Kort om postmenopause
- Postmenopause omtaler tiden etter du har gått gjennom menopausen og vært uten menstruasjon i 12 måneder
- Nå produserer ikke kroppen flere egg og man er ikke lenger fruktbar.
- Man kan merke en lindring av symptomene som oppsto i begynnelsen av menopausen. Dette er imidlertid individuelt og for noen kan symptomene fra overgangsalderen vare livet ut
- I postmenopausen er man mer utsatt for å utvikle osteoporose og hjertesykdommer, og det kan være lurt å innføre nye og sunne livstilstiltak i kombinasjon med hormonbehandling for å redusere risikoen
Hvor lenge varer postmenopausen?
Når du kommer i postmenopausen, har kroppen endret seg permanent og du forblir i denne fasen resten av livet ditt. Når østrogenproduksjonen stopper, kommer hormonnivåene til å være lave livet ut og du kan ikke få barn lenger.
Symptomer på postmenopausen
De fleste kvinner vil oppleve at symptomer som oppstår tidlig i overgangsalderen opphører i postmenopausen. Dette kan imidlertid ta tid, og noen vil oppleve kun en reduksjon av intensiteten i første omgang og deretter bli helt symptomfri. Andre vil slite med symptomer resten av livet, og vil måtte trenge hormonbehandling for plagene sine.
Det finnes imidlertid hyppige plager som oppstår i postmenopausen og de er ofte relatert til underlivsplager som:
- Tynne eller tørre slimhinner
- Mindre sexlyst
- Urinlekkasje
Blødninger i postmenopausen
I postmenopausen skal man ikke ha menstruasjon eller oppleve blødninger, men man kan likevel oppleve det som en bivirkning av tørrhet i skjeden. Tørrheten kan skape en liten rift i skjeden under samleie som fører til lett blødning. Det er imidlertid viktig å følge opp slike symptomer hos legen, da det kan være tegn på andre sykdommer som krever behandling.
Blir hetetoktene borte i postemenopausen?
Det er vanlig at symptomer som hetetokter fra menopausen forsvinner eller reduseres i intensitet i postmenopausen. Det er samtidig ikke uvanlig at noen kvinner opplever hetetokter en god stund etter overgangsalderen også på grunn av de lave nivåene av østrogen i kroppen. Det vil som regel ikke være like intenst som tidligere, og kan dukke opp en gang iblant.
Kan jeg fortsatt bruke samme hormonbehandling i postmenopausen?
Hormonbehandling er den mest effektive behandlingsformen vi har for overgangsalderen, men det er ikke ment at man skal gå på samme dose resten av livet. Alle kan heller ikke bruke hormonell behandling, og kvinner over 60 år bør ha startet på den lenge før fylte 60 for å unngå mer alvorlige bivirkninger.
Det kan være behov for å justere dosen av hormoner dersom du har gått på hormonbehandling tidligere i overgangsalderen, hvis du fortsatt er plaget av symptomer.
Hva kan jeg gjøre selv?
Det er mye du kan gjøre selv for å forebygge eller redusere plagsomme symptomer. Det handler om å opprettholde en generell sunn livsstil med sunne matvaner og nok fysisk aktivitet. Dette blir spesielt viktig i postmenopausen, når østrogennivået synker og forblir lavt resten av livet. De lave nivåene av østrogen gjør deg mer utsatt for å utvikle bla. hjertesykdom og en sunn livsstil kan virke forebyggende:
- Tren regelmessig, gjerne 3-4 ganger i uka og sørg for å gå lange turer og få tatt nok skritt hver dag. Trening, meditasjon og mye tid ute i naturen har en positiv effekt på psyken og kan hjelpe mot symptomer i postmenopausen.
- Spis matvarer med høyt innhold av plantebaserte kilder til østrogen, som linfrø, kikerter, belgfrukter, søtpoteter osv.
- Bruk vannbasert glidemiddel hvis du opplever problemer ved samleie pga. tørre slimhinner i skjeden
Kostholdsendringer i postmenopausen
Spis mer av: |
Bytt ut: |
Begrens inntak av: |
Frukt og bær |
Smør med planteolje |
Drikke / mat med tilsatt sukker |
Grønnsaker og belgfrukter |
Raffinerte frokostblandinger med fullkornblandinger |
Bearbeidet kjøtt / rødt kjøtt |
Fisk og sjømat |
Fete meieriprodukter med lette meieriprodukter |
Salt |
Nøtter og frø |
|
Alkohol og koffein |
Hvilke hormonelle endringer skjer i postemenopausen?
I overgangsalderen reduseres produksjonen av østrogen og testosteron kraftig, og i postmenopausen er hormonnivåene så lave at det kan påvirke helsen negativt.
Når hormonproduksjonen faller så kraftig, øker risikoen for å utvikle sykdommer som benskjørhet, hjerte- og karsykdommer, diabetes, slag og demens. Dette er fordi hormonet østrogen beskytter mot en rekke av disse sykdommene i utgangspunktet, og lave verdier av østrogen vil derfor gjøre deg mer utsatt.
Dette gjelder alle kvinner i overgangsalderen uavhengig om man er plaget av symptomer eller ikke. Heldigvis finnes det muligheter for å forebygge og bremse ned den økte sykdomsrisikoen gjennom den samme behandlingen som brukes til å lindre symptomer i overgangsalderen – nemlig systemisk hormonterapi.
I tillegg til østrogenbehandling vil du være lurt å innføre sunne livstilsvaner, for å unngå sykdom og sikre deg selv et godt liv. Det er viktig å ta vare på helsen sin i denne delen av livet og være ekstra oppmerksom på vaner man ikke nødvendigvis tenkte mye over før. Det kan oppleves litt kjipt i starten å vite at man ikke kan drikke alkohol og spise usunne matvarer på samme måte som tidligere, men gevinsten blir et sunt liv og etter en stund blir det en vane som alle andre.
Mer utsatt for sykdommer i postmenopausen
Den store nedgangen av østrogen i overgangsalderen, øker altså risikoen for å utvikle en rekke sykdommer. Når det oppstår en permanent endring av kjønnshormonet i kroppen, blir man mer sårbar for å utvikle sykdommer som hjerte- og karsykdommer og osteoporose fordi det er østrogen som hovedsakelig beskytter mot dem i utgangspunktet. Man kan imidlertid forebygge denne utviklingen av sykdommer ved å tilføre østrogen til kroppen i form av hormonbehandling.
Hjertesykdommer
Østrogen er en av hormonene som beskytter mot kardiovaskulære sykdommer som hjerteinfarkt, hjertesykdom og slag. Nedgang av dette hormonet øker risikoen for kardiovaskulære sykdommer i postmenopausen. Hold deg aktiv, spis sunt og unngå røyking for å redusere risikoen for hjertesykdom. Noen kvinner kan ha behov for medikamentell behandling med hormoner, eller kan ha nytte av å behandle eventuell diabetes eller høyt blodtrykk.
Den vanligste dødsårsaken til kvinner i Norge er hjerte- og karsykdom.
Osteoporose/beinskjørhet
Etter overgangsalderen svekkes beinmassen i kroppen som gjør kvinner mer utsatt for beinbrudd og beinskjørhet. Dette skyldes et fall av østrogen i kroppen.
Østrogen er avgjørende for å holde skjelettet sterkt. Så lenge man har nok østrogen i kroppen, er man mindre utsatt for beinskjørhet. Dette endrer seg imidlertid når østrogenniverdiene begynner å avta. Kvinner i overgangsalderen har tre ganger så stort beinsvinn som menn i samme alder. Målinger av beintetthet viser at omtrent én av fire kvinner over 50 år har benskjørhet.
Vi kan utføre en beintetthetsmåling, DXA-scan, for å fastslå kalkmassen i skjelettet og si noe om risikoen for fremtidige brudd. Etter undersøkelsen kan du tilpasse livsstilen din og ta forholdsregler deretter.
Tørrhet i skjeden
Østrogenmangel kan føre til tørrhet i skjeden, eller vaginal atrofi. Mange kvinner opplever tørrhet og irritasjon i skjeden, som kan gjøre det vanskelig å gjennomføre samleie. Man kan benytte seg av ulike former for glidemiddel under samleie, eller få behandling i form av østrogen eller FemiLift laser for å behandle sårhet og tørrhet i skjeden.
Kan man bli gravid etter overgangsalderen?
Når menstruasjonen blir borte, har man ikke lenger eggløsning og kan dermed ikke bli gravid. Hvis du ikke ønsker å bli gravid, er det imidlertid viktig å fortsette bruken av prevensjon til du har fått bekreftet av din lege eller gynekolog at du ikke lenger er fruktbar. Dette gjøres gjennom en gynekologisk undersøkelse.
Mister man sexlysten i postmenopausen?
Det er ikke slik at alle kvinner mister sexlysten i postmenopausen. Det som kan påvirke sexlysten er psykiske eller fysiske symptomer som gjerne oppstår i overgangsalderen, som tørrhet i skjeden eller psykiske påkjenninger som følge av de plutselige kroppslige endringene.
Tørrhet i skjeden kan gjøre samleie ukomfortabelt og smertefullt, men kan behandles med østrogenbehandling eller ved å bruke glidemiddel. Hvis du merker at du er mindre interessert i sex enn tidligere, kan det være at tegn på psykiske endringer som lett depresjon eller lignende som også kan behandles med riktig oppfølging og veiledning.
Må jeg ta celleprøve i postmenopausen?
Selv om du slutter å menstruere og ikke har eggløsning lenger, er det viktig å følge livmorhalsprogrammet og ta regelmessige celleprøver når du blir kalt inn. Det samme gjelder årlige mammografi og brystundersøkelser. Hvis du skulle ha noen bekymringer eller endringer i underlivet før innkalling til neste celleprøve, bør du oppsøke legehjelp tidligere for å få utført en gynekologisk undersøkelse.
Når bør jeg oppsøke legehjelp i postmenopausen?
Det kan være vanskelig å tyde hva som er vanlige symptomer på overgangsalderen, og hva som kan være tegn på andre sykdommer. Hvis du opplever blødninger i postmenopausen eller andre symptomer fra overgangsalderen vedvarer langt ut i postmenopausen, bør du oppsøke legehjelp for å utelukke andre tilstander og få tilpasset en behandlingsplan for eventuelle symptomer.
Det kan være lurt å møte opp forberedt til legetimen med god oversikt over hva dine symptomer er, slik at legen enklere kan tilpasse en behandlingsplan for deg.
Er du usikker på hvordan du skal gå fram, kan du spørre legen din om:
- Er dette vanlige symptomer for kvinner i postmenopausen?
- Finnes det behandling for disse symptomene?
- Er hormonbehandling fortsatt aktuelt for meg?
- Hva kan jeg gjøre for å føle meg bedre?
Noen kan ha behov for regelmessig oppfølging hos legen sin hvis de går på hormonell behandling for symptomer i overgangsalderen.
Hvordan skal man føles seg i postmenopausen?
Som regel opplever de fleste kvinner en lindring av symptomer i postmenopausen, men det er vanlig å slite med hetetokter og lette psykiske påkjenninger. Husk at du ikke skal ha det vondt og lide i denne fasen av livet – snakk med fastlegen din eller en gynekolog for å få hormonbehandling eller veiledning om symptomlindring hvis du fortsatt er plaget.