Gallesten

Gallesten er stener som dannes i galleblæren og de kan variere i størrelse. Vanligvis gir de ingen symptomer, men de kan av og til blokkere utgangen fra galleblære til tarm. Fordøyelsessafter hindres derved fritt avløp. Når dette skjer får man det vi kaller et gallestensanfall som arter seg som sterke smerter på høyre side i mageregionen, gjerne under ribbensbuen, og opptrer ofte etter måltider.

Gallestener kan føre til betennelse i galleblære. Hvis betent galleblære må fjernes skal det gjennomføres innen 7 dager eller utsettes til 6 uker etter betennelsen. Tegn til galleblærebetennelse er langvarig smerteanfall, gjerne lenger en 8 timer.

Ved gjentatte gallestensanfall og ved galleblærebetennelse anbefaler man at galleblæren fjernes. Man lever godt uten galleblære. Det har ingen hensikt kun å fjerne stenene, da nye kan dannes. Operasjonen utføres ved kikkhullskirurgi i narkose. Pasientene reiser vanligvis hjem etter ca 2 timer.

Før operasjonen må man ta blodprøver og eventuelt ultralyd av galleveiene. Dette gjøres for å sjekke om man har gallesten i gallegangen (gangen mellom galleblære/tarm). Avslører undersøkelsen mistanke om dette, bør denne stenen fjernes før man fjerner galleblæren. Dette kan eventuelt gjøres ved gastroskopi (via tarmen).

Vanligvis har man moderate smerter etter operasjonen og forventet sykemeldingstid er ca 1-2 uker.

Volvat tilbyr gallestensoperasjoner ved våre sentre i Oslo, Bergen og Fredrikstad og den utføres av våre erfarne spesialister i gastroenterologisk kirurgi.

Mer om mage og tarm (gastroenterologi)

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.