Gallestein

Gallestein er steiner som dannes i galleblæren, som vanligvis ikke gir symptomer. Noen ganger blokkerer de utgangen fra galleblære til tarm som fører til et gallesteinanfall som kan være svært smertefullt. Det arter seg som sterke smerter på høyre side i mageregionen, gjerne under ribbensbuen, og opptrer ofte etter måltider.

Gallesteiner kan føre til betennelse i galleblære. Hvis betent galleblære må fjernes skal det gjennomføres innen 7 dager eller utsettes til 6 uker etter betennelsen. Tegn til galleblærebetennelse er langvarig smerteanfall, gjerne lenger en 8 timer.

Hva er gallestein?

Gallestein er små steiner som dannes i galleblæren - de kan variere i størrelse. Dersom de blokkerer gallegangen, utgangen fra blære til tarm, kan steinene føre til intense smerter i øvre, høyre del av magen. Slike magesmerter som følge av gallestein kalles et gallesteinsanfall.

I sjeldne tilfeller kan gallestein føre til infeksjon i galleblæren, og det som kalles galleblærebetennelse. Da blir som regel den betente galleblæren fjernet med kirurgi.  

Årsak til gallestein

Galleblæren lagrer fordøyelsesvæske (galle) for å hjelpe kroppen bryte ned maten. Gallestein oppstår når gallesaften i galleblæren blir for tykk og krystalliseres til små steiner. Steinene kan kile seg fast og hindre avløpet av galle til tynntarmen. Gallegangene må da utvide seg for å sende galle forbi gallesteinen. Dette kan forårsake sterke smerter i høyre, øvre del av magen.

Dersom gallesteinen blokkerer hele gallegangen kan det føre til irritasjon og infeksjon i galleblæren, og det oppstår galleblærebetennelse.

Gallestein rammer som regel personer over 40 år, og kvinner har større sannsynlighet for å få gallestein. I noen tilfeller er det arvelig belastet.

Gallestein symptomer

De fleste med gallestein merker ingen symptomer, men hvis steinene blokkerer gallegangen kan man oppleve kraftige smerter. Mange klarer ikke å sitte stille eller holde seg i ro under anfallet, og det er vanlig å oppleve kvalme. Smertene varer ofte i opptil flere timer, mellom én til seks timer.

Vanlige symptomer på gallesteinsanfall:

  • Intens, krampaktig smerte i øvre, høyre side av magen
  • Kvalme og oppkast
  • Forverring av magesmerter på kveldstid og natt
  • Forverring av magesmerter etter et fettinnholdig måltid

Vanlige symptomer på galleblærebetennelse:

  • Smerter under ribbeina (øvre, høyre del av magen)
  • Forverring av magesmerter når du presser fysisk på området
  • Feber
  • Redusert matlyst
  • Kvalme og oppkast
  • Gulskjær i hud og øyne
  • Kløende hud
  • Lys avføring

Behandling av gallestein

Ved gjentatte gallestensanfall og ved galleblærebetennelse anbefaler man at galleblæren fjernes. Man kan leve godt uten galleblære. Det har ingen hensikt kun å fjerne stenene, da nye kan dannes. Operasjonen utføres ved kikkhullskirurgi i narkose. Pasientene reiser vanligvis hjem etter 2 timer.

Før operasjonen må man ta blodprøver og eventuelt ultralyd av galleveiene. Dette gjøres for å sjekke om man har gallesten i gallegangen (gangen mellom galleblære/tarm). Avslører undersøkelsen mistanke om dette, bør denne stenen fjernes før man fjerner galleblæren. Dette kan eventuelt gjøres ved gastroskopi (via tarmen).

Vanligvis har man moderate smerter etter operasjonen og forventet sykemeldingstid er ca 1-2 uker.

Volvat tilbyr gallestensoperasjoner ved våre sentre i Oslo, Bergen og Fredrikstad og den utføres av våre erfarne spesialister i gastroenterologisk kirurgi.

Konsultasjon (kun samtale)

2 128,-

Priseksempel fra Lillehammer, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.