Plateepitelkreft

Plateepitelkreft er en ondartet svulst som oppstår i hudens øverste cellelag. Ubehandlet er det en alvorlig kreftform som kan spre seg gjennom lymfebaner til andre organer, men har en god prognose ved tidlig og korrekt behandling.

Hva er plateepitelkreft? 

Plateepitelkreft, plateepitelkarsinom, oppstår i hudceller som kalles for plateepitelceller. Plateepitelceller utgjør det øverste laget i huden og påvirkes av UV-stråling fra solen. Ved kreft i plateepitelet omdannes disse cellene til ondartede kreftceller. Kreftcellene vokser raskere enn normale celler og danner etter hvert en synlig svulst i huden.

Plateepitelkreft spredning

Ubehandlet kan kreften spre seg lokalt i huden eller til lymfeknuter og videre til andre organer.

Mennesker med lys hud er mer utsatt for hudforandringer som følge av solskader, og rammes derfor oftere av plateepitelkreft enn mennesker med mørk hud.

Plateepitelkarsinom symptomer

Plateepitelkarsinom kjennetegnes ved fortykket område i huden som gradvis vokser – det er vanlig at det utvikler seg en skorpe på huden som kan være vond å ta på. Røde, skjellende og harde flekker som kalles for aktiniske keratoser regnes som et forstadium til plateepitelkarsinom.

Symptomer du bør se etter:

  • Hard, rød knute eller sår med skjellende/flassende omriss
  • Fortykket og voksende område i huden som ser annerledes ut
  • Svulstområdet har ofte en skorpe
  • Huden i svulstområdet kan gjøre vondt og blø
  • Sår i et område med tidligere solskadet hud (brune flekker, rynker, utvidede blodkar og endret pigmentering)

Oppdager du slike forandringer i huden, bør du oppsøke legehjelp. Ved hudkreft må behandling igangsettes tidlig for å unngå at kreften sprer seg til andre organer.

Årsaker til plateepitelkreft

Langvarig eksponering for sol er den vanligste årsaken til plateepitelkreft. Derfor oppstår også kreftformen som regel i områder på kroppen som blir eksponert for mye sol som ansikt, hals, nakke, legger og armer.

Solskader som følge av overeksponering av UV-stråler, kan endre hudcellenes DNA noe som fører til ukontrollert cellevekst og utvikling av kreftceller.

Risikofaktorer:

  • Lys hudtype og solsensitiv hud – blir lett solbrent
  • Mye soleksponering
  • Bruk av solarium
  • Gjentatt eksponering for røntgenstråling
  • Langvarig bruk av immundempende behandling etter organtransplantasjon

Utredning av plateepitelkarsinom

Etter en samtale, vil våre spesialister i hud og veneriske sykdommer utføre en grundig klinisk undersøkelse av huden din. I noen tilfeller kan dette være nok til å stille diagnosen. Det vil som regel være behov for å ta en vevsprøve i tillegg for å stille diagnosen med størst sikkerhet.

En vevsprøve, eller biopsi, vil si at hudlegen fjerner en liten del av det mistenkelige området i huden og sender hudprøven for en mikroskopisk undersøkelse. Undersøkelsen vil bekrefte eller avkrefte om du har plateepitelkreft. Den mikroskopiske undersøkelsen lar oss vurdere svulstens stadium og aggressivitetsgrad. Dette vil danne grunnlag for valg av behandling, og oppfølging etter at svulsten er fjernet.

Hudlegen vil informere deg om behandlingsform, prosedyren, samt praktiske forberedelser før, under og etter operasjonsdagen.

Behandlingsformer

Den beste behandlingen for plateepitelkreft er som regel kirurgi. Kun små og overfladiske svulster vil kunne behandles ikke kirurgisk ved for eksempel skraping (curettage).

Hvor mye av området som må fjernes vil være avhengig av svulstens størrelse, lokalisering og hvor dypt den sitter i huden. Personens alder og generelle helsetilstand blir også tatt i betraktning når vi velger behandlingsform.

Bowens sykdom er et forstadium til plateepitelkreft, og kan behandles med skraping eller PDT (fotodynamisk behandling).

Forebygging av plateepitelkreft

For å forebygge hudkreft er det viktig å beskytte huden når man er utendørs, spesielt på solfylte dager. Ta pauser regelmessig og husk å bruke, klær, hatt og solbriller ved lengre opphold i sterkt sollys.

Man bør bruke solkrem med solfaktor 30 (SPF) eller høyere. Riktig og regelmessig påsmøring er viktig for å unngå solbrenthet. Vi anbefaler å smøre et nytt lag med solkrem hver annenhver time, samt etter bading og svetting.

I timene mellom 12-15 på dagtid gir solen sterkest stråling i Norge, og de fleste bør unngå for mye soleksponering i denne perioden.

En halvtime daglig i solen er nok til å dekke behovet vårt for D-vitamin. Flere timer i sterkt sollys kan føre til solbrenthet, selv med solkrem.

Bruk av solarium kan lede til hudkreft. Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge man kan være i solarium, noe som betyr at man generelt bør unngå bruken.

Plateepitelkreft prognose

Ubehandlet plateepitelkreft kan spre seg til lymfeknuter og andre organer. Ved tidlig behandling har de fleste en god prognose.

Oppfølging

Etter man har hatt plateepitelkreft vil det bli utført kontroll av huden. Hvor ofte man kommer til oppfølging og varigheten av timen, vil variere. For de minst alvorlige tilfellene, vil én avsluttende kontroll være nok. Etter de mest alvorlige tilfellene av plateepitelkreft vil man bli fulgt opp 3, 6 og 12 måneder etter fjerning av kreftsvulsten.

Deretter vil man ha en jevnlig kontroll av området rundt, og nærliggende lymfeknuter én gang årlig i fem år.

Viktig å huske på!

Ta forholdsregler i sola for å redusere risikoen for hudkreft – bruk solkrem og dekk deg til med hatt og klær, samt unngå solarium. Følg med på utvikling av mistenksomme flekker og knuter, og sjekk deg dersom du er i tvil.

Konsultasjon hos hudlege

2 180,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Bestill time hos hudlege

Hvorfor velge hudlege hos Volvat?

Riktig behandling for deg

Vårt brede medisinske utvalg av hudbehandlinger tillater oss å skreddersy behandling til hver enkelt pasient.

Anerkjente leger

Hos oss jobber noen av Norges mest anerkjente hudleger, med spisskompetanse innen estetiske og medisinske behandlinger, laserbehandlinger og hudkirurgi.

Alle hudproblemer

Våre erfarne hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Vi hjelper deg dersom du plages med alt fra akne og problemhud, til solskader og fjerning av føflekker.