Eggløsnings­kalkulator

Se når du har eggløsning med vår enkle eggløsningskalkulator

Slik fungerer eggløsningskalkulatoren

  1. Skriv inn den første dagen i siste menstruasjonssyklus – altså den første dagen du opplevde blødning under forrige mens.
  2. Velg lengde på menstruasjonssyklus – hvor lang er din menstruasjonssyklus? Gjennomsnittlig lengde på en menstruasjonssyklus er på 28 dager, men kan variere fra kvinne til kvinne. Noen kvinner opplever svært ujevne sykluser, for dem vil det være vanskelig å få et godt estimat med kalkulatoren.
  3. Trykk på ‘Se eggløsningsdato’, du kan endre verdiene og trykke på knappen igjen for nytt resultat.
Kalkulatoren kommer her, ser du den ikke? Aktiver JavaScript og deaktiver blokkering av Google Tag Manager

Å vite når man har eggløsning kan øke sjansen for å bli gravid

Man kan bruke eggløsningskalkulatoren for å planlegge når man bør ha samleie for å øke sjansen for å bli gravid.

Eggløsning skjer én gang hver menstruasjonssyklus – en eggløsningskalkulator gir deg et estimert tidspunkt for hvilken dag du mest sannsynlig har eggløsning, men også en oversikt over dine mest fertile dager.

Kalkulatoren vil gi et datointervall som strekker seg fra 3 dager før, til 2 dager etter eggløsning. Det er i dette intervallet at man har størst sjanse for å bli gravid.

Hvordan kan jeg bruke eggløsningskalkulatoren?

Eggløsningskalkulatoren beregner når du mest sannsynlig har eggløsning utfra den gjennomsnittlige lengden på menstruasjonssyklusen din.

Du bruker eggløsningskalkulatoren enkelt ved å legge inn dato for når din siste menstruasjon var, og lengde på syklusen din. Gjennomsnittlig lengde på en menstruasjonssyklus er på 28 dager, men kan variere fra kvinne til kvinne.

Det kan være lurt å bruke andre metoder i kombinasjon med eggløsningskalkulator for å få et enda mer sikkert svar, som f.eks.:

  • Måling av basal kroppstemperatur
  • En eggløsningstest
  • Benytte kalendermetoden

Nedenfor kan du se forskjellige bruksområder for eggløsningskalkulatoren.

Finne dato for eggløsning

Man er mest fruktbar ved eggløsning, og derfor vil man øke sjansene sine for å bli gravid når man vet tidspunktet for eggløsning.

For å identifisere nøyaktig tidspunkt for eggløsning, må man se på flere faktorer. Man kan benytte seg av ulike hjelpemidler som å følge med på eggløsningsslim, ta i bruk eggløsningstest og eggløsningskalkulator. Sammen kan disse hjelpemidlene gi deg en god pekepinne på når du har eggløsning.

Finne fruktbar periode

I tillegg til selve eggløsningsdatoen, er man også fruktbar i en periode før og etter. Når egget blir frigjort kan det som regel overleve i 24 timer, noen ganger 48 timer.

Det vil si at du er fruktbar i en begrenset tidsperiode, men sjansen for å bli gravid avhenger ikke kun av eggets levetid. Sædceller kan også overleve i livmoren i opptil 6 dager, men vanligvis er det 2-3 dager eller kortere.

Kan bli gravid dagen før og etter eggløsning

Dette betyr at du kan bli gravid både dagene før og etter eggløsning, hvis sædcellene overlever lenge nok til å befrukte det modne egget. Derfor viser resultatet fra eggløsningskalkulatoren også et intervall på 6 dager, hvor man har høyere sjanse for å bli gravid.

Denne perioden er 3 dager før selve eggløsningen og 2 dager etter. Derfor vil det lønne seg å forsøke å bli gravid i denne perioden. Du har størst sjanse for å bli gravid dagen før og på selve eggløsningsdatoen.

Eggløsningskalulator kan estimere fødselstermin

Eggløsningskalkulatoren kan også benyttes for å estimere fødelsestermin.

For å estimere termindato legger man til 269 dager fra eggløsningsdatoen, eller 283 dager fra første dag i siste menstruasjon. I andre land opererer man ofte med henholdsvis 266 og 280, men i Norge har fagmiljøet funnet ut at 269 og 283 stemmer oftere med lokale forhold.

Som med dato for eggløsning, er det mange variabler som spiller inn på estimat for termindato. Tidspunktet for når en kvinne føder varier sterkt, og det sjelden man føder akkurat på termin.

Grunnen til at man har landet på 269 dager etter eggløsning, er fordi man har funnet ut at dette er den vanligste tiden det tar fra egget blir befruktet til man føder for norske kvinner. Selv om dette er tilfellet, er det kun et fåtall av kvinner – et sted mellom 5-10%, som føder på termindatoen.

Slik fungerer eggløsningskalkulatoren

Eggløsningskalkulatoren bygger på en enkel formel:

Eggløsningsdato = Første dag i siste menstruasjon + (Menstruasjonssyklusvarighet - 14) dager

Dersom første dag i siste menstruasjonssyklus var 1.oktober og syklusvarighet er 28 dager, blir det 28 - 14. Legger man til 14 til 1 for 1.oktober, ender man på 15.oktober som blir estimatet for eggløsningsdato.

Dette er en velkjent metode som også går igjen i for eksempel terminkalkulatorer som bygger på Naegels regel.

Eggløsningskalkulator tar med andre ord utgangspunkt i første dag av siste menstruasjon og lengden på menstruasjonssyklusen din for å gi en oversikt over de dagene du kan ha eggløsning på. Kalkulatoren kan ikke lese av dine personlige hormonnivåer, men baserer seg på gjennomsnittlig data du selv noterer.

Når egget blir frigjort kan det som regel overleve i 24 timer, noen ganger 48 timer. Det vil si at du er fruktbar i en begrenset tidsperiode, men sjansen for å bli gravid avhenger ikke kun av eggets levetid. Du er fruktbar antall dager både det modne egget og sædcellene kan overleve i livmoren – vanligvis omtrent 6 dager, men realistisk sett rundt 2-3 dager.

Dette betyr at du kan bli gravid både dagene før og etter eggløsning, hvis sædcellene overlever lenge nok til å befrukte det modne egget.

Forbehold ved bruk av eggløsningskalkulator

Eggløsningskalkulatoren er imidlertid kun et hjelpemiddel for å finne ut av når man mest sannsynlig har eggløsning, men eggløsningskalkulatoren alene vil ikke gi helt sikkert svar.

Den beregner når du mest sannsynlig kommer til å ha eggløsning ut fra den gjennomsnittlige lengden på menstruasjonssyklusen din. Derfor vil det lønne seg å kombinere flere ulike hjelpemidler for et mest mulig sikkert svar. En eggløsningstest vil for eksempel måle hormonnivåene i kroppen din slik at man får en god indikasjon på når man er mest fruktbar.

Det er også viktig å være obs på at en eggløsningskalkulator ikke vil fungere for alle. Dette er fordi at vi alle er unike og har kropper som fungerer forskjellig. Kalkulatoren tar høyde for at man har eggløsning 14 dager før starten av neste menstruasjonssyklus, dette stemmer ikke alltid ettersom at flere har eggløsning 12-16 dager før neste syklus.

Andre kvinner igjen kan ha svært uforutsigbare sykluser som ikke viser et jevnt mønster. Dette gjør det vanskelig å finne en gjennomsnittlig varighet for sin menstruasjonssyklus som igjen gjør at man ikke vil få et presist estimat ved bruk av eggløsningskalkulatoren.

For å ta høyde for forskjellige intervall mellom eggløsning og starten på neste syklus, har vi lagt til et datointervall i kalkulatorresultatet – dette viser perioden man har størst sjanse for å bli gravid. Denne perioden er 3 dager fra eller til den estimerte datoen for eggløsning.

Det er også viktig å være obs på at det ikke er anbefalt å benytte eggløsningskalkulatoren som et prevensjonsmiddel for å unngå graviditet. Sædceller kan i noen tilfeller overleve opptil 5 dager i livmoren, mens egg kan være levedyktig 2 dager etter eggløsning. Det er også mange faktorer som påvirker når man har eggløsning. Med andre ord er det å unngå seksuell aktivitet på eggløsningsdagen og dagene før/etter et usikkert prevensjonsmiddel.

Hvordan kan jeg regne ut dato for eggløsning selv?

Eggløsningsdato = Første dag i siste menstruasjon + (Menstruasjonssyklusvarighet - 14) dager

Du kan enkelt regne ut eggløsningsdato gjennom samme fremgangsmåte vi har benyttet for kalkulatoren vår. Da må du vite den første dagen i siste menstruasjon og hvor mange dager det vanligvis går mellom hver menstruasjon.

Eggløsningstest for mer presist resultat

For å få en sikker indikasjon på når man har eggløsning og er mest fruktbar, er det beste alternativet å ta en eggløsningstest eller kartlegge fertilitet med legen din. Våre spesialister in kvinnehelse kan bistå med å planlegge graviditet og kartlegge årsaker og faktorer som kan påvirke fertilitet.

Man kan kjøpe eggløsningstest på de fleste apotek. De er enkle å bruke, og måler hormonnivåene i kroppen din slik at man får en god indikasjon på når man er mest fruktbar. Testen vil vise en stigning i LH-konsentrasjon (luteiniserende hormonet) i urinen som utløses av eggløsning, og vil kunne gi et mye mer presist resultat enn en eggløsningskalkulator.

FAQ

Hva er eggløsning?

Eggløsning eller ovulasjon (fra ovum, Latin for egg) er en naturlig prosess kvinner gjennomgår som en del av deres menstruasjonssyklus, vanligvis en gang pr måned fra puberteten til overgangsalderen.

Dette komplekse fenomenet styres av hormoner og er essensielt for reproduksjon, siden det gjør det mulig for eggceller å bli frigjort fra eggstokkene og være tilgjengelige for befruktning.

Hvordan vet jeg når jeg har eggløsning?

Det er flere måter å finne ut hvorvidt man har eggløsning. Den mest utbredte er å estimere dato for eggløsning med metoden vi har benyttet for vår kalkulator. Andre metoder kan være å måle basal kroppstemperatur, altså temperaturen i kroppen når man er helt i ro. Når man har eggløsning stiger som regel kroppstemperaturen med ca 0,5 °C.

Endringer i livmorhalsslimet er en annen indikasjon på at man har eggløsning. Under eggløsning vil slimet endre seg i konsistens og farge. Ofte blir det klart, seigt og ligner litt på rå eggehvite når man har eggløsning. Dette slimet har som formål å være gunstig for spermier og hjelpe dem å bevege seg lettere mot egget.

Den mest eksakte metoden for å se hvorvidt man har eggløsning er å bruke en eggløsningstest. Man kan få kjøpt disse hos de fleste apoteker. Slike tester ligner graviditetstester ved at de er urinbaserte. I motsetning til graviditetstester måler de ikke graviditetshormoner, men luteiniserende hormon (LH). LH-nivået stiger vanligvis kraftig omtrent 24 til 48 timer før eggløsningen skjer. Dersom en test gir positiv respons, indikerer det at eggløsningen sannsynligvis finner sted i løpet av de neste dagene.

Hvor ofte har kvinner eggløsning?

Kvinner har vanligvis eggløsning én gang per menstruasjonssyklus, med mindre de er gravide eller har en underliggende helseforstyrrelse som påvirker syklusen. Eggløsningen skjer vanligvis omtrent midtveis i menstruasjonssyklusen.

Dersom ens menstruasjonssyklus varer i 28 dager som er gjennomsnittet, vil eggløsning finne sted 14 dager etter første dag i siste menstruasjon. Mange kvinner har sykluser som varer lenger eller kortere, mens andre igjen kan ha ujevne sykluser som ikke er like forutsigbare. Gjennomsnittet er derfor en eggløsning hver 28 dag, andre derimot kan ha eggløsning hver 35 eller 20 dag.

De fleste kvinner opplever omtrent en eggløsning pr måned og 12 - 13 i løpet av et kalenderår.

Hva er eggløsningsperioden?

Eggløsningsperioden, også kjent som ovulasjonsperioden, er den tidsperioden i menstruasjonssyklusen når en moden eggcelle blir frigjort fra en av eggstokkene og er tilgjengelig for befruktning. Eggløsningsperioden varierer vanligvis fra kvinne til kvinne, men den skjer vanligvis rundt midten av menstruasjonssyklusen.

Hvordan kan jeg beregne min eggløsningssyklus?

Dersom man har forutsigbare og jevne menstruasjonssykluser kan man estimere dato for eggløsning ved å bruke kalkulatoren vår eller bruke denne formelen:

Eggløsningdato = første dag i siste mens + (vanlig menstruasjonssyklusvarighet - 14)

For eksempel, hvis første dag i siste menstruasjon var 1. januar, og din vanlige menstruasjonssyklus varer rundt 30 dager, kan du estimere tidspunktet for eggløsning ved å telle 16 dager frem fra 1. januar. Den estimerte datoen for eggløsning blir den 17. januar.

Dersom man har jevne menstruasjonssykluser vil eggløsning finne sted med omtrent like intervaller. Med eksempelet ovenfor kan man estimere at eggløsningene finner sted hver 30 dag fra 17 januar. Så 17 januar, 16 februar, 18 mars osv.

Det finnes mange fertiltietsapper man kan laste ned på smarttelefonen sin. Slike apper vil hjelpe til med å gi bedre oversikt over når man kan forvente eggløsning.

For å vite når man har eggløsning med større sikkerhet, kan det være lurt å benytte seg av en eggløsningstest.

Kan man bli gravid uten eggløsning?

Nei, det er ikke mulig å bli gravid uten eggløsning. Eggløsning er en nødvendig forutsetning for befruktning og graviditet hos kvinner. Når en kvinne har eggløsning, frigjøres en moden eggcelle fra en av eggstokkene og blir tilgjengelig for befruktning i egglederen.

Uten eggløsning vil det ikke være noen eggcelle til stede som en spermie kan befrukte. Dette er grunnen til at eggløsning er en kritisk del av reproduksjonsprosessen hos kvinner. Eggløsning gir muligheten for at en spermie kan befrukte egget, og hvis dette skjer, kan det føre til en graviditet. Men dersom det ikke finner sted en eggløsning i løpet av menstruasjonssyklusen, vil ikke egget være tilgjengelig for befruktning, og det blir umulig å oppnå graviditet i den aktuelle syklusen.

Kvinner som opplever ujevne menstruasjonssykluser kan derimot oppleve at dato for eggløsning endrer seg, som gjør at man kan ha feilberegnet eller oversett en eggløsning.

Det er viktig å være obs på at det er mange faktorer som kan lede til uregelmessig eller sjelden eggløsning som : hormonelle ubalanser, polycystisk ovariesyndrom (PCOS), skjoldbruskproblemer, overvekt eller undervekt, stress, amming, eller andre underliggende helseforhold.

Hvordan påvirker hormonelle prevensjonsmidler eggløsning?

Hormonelle prevensjonsmidler, som p-piller, p-plaster, p-ring, hormonspiral og p-sprøyte, påvirker eggløsning på forskjellige måter, avhengig av hvilken type prevensjonsmiddel som brukes. Felles for alle hormonelle prevensjonsmidler er at de inneholder hormoner som østrogen og progestin. Disse hormonene regulerer og forhindrer naturlig eggløsning.

Ved å forhindre eggløsning, hindrer hormonelle prevensjonsmidler at et egg blir frigjort og er tilgjengelig for befruktning, noe som reduserer sjansene for graviditet.

Kan stress påvirke eggløsning?

Ja, stress kan påvirke eggløsning hos noen kvinner. Kroppens reproduktive system er delvis regulert av hormoner, og stress kan påvirke hormonbalansen i kroppen. Når en kvinne opplever betydelig eller langvarig stress, kan det føre til endringer i hormonproduksjonen, inkludert hormonene som er involvert i eggløsningsprosessen.

Stresshormonet kortisol, som produseres av binyrene, kan spille en rolle i å hemme produksjonen av andre hormoner som er nødvendige for eggløsning. Når stressnivåene er høye, kan det føre til at eggstokkene ikke frigjør et egg i noen menstruasjonssykluser. Dette kan føre til uregelmessige sykluser eller til og med anovulatoriske sykluser, der eggløsning ikke finner sted.

Det er imidlertid viktig å merke seg at reaksjonen på stress kan variere fra kvinne til kvinne. Noen kvinner kan oppleve at stress har en mer merkbar innvirkning på deres menstruasjonssyklus, mens andre kvinner kanskje ikke merker noen endringer i eggløsningsmønsteret selv om de opplever stress.

Hvorfor er det viktig å vite når man har eggløsning?

Det er mange grunner til at det kan være viktig for kvinner å være klar over når de har eggløsning. Dersom man er seksuelt aktiv, ikke benytter prevensjonsmidler og ikke ønsker barn, kan det være viktig å avstå fra seksuell aktivitet rundt dato for eggløsning. Det er viktig å være klar over at det er mange faktorer som kan påvirke eggløsningen og at det anbefales å bruke trygge prevensjonsmetoder som stav, spiral, p-piller eller kondom dersom man ikke ønsker å bli gravid.

For kvinner derimot som ønsker å bli gravide, er det avgjørende å kjenne til tidspunktet for eggløsning, da dette er den mest fruktbare perioden i menstruasjonssyklusen. Å ha kunnskap om eggløsning gjør det mulig for dem å planlegge samleie til de mest optimale tidspunktene for å øke sjansene for befruktning.

Hvordan kan jeg teste for eggløsning?

Man kan benytte eggløsningstester for å måle LH-nivået (luteiniserende hormon) i urinen sin. LH-nivået stiger vanligvis kraftig omtrent 24 til 48 timer før eggløsningen skjer. Dersom en test gir positiv respons, indikerer det at eggløsningen sannsynligvis finner sted i løpet av de neste dagene.

Man kan kjøpe eggløsningstester hos de fleste apoteker.

Hva er den beste tiden å ha samleie for å bli gravid?

Den beste tiden å ha samleie for å bli gravid er vanligvis fra 3 dager før eggløsningen og frem til selve eggløsningsdagen. Dette er når egget er tilgjengelig for befruktning, og sjansene for å bli gravid er størst i dette sammenhengende intervallet. Det er også mulig å bli gravid opptil 2 dager etter eggløsningen, selv om sjansene er litt lavere enn i de tidligere dagene.

Dette skyldes at sædceller i noen tilfeller kan overleve inne i kvinnens kropp i opptil 5 dager, mens egget kan være levedyktig i opptil 2 dager etter eggløsning. Derfor, selv om egget er frigjort, kan samleie som finner sted like etter eggløsningen også føre til graviditet.

Hva er eggløsningssmerter?

Eggløsningssmerter er milde til moderate smerter eller ubehag noen kvinner opplever i nedre del av magen under eggløsningen. Dette kan skyldes frigjøringen av egget fra eggstokken. Smertene varierer i intensitet og kan vare noen timer eller dager. De er vanligvis ufarlige og trenger vanligvis ingen behandling. Dersom smerten er sterke, langvarige og oppleves svært plagsomt, kan det være lurt å kontakte en lege.

Hvordan påvirker alder eggløsning og fruktbarhet?
Alder påvirker eggløsning og fruktbarhet hos kvinner. Med alderen reduseres antall egg og kvaliteten på eggene gradvis. Kvinnens fruktbarhet er høyest i tidlig voksen alder, og det blir vanskeligere å bli gravid etter 30-årsalderen.

Hvor lenge varer eggløsning?

Eggløsningen varer vanligvis bare en kort periode, vanligvis i løpet av 12 til 24 timer. Dette er tiden når et modent egg blir frigjort fra eggstokken og blir tilgjengelig for befruktning i egglederen.

Selv om eggløsningen bare varer en dag, er det viktig å merke seg at sjansene for å bli gravid er høyere i løpet av en litt lengre periode. Sædceller kan overleve inne i kvinnens kropp i opptil 5 dager, og det er mulig å bli gravid dersom samleie har funnet sted noen dager før eggløsningen. Derfor blir den mest fruktbare perioden vanligvis ansett å være rundt 3 dager før eggløsningen, selve eggløsningsdagen og opptil 2 dager etter eggløsningen.

Kan eggløsning påvirkes av visse medisiner eller helsetilstander?

Ja, visse medisiner og helsetilstander kan påvirke eggløsningen. For eksempel kan hormonelle prevensjonsmidler forhindre eggløsning, mens medisiner brukt til å stimulere eggløsning kan øke sannsynligheten for det. Helsetilstander som PCOS og skjoldbruskforstyrrelser kan også påvirke eggløsningen. Stress, vekttap og alder kan også spille en rolle. Dersom man mistenker påvirkning av medisiner eller helsetilstander på eggløsningen, kan det være lurt å oppsøke en lege for rådgivning og vurdering.

Hvordan kan man bruke eggløsningsdato for å estimere termindato?

I Norge varer et svangerskap oftest 283 dager. Svangerskap regnes fra første dag i siste menstruasjon, så dersom man istedenfor regner fra eggløsningen, altså når man faktisk blir befruktet, er antall dager man oftest observerer frem til fødsel 269. Dersom man er klar over datoen man sist hadde eggløsning før man ble gravid, kan man telle 269 frem i tid for å estimere termindato.

Selv om dette er en mye brukt metode som de fleste terminkalkulatorer benytter seg av, er det viktig å være observant på at de aller fleste kvinner ikke føder på termin. Kun et sted mellom 5-10% av kvinner føder på termindatoen.

Hvordan finner jeg ut lengden på menstruasjonssyklusen?

Man får eggløsning ca. 14 dager før neste menstruasjon, og denne tiden pleier som regel ikke å variere så veldig mye. Det er imidlertid tiden fra første menstruasjonsdag til eggløsning som kan være ulik, og det varierer ut fra menstruasjonssyklusens totale lengde, som gjerne ligger et sted mellom 25-32 dager. Hvis du har uregelmessig menstruasjon kan du fortsatt skrive inn den lengste og korteste menstruasjonssyklusen i eggløsningskalkulatoren for å se når de fertile dagene er.

Du kan for eksempel ha en regelmessig menstruasjonssyklus på 25 dager, og da vil eggløsning være rundt dag 11. Hvis menstruasjonssyklusen din derimot er på 30 dager, vil eggløsningen først komme rundt dag 16.

Er du usikker på hvor lang syklusen din er, kan du finne ut av det ved å notere deg hvor mange dager det går mellom første menstruasjonsdag én måned til neste. Hvis lengden mellom hver menstruasjon er på f.eks. 29 dager, betyr det at dette er lengden på din menstruasjonssyklus og du kan da regne med at du har eggløsning omtrent 12-14 dager fra første menstruasjonsdag. Jo mer du vet om syklusen din, jo enklere vil det bli å finne ut av dine mest fruktbare dager.

Er eggløsningskalkulator det samme som fertilitetskalender?

En eggløsningskalkulator beregner når i menstruasjonssyklusen din du mest sannsynlig får eggløsning. En fertilitetskalender vil fortelle deg hvilke dager du mest sannsynlig kan bli gravid hvis du har sex.

Kan jeg bli gravid både ved eggløsning og ved fertile dager?

Du kan bli gravid under alle fertile dager i syklusen din og ved eggløsning. Det som skiller de to fra hverandre er at eggløsning er prosessen hvor modne egg frigjøres fra en eggstokk, som skjer mellom 12-14 dager før neste menstruasjon.

Fertile eller fruktbare dager er de dagene hvor eggløsning nærmer seg eller nettopp har oppstått i kvinnens menstruasjonssyklus, hvor man også kan bli gravid hvis sædcellene overlever lenge nok til å befrukte det modne egget.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.