Hemoroider

Hemoroider er utposninger av blodårer. Vanlige symptomer er blødning, smerte og synlig utposning i endetarmsåpningen. På Volvat hjelper vi deg med utredning og behandling av både enkel og mer komplisert endetarmsproblematikk.

Se forberedelseskrav til endetarmsundersøkelse

Hva er hemoroider?

Hemoroider er utposninger av blodårer og kan forårsake smerte og irritasjon. Vanlige symptomer er blødning, smerte og synlig utposning i endetarmsåpningen.

Hemoroider er svært vanlig og rammer omtrent 1/3 personer. Det er i seg selv ikke farlig, men kan være plagsomt og smertefullt. Noen opplever ubehag som går over av seg selv, mens for andre er det en tilbakevendende plage som varierer i stor grad i smertenivå.

Følgelig varierer også anbefalt behandling. De fleste pasienter får behandling med stikkpiller og salve, og for noen er dette tilstrekkelig. For andre må operativ tilnærming til, med strikkbehandling eller operasjon.

Vanlige symptomer på hemoroider

Graden og størrelsen av hemoroiden kan gi ulike symptomer – ved innvendige hemoroider kan man ha en følelse av å ha noe i endetarmsåpningen og det kan komme blod ved avføring – lyst og friskt rødt i farge.

Utvendige hemoroider kan gi kløe, irritasjon og være svært smertefulle som forsterkes av trykk i området som ved vektløfting og hard avføring.

Symptomer på hemoroider:

 • Endetarmskløe 
 • Frisk rødt blod fra endetarmen ved eller etter avføring
 • Smerter og/eller ubehag fra endetarmsåpningen 
 • Tydelig utposning i endetarmsåpningen
 • Ufullstendig tømmingsfølelse
 • Væske fra endetarmsåpningen 

Hvorfor får man hemoroider?

Hemoroider er utposninger av blodårer, og oppstår ofte som følge av økt trykk i blodårene rundt endetarmen. Slimhinnen som kler hele innsiden av tarmrøret består av mange små blodårer, og denne slimhinnen kan forskyve seg når du skal på do og hjelpe med å få ut avføringen.

En løs slimhinnefold kan bli traumatisert av mye hard avføring og blø hvis den befinner seg på innsiden av endetarmskanalen. Ved ytre hemoroider oppstår en akutt blårød kul som kan oppleves som svært smertefull, og de består av blodårer som utvikler seg til åreknuter. De kan bli veldig hovne og forsterkes av trykk i området som ved vektløftning og hard avføring.

Graviditet, kraftig press som følge av tarmtømming, forstoppelse, tunge løft og trening kan øke sjansen for hemoroider.

Hemoroider og gravid?

Det er ikke uvanlig å oppleve hemoroider under svangerskapet eller etter fødsel. Både graviditet og fødsel øker presset på blodkarene i underlivet og fører til utvidelse av vener. Dette gir økt risiko for at det dannes utposninger. 

Konsultasjon og undersøkelser

Under en konsultasjon vil vi gå gjennom symptombildet og utføre nødvendige undersøkelser. Gjennom en undersøkelse kan vi bekrefte eller avkrefte tilstanden. Smertefulle hemoroider synes på utsiden, og opplever man sterke smerter uten tegn på små kuler på utsiden er det ikke hemoroider. 

Det er ikke uvanlig at hemoroider blir feildiagnostisert, og kan ofte være tegn på andre tilstander som.

 • Analfissur
 • Marisk
 • Polypper
 • Svulst
 • Analfistel

Man kan fange opp endel endetarmsproblematikk med bare en liten undersøkelse med fingeren. Ved behov for ytterligere undersøkelser kan vi utføre ano-rektoskopi eller en koloskopi, som undersøker en liten eller større del av endetarmen med ulike endoskopiske instrumenter.  

Vi bruker ulike metoder under behandling, og tilpasser behandlingen til hver enkelt pasient for å bruke den metoden som er best egnet for deg. 

Ulike grader av hemoroider

Hemoroider kan være indre hemoroider uten eller med varierende grad av fremfall (grad 1-4), ytre hemoroider og blandingstilstander. Vi bruker ulike behandlingsmetoder og velger den metoden som passer best for den enkelte pasienten.

 • Ved hemoroider grad 1 er ikke hemoroiden synlig på utsiden av endetarmen, men kan påvises ved endoskopi. Vanlig med ferskt, rødt blod og kløe.
 • Ved hemoroider grad 2 forskyver hemoroiden seg ut mot endetarmsåpningen når du presser, men glir tilbake av seg selv hvis du kniper litt sammen.
 • Ved hemoroider grad 3 er hemoroiden synlig på utsiden av endetarmen, men må skyves inn med fingeren.
 • Ved hemoroider grad 4 har hevelsen blitt så stor at hemoroiden ikke kan skyves på plass.

Hvordan bli kvitt hemoroider?

Behandling av innvendige hemoroider med strikk er en skånsom og velprøvd metode og et godt førstevalg ved mindre hemoroider. Strikken snører av blodforsyningen til hemoroiden, og den faller av etter 10 dager og kommer ut med avføringen. Utvendige hemoroider kan enkelte ganger fjernes kirurgisk i lokalbedøvelse. Det er også mulig å bruke en betennelsesdempende og lokalbedøvende krem. Slik lokalbehandling finnes i kremform, eller salve, men også i stikkpiller. Både krem og stikkpiller kan man få reseptfritt på apotek. 

Blod ved avføring

Hemoroider er den vanligste grunnen til blødning ved avføring, men dette bør alltid undersøkes for å avklare om det er en hemoroide eller noe annet. Det er viktig at legen undersøker tarmen, både med finger og endoskopi. 

Er du så plaget av hemoroider at du ønsker konsultasjon hos lege, kan du kontakte ditt nærmeste Volvat-senter eller bestille time.

Råd til hva du kan gjøre selv

Ved mildere symptomer kan man ofte forhindre videre utvikling av hemoroider gjennom et fiberrikt kosthold. 

Prøv å følge disse rådene:

 • Unngå å presse hardt når du er på toalettet
 • Ha et fiberrikt kosthold med nok frukt, grønnsaker og helkornsprodukter – forhindrer forstoppelse
 • Drikk rikelig med vann – kan gjøre avføringen mykere
 • Ikke sitt mer enn nødvendig på toalettskålen
 • Gå på do når du må, ikke utsett toalettbesøk unødvendig

Tabubelagt tema

Endetarmsproblematikk som hemoroider oppleves ofte tabubelagt og mange ønsker ikke å snakke om det. Da er det viktig å huske på at det er mye mer vanlig en man tror – faktisk opplever 1 av 3 personer hemoroider, og det er ofte tilbakevendende problematikk som kan komme og gå i perioder. Noen kan også ende opp med så intense smerter at man ikke klarer å gå eller fungere normalt i hverdagen, noe som kan oppleves både fysisk og psykisk belastende.

Det er ikke uvanlig at man tyr til smertelindring i form av legemidler som ikke er gunstige for det sensitive området rundt endetarmsåpningen, og har man vært plaget lenge med hemoroider vil vi anbefale å oppsøke en spesialist innenfor feltet for å få rask og effektiv behandling.

Det finnes heldigvis spesialister i mage-og tarm lidelser som tar for seg denne problematikken spesifikt. Våre spesialister i mage og tarm kan gjennom samtale, gjennomgang av sykdomsbildet og nødvendige undersøkelser finne riktig behandling for din endetarmsproblematikk slik at du slipper å gå rundt med unødvendige smerter.

Oppsøk øyeblikkelig hjelp ved intense smerter

Det er viktig å oppsøke lege dersom man har så store smerter at det er vanskelig å sitte oppreist. En smertefull komplikasjon av en hemoroide er det som kalles en trombosert hemoroide. Ved trombosert hemoroide har det dannet seg blodpropp i selve hemoroiden, som hindrer blodtilstrømning til det nærliggende vevet. Tromboserte hemoroider har ofte en blålig farge, i motsetning til en vanlig rød hemoroide. Dette skyldes at blodet ikke strømmer gjennom hemoroiden, men blir værende igjen og koagulerer. 

Dette kan enkelt behandles hos en lege med lokalbedøvelse i hemoroiden, og et lite snitt hvor legen fjernes det størknede blodet.

Forberedelse til endetarmsundersøkelse

Har du endetarmsplager, kan det  være nødvendig med anorektoskopi, som er en undersøkelse av nederste del av tarmen.

1/2 - 1 time  før undersøkelsen må du tømme tarmen med et Klyx på 240ml

Du kan kjøpe Klyx på apotek uten resept.

Konsultasjon (kun samtale)

2 230,-

Priseksempel fra Porsgrunn, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.