Det er jo et vanskelig tema

– Jeg opplever at det er lite kunnskap om overgangsalderen generelt.

Les historien til Kristin og hennes erfaring med hormonbehandling

"Jeg ble meg selv igjen – jeg ble Kristin"

Før jeg kom i overgangsalderen følte jeg meg ikke forberedt i det hele tatt. Jeg visste på en måte om det, men det kommer ikke plutselig som et pang en dag – det er gjerne noe som utvikler seg gradvis over tid. Det er endringer som skjer i kroppen som også kan være tegn på andre tilstander, så det er vanskelig å skjønne med en gang at det er overgangsalderen.

Jeg visste jeg var i overgangsalderen da jeg fikk flere av de symptomene som jeg vet er tegn på overgangsalderen samtidig. Det var gjennom gynekologen min at jeg fant ut av det. Hun tok noen blodprøver og målte hormonnivåene mine, som viste tegn på overgangsalder.

Vanskelig tema

Selv om vi er midt i den alderen hvor man kommer i overgangsalderen, så har jeg noen venninner som ikke vil snakke om det – de vil ikke si at de er i overgangsalderen. Det er jo et vanskelig tema.

Personlig synes jeg ikke det er vanskelig å snakke om overgangsalderen, fordi jeg vet at det er en naturlig ting. Men jeg skjønner at mange gjør det – folk blir hissige når man snakker om f.eks. behandling, noen mener at det ikke er bra og at det er farlig.

Betrygge rundt hormonbehandling

Jeg visste at moren min hadde fått østrogentabletter og at hun tålte det bra, men jeg visste også at man hadde sluttet å gi tabletter som behandling.

Jeg var bekymret for å bruke hormontabletter før jeg visste noe om det. Men jeg har lært mye ved å gå gjennom overgangsalderen, jeg tror du også må ha en person som vet mye om det som fastlege eller gynekolog, som kan betrygge deg. Og når jeg vet at det finnes mye studier og dokumentasjon bak blir jeg beroliget, og det er lettere å bruke hormonell behandling.

Jeg tror ikke kvinner flest vet at det finnes god behandling for overgangsalderen.

De jeg snakket med i min omgangskrets om hormonbehandling, hadde veldig ulike oppfatninger. Noen er veldig imot det og mener at det er kjempefarlig, mens andre har et litt mer ambivalent forhold til det. Jeg er sikker på at folk ikke vet om hjelp i overgangsalderen, fordi det ikke er nok informasjon der ute rett og slett. Og så er det de tidligere misvisende studiene om hormonbehandling som fortsatt henger igjen hos mange.

Utfordrende endringer

Det var utfordrende å snakke med mannen min om overgangsalderen, fordi det er jo hormonelle ting som skjer i kroppen som gjør at man kan bli irritert og sint. Mange av disse endringene man går gjennom i overgangsalderen går jo også ut på noe man kan tro er mentale utfordringer, som kan være litt vanskelig å snakke om med andre.

Den største plagen min i overgangsalderen var problemer med søvn – når man ikke sover i lang tid blir man veldig sliten. Man blir redd for å ikke få nok søvn, og da sover man igjen enda dårligere fordi man hele tiden tenker på det.

Jeg hadde hetetokter, hjertebank og dårlig søvn så dette var de største utfordringene mine. Jeg fikk ikke sove om nettene fordi jeg hørte at hjertet mitt dunket hardt. Man begynner å tro at man har problemer med hjertet så begynner man å bli redd for det, og så baller det på seg.

Hetetoktene hadde jeg mest på dagen, ofte i situasjoner hvor jeg var litt engstelig eller stresset. Det kjennes som man blir veldig varm og rød i ansiktet.

Jeg opplevde hjernetåke som et symptom og er noe man blir veldig engstelig av. Vanligvis er jeg veldig skjerpet, men jeg opplevde at jeg ble mer glemsom. Når man plutselig begynner å glemme ting man ellers hadde husket lett, er det en veldig ekkel og skremmende følelse.

– Det føltes helt fantastisk å bli Kristin igjen

De plagene jeg hadde i starten av overgangsalderen var veldig diffuse, og jeg var veldig usikker på hva det var. Da jeg fant ut at det var overgangsalderen hos gynekolog og fikk hjelp i form av hormonterapi, så ble jeg endelig meg selv igjen.

I starten før jeg visste hva dette var, gikk jeg til fastlegen. Og fastlegen nevnte aldri noe om overgangsalderen – så da tenkte jeg at det bare var sånn det var nå. Da jeg dro til gynekologen falt brikkene litt mer på plass.

Da jeg kom til Volvat fikk jeg hjelp, endelig, og følte meg godt ivaretatt. Jeg har en veldig flink gynekolog som betrygget meg i sammenheng med å prøve hormonbehandling og fulgte meg opp etter to måneder for å sjekke hvordan det gikk. Så jeg følte meg kjempetrygg hos henne.

Etter at jeg hadde gått på hormonbehandling i to måneder, så fikk jeg et helt nytt liv – jeg ble meg selv igjen, jeg ble Kristin. Det er en veldig rar følelse, men man kjenner at man er seg selv igjen.

Time hos
oss

Verdt å vite

Alle kvinner skal gjennom det

Overgangsalderen er noe alle kvinner skal gjennom, og er en helt naturlig del av livet. Våre gynekologer kan gi deg innsikt i hvilke muligheter du har og hva som skjer i kroppen. Jo mer du vet, jo bedre rustet er du til å håndtere de nye utfordringene som dukker opp.

Det finnes hjelp å få

Våre erfarne eksperter på kvinnehelse står klare til å hjelpe deg med dine utfordringer knyttet til overgangsalderen. Husk at du ikke må akseptere plagsomme symptomer som en del av din nye hverdag, og at du ikke skal ha det vondt.

pregnancy-vagina

Din kropp og ditt valg

Hver kvinne må kjenne på sine egne behov og velge den behandlingsformen som passer en selv best – vi ønsker å bidra med å informere om overgangsalderen og veilede deg gjennom denne fasen av livet så godt vi kan.