Eggløsning

Eggløsning skjer når eggstokkene frigjør egg, omtrent 12-14 dager inn i menstruasjonssyklusen. Du kan enkelt forstå eggløsningen din bedre ved å følge med på eggløsningsslimet ditt, eller bruke en eggløsningskalkulator for å finne ut av når du er mest fruktbar.

Hva er eggløsning?

I eggstokkene modnes det flere egg hver syklus. En frisk kvinne med regelmessig menstruasjon vil som regel modne flere av mange millioner egg som befinner seg i eggstokkene.

Ved eggløsning løsner stort sett et modent egg fra eggstokken og blir klart for befruktning. Egglederne «fanger» det opp og frakter det videre til livmoren hvor det blir liggende i et eller to døgn i påvente av befruktning av en sædcelle.

I noen tilfeller frigjøres flere egg som kan føre til tvillinger ved befruktning.

Hvis egget ikke blir befruktet etter eggløsning, vil det passere gjennom livmoren og komme ut av kroppen som en menstruasjon.

Menstruasjonssyklusen din vil da fortsette som normalt og menstruasjonen vil komme omtrent 14 dager etter eggløsning.

Hvordan vet jeg at jeg har eggløsning?

Omtrent 20% kvinner kjenner at de har eggløsning gjennom ulike symptomer.

Symptomene kan oppleves ulikt fra kvinne til kvinne, og kan være både fysiske og psykiske. Noen merker smerter i nedre del av magen, eller små blødninger.

Symptomer på eggløsning

Fysiske symptomer på eggløsning:

  • Endret utflod, eggløsningsslim– utfloden endrer seg som regel gjennom hele syklusen din, og det vil eggløsningsslim ved eggløsning som er mer gjennomsiktig og tyntflytende utflod
  • Smerter i underliv eller nedre rygg – smertene kan minne om svake menstruasjonssmerter og føles som lette kramper
  • Oppblåsthet og kvalme – de hormonelle endringene i østrogen og progesteron som skjer ved eggløsning kan utløse disse symptomene
  • Ømme bryster – det er vanlig å oppleve ømme bryst i tiden rundt eggløsning på grunn av de hormonelle endringene som skjer
  • Endring i kroppstemperatur – kroppstemperaturen stiger 0,5 grader ved eggløsning på grunn av økning av progesteron

Psykiske symptomer på eggløsning:

  • Humørsvingninger – kommer av hormonelle svingninger ved eggløsning
  • Økt sexlyst – de høye nivåene av østrogen kan føre til økt energi og sexlyst i denne perioden
  • Søtsug – økt nivå av østrogen og progesteron kan øke behovet for søtsaker

Når har man eggløsning?

Kvinner får som regel eggløsning mellom 12-14 dager etter menstruasjonen startet.

Hvis man regner med at man får eggløsning mellom 12-14 dager etter menstruasjonen starter, er dette tidspunktet man er mest fruktbar og kan bli gravid. Hvis du ikke vil bli gravid, bør du unngå å ha ubeskyttet sex i denne perioden.

Tidspunkt for eggløsning kan imidlertid variere hver syklus, og selv om du har regelmessig menstruasjon, kan eggløsningen komme tidligere eller senere enn forventet.

Dette kan gjøre det vanskelig å finne ut nøyaktig tidspunkt for når man har eggløsning og er mest fruktbar, men heldigvis finnes det ulike hjelpemidler du kan ta i bruk for å få bedre oversikt.

Størst sjanse for å bli gravid dagen før eggløsning og på selve eggløsnings-dagen

Du har størst sjanse for å bli gravid dagen før eggløsning og på selve dagen for eggløsning. Hvis man har sex dagen før eggløsning, vil sædcellene være klare for befruktning når det modne egget slippes fra eggstokken ved eggløsning.

Du vil også være fruktbar og ha mulighet for å bli gravid flere dager før eggløsning, fordi sædcellene kan overleve opptil 7 dager i livmoren. Utenom disse dagene, vil sjansen for å bli gravid ved ubeskyttet sex være relativt lav.

Finn ut når du har eggløsning

Mange kvinner finner dagen de har eggløsning ved hjelp av ulike apper eller kalendere. Selv om dette kan være gode hjelpemidler, er de ikke helt sikre med tanke på at eggløsningen kan variere fra måned til måned.

For å være helt sikket på når man har eggløsning, bør man bruke en eggløsningstest som måler et hormon, LH-hormon, i urinen som utløser eggløsning. Ved uregelmessig menstruasjon, kan eggløsningstester være et godt hjelpemiddel.

Du kan også bruke en eggløsningskalkulator i kombinasjon med andre hjelpemidler for å finne ut av når du er mest fruktbar.

Bør man bruke prevensjon i den «sikre perioden»?

Hvis du ikke vil bli gravid, bør du alltid bruke prevensjon for å være godt beskyttet. Man er mest fruktbar rundt eggløsning, og i teorien kan man kun bli gravid hvis sædcellene klarer å befrukte det modne egget som blir frigjort ved eggløsning.

Mange betegner perioden før og etter eggløsning som «sikre perioder» da sædcellene sannsynligvis ikke vil overleve lenge nok i livmoren til å befrukte egget i periodene før eggløsning – husk imidlertid at man er fruktbar tre-fire dager før eggløsning. Sædcellene kan heller ikke befrukte egg i perioden etter eggløsning hvis egget allerede har passert gjennom livmoren.

Men, kroppen endrer seg stadig og selv om man har regelmessig menstruasjon, kan eggløsningen variere fra måned til måned. Det kan gjøre det vanskelig å vite helt sikkert om man er i den «sikre perioden» eller ikke.

Det er mulig å benytte seg av ulike verktøy for å unngå uønsket graviditet dersom man ikke bruker prevensjon, men den sikreste beskyttelsen mot uønsket graviditet er likevel ulike former for prevensjonsmidler.

Hvor lenge varer eggløsning?

Eggløsning varer i ett døgn – man får som regel eggløsning mellom 12-14 dager etter menstruasjonen inntreffer og da er man mest fruktbar den dagen eggløsningen skjer.

Når egget blir frigjort må det befruktes innen ett døgn for at det ikke skal gå til grunne. Derfor kan det være lurt å ha sex i dagene rett før eggløsning da sædcellene kan overleve lenge nok til å befrukte det modne egget når det blir sluppet.

På samme måte bør man unngå å ha ubeskyttet sex i denne perioden, hvis man ikke vil bli gravid.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.