Ekspert på kvinnehelse
Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.
En bakovervendt livmor er en normal anatomisk variasjon av livmoren som forekommer hos mellom 20-30 % av kvinner. Livmoren kan bøye seg ulike veier og står sjelden rett opp, og en bakovervendt livmor betyr at livmoren tipper bakover, slik at den bøyer seg mot endetarmen i stedet for fremover mot urinblæren din.
Man er enten født med en livmor som peker fremover eller bakover, og man kan sammenligne det med å være venstre- eller høyrehendt. Selv om det er mer vanlig å ha en fremoverbøyd livmor, er det ikke farlig om den vender bakover. Det har ingen betydning for graviditet og fødsel, men det kan føre til smerter under samleie eller ved innsetting av spiral.
Livmoren er et levende organ som endrer størrelse gjennom en vanlig syklus. Dette kan resultere i at noen opplever at livmoren blir mer øm under enkelte deler av syklusen. Livmorens posisjon kan også endre seg gjennom en graviditet.
Det er ikke nødvendig å vite om du har en bakovervendt livmoren. Det er ingenting man kan gjøre selv hvis man har en bakovervendt livmor – det er kun en variasjon av posisjonen til livmoren og man kan ikke endre posisjonen selv. Men noen ganger kan det lønne seg å være forberedt før eventuelle situasjoner som kan trigge smerter.
Hvis man har en svært bakoverbøyd livmor, kan den gnikke mot tarmen. Dette kan føre til at baksiden av livmoren blir rød og irritert, slik at det utvikler seg en irritasjonstilstand. Da kan man få vondt når man f.eks. sykler på ujevnt terreng, eller holder på med andre aktiviteter som fører til at livmoren rister og kommer borti bukhinnen.
Hormonell prevensjon kan hjelpe mot denne ømheten, da det fører til mindre forandringer i livmoren.
Omtrent 25% av kvinner har en bakovervendt livmor.
En fremoverbøyd livmor er det de fleste har og vil si at livmoren din ligger nesten vannrett inn mot blæren og peker fremover. Ved en bakovervendt livmor ligger den vendt bakover mot endetarmen.
En bakovervendt livmor påvirker vanligvis ikke fruktbarheten til kvinner. Det er ikke en sykdom eller en tilstand, men kun en anatomisk variasjon av livmoren som er relativt vanlig. Kvinner med livmoren i denne posisjonen kan helt trygt bli gravide og ha en normal graviditet. Hvis man opplever problemer med å bli gravid og har en bakovervendt livmor i tillegg, skyldes det sannsynligvis andre underliggende årsaker i livmoren som påvirker fruktbarheten.
Noen av tilstandene som er både assosiert med en bakovervendt livmor og som kan bidra til fertilitetsproblemer, inkluderer:
Svangerskapet blir ikke påvirket av en bakovervendt livmor. Det er heller ingen sammenheng mellom en bakovervendt livmor og komplikasjoner under fødsel eller spontanabort. Under en graviditet vil likevel livmoren vokse i størrelse og da kan en bakovervendt livmor i løpet av første trimester, vokse enda mer bakover og fylle bekkenet som vanligvis ikke gir smerter.
En graviditet kan også føre til at livmoren endrer posisjon slik at den vender mer forover. Livmoren kan returnere til sin bakovervendte posisjon etter at babyen er født.
En bakovervendt livmor gir som regel ingen symptomer, men noen opplever:
Bakovervendt livmor krever ingen behandling, men hvis man er sterkt plaget med smerter bør man oppsøke fastlegen eller en gynekolog for veiledning og råd.
Mange kvinner er født med en bakovervendt livmor. Dette er en normal variasjon av livmorens plassering og har ingen spesifikke årsaker eller risikofaktorer.
Etter en eller flere graviditeter kan livmoren endre posisjon. Når livmoren utvider seg og trekker seg sammen igjen etter fødsel, kan den noen ganger ende opp i en bakovervendt posisjon.
Denne tilstanden kan forårsake arrvev og sammenvoksinger i bekkenområdet, noe som kan trekke livmoren bakover.
Tidligere infeksjoner i bekkenområdet kan føre til arrdannelse og sammenvoksinger som kan påvirke livmorens posisjon.
Operasjoner i bekkenområdet kan endre livmorens plassering på grunn av arrvev eller endringer i bekkenets anatomi.
Med alderen kan livmoren miste noe av sin naturlige støtte, noe som kan føre til at den heller bakover.
Gynekologen kan se om du har livmoren i en bakovervendt posisjon gjennom en vaginal undersøkelse eller ultralyd. Legen skal da ta hensyn til livmorens vinkel og føre inn instrumenter som brukes under en undersøkelse i samme vinkel. Som regel vil du få beskjed om dette, og du kan snakke med gynekologen om råd og hva du selv kan gjøre for å unngå smerter.
Innsetting av spiral kan for eksempel være smertefullt for kvinner med bakovervendt livmor, og som regel er det mest smertefullt rett før menstruasjonen når livmoren er oppsvulmet. Derfor kan man planlegge å komme til innsetting av spiral under andre deler av syklusen når livmoren ikke er like oppsvulmet og avtale eventuell bedøvelse i forkant, hvis man allerede vet at man har en bakovervendt livmor.
Noen ganger kan man oppleve støtsmerter under samleie som kan være ubehagelig eller smertefullt for kvinnen. Dette skyldes at livmoren er posisjonert annerledes i kroppen, og visse stillinger og dyp penetrasjon kan forsterke ubehaget. Derfor er det lurt å være åpen med partner om dette og kommunisere slik at man kan prøve å unngå de verste støtsmertene.
Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.
På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.
Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.