ingen kø, ingen ventetid

Vi har korte ventetider og tar imot pasienter fra hele landet. Du slipper å stå i kø og kan komme i gang med behandling så tidlig som mulig.