Tvilling (sacralcyste)

Pilonidalsinus eller sacralcyste – ofte også kalt ”tvilling” – er en betennelsesprosess som starter i hårsekkene i midtlinjen over korsbenet og halebenet.

Dersom utførselsgangen fra en hårsekk kjertel tilstoppes, får ikke kjertelen tømt ut sitt produkt. Da stiger trykket i kjertelen og dette utløser en lokal betennelsesreaksjon. Det oppstår en liten abscess, en verkebyll.

Slike kjertelbetennelser/abscesser vil ha tendens til å ”verke ut” -åpne seg spontant. Fordi hårsekk kjertelen er lokalisert dypt i huden eller på undersiden av huden, vil den tette utførselsgangen oftest ikke åpne seg i første omgang slik at innholdet kan tømme seg rett ut som en kvise gjør.

Hårsekk kjertel-betennelsene utvikler seg i stedet ofte under huden og danner betennelses-hulrom eller -kanaler (sinus, cyste eller fistel). Etterhvert dannes ofte åpning til hudoverflaten på den ene siden av midtlinjen.

Trykkøkningen i vevet ved den akutte betennelsesfasen gir lokal ømhet, men dersom det dannes en åpning slik at puss/sårvæske kommer ut (sekresjon), kjennes det mindre ømt – i hvert fall så lenge det er pågående sekresjon. Sykdommen utvikler ofte et kronisk forløp med stadig sekresjon eller tilbakevennende abscessdannelse. Pilonidalsinus er vanligst hos tenåringer og yngre voksne.

Kirurgisk behandling går vanligvis ut på å fjerne betennelsesforandringene Når betennelseshulrom med forgreninger skjæres vekk, oppstår et sår og det kan være vanskelig å få dette til å gro enten man førsøker å sy det igjen eller det legges åpent for sårstell og gradvis tilheling. Tilbakefall av sinus/cyste/fistel oppstår også ganske ofte.

Ved Volvat utføres undersøkelse og operasjon av våre erfarne gastroenterologiske kirurger. Større inngrep foretas ved våre sentre i Oslo, Bergen og Fredrikstad.

Konsultasjon (kun samtale)

2 540,-

Priseksempel fra Hamar, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.