Fettsuging (liposuction, liposkulptur)

Uønskede og lokaliserte fettansamling på ulike steder på kroppen kan være genetisk eller hormonelt betinget.  Det kan være tilnærmet umulig å slanke eller trene bort. I slike tilfeller er fettsuging, eller liposkulptur som det også kalles, en sikker og effektiv måte å fjerne disse fettansamlingene på.


Fettsuging / Liposculpture

Fettsuging benyttes for å korrigere kroppens konturer. Lokale fettansamlinger som samles på ulike kroppsdeler kan være vanskelig å slanke eller trene bort og kan gi en uharmonisk kroppsfigur. Fettsuging er en effektiv måte å fjerne disse fettansamlingene på. Fettsuging er en kirurgisk behandlingsteknikk for lokaliserte fettansamlinger og ikke en slankemetode.

Figurforming

Fettsuging er figurforming for normalvektige og må ikke forveksles med overvektskirurgi (slankeoperasjon). Man går ikke mye ned i vekt i forbindelse med en fettsuging. Kroppen lager ikke nye fettceller etter at man er voksen slik at fettcellene som fjernes ved fettsuging er fjernet for godt. Derimot kan gjenværende fettceller øke i volum, så det går an å gå opp i vekt igjen etter en fettsuging.

Ved fettsuging fjernes fettceller ved hjelp av en kanyle med undertrykk/sug. Prinsippet er at det føres en kanyle inn i fettvevet og man aspirerer fettet. Behandlingen er skånsom. Den kan foregå i lokalbedøvelse eller narkose. De vanligste områdene å behandle er mage, midje, hofter, lår, legger, hake, knær og bryster.

Timebestilling for konsultasjon hos spesialist i plastisk kirurgi:

Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
Bergen: tlf. 55 11 20 00           
Fredrikstad: tlf. 69 30 23 00
Tromsø: tlf. 77 66 48 50
Trondheim:  tlf. 73 87 39 00

Merk at tilbudet kan variere fra senter til senter.

 

 

 

 

animasjon fettsuging

Her kan du se en animasjon som viser hvordan fettsuging kan foregå

Her finner du pris på fettsuging

 

Typiske områder som er egnet til fettsuging:

Utsiden av lårene (ridebukselår)

Ridebukselår er betegnelsen på fettansamlinger øverst på utsiden av lårene. Dette er et klassisk område som behandles med fettsuging. Problemer med hudoverskudd oppstår svært sjelden.

Innsiden av lårene

Øverst på innsiden av lårene er et følsomt område som behandles med forsiktighet. Huden her har ofte dårligere evne til å trekke seg sammen. Dersom du har god elastisitet i huden kan du oppnå gode resultater med forsiktig og korrekt fettsuging.

Mage

Magepartiet er et av de vanligste områdene man behandler med fettsuging. Huden trekker seg som regel svært pent sammen. Ved større hudoverskudd kombineres fettsuging med en bukplastikk for å oppnå det beste resultatet.

Midje (Love handles)

Hofter egner seg godt for liposkulptur. Hudoverskudd er som regel ikke et problem i dette området.

Legger og ankler

Fettlaget er tynnere på legger og ankler enn ellers på kroppen. Det er derfor begrenset hvor mye man kan fjerne. En del pasienter er imidlertid godt egnet for fettsuging av legg- og/ eller ankelregionen.

Dobbelthake

Fettsuging av dobbelthake er en svært nøyaktig prosedyre der en dyktig og erfaren kirurg er en forutsetning for å oppnå gode resultater. Etter liposkulptur av haken vil huden trekke seg pent sammen og gir en mer tiltalende kjeveprofil.

Innside knær

Fettansamlinger på innside av knærne er et vanlig problem. Området egner seg for fettsuging og resultatene er gode.

Bryster hos menn

Fettsuging av en kvinnlig brystfasong hos menn (gynekomasti) er ikke en uvanlig prosedyre. Fordelen med fettsuging fremfor kirurgisk fjerning er at man unngår lange og skjemmende arr og at risikoen for uønsket konturforandringer (ujevnheter, søkk, inndragninger) er mindre.

Hudoverskudd er sjelden noe problem hos menn. I tillegg til fettvev plages også noen menn med en del kjertelvev. Kjertelvev bør også fjernes samtidig som fettvev for å oppnå det beste resultatet, eller ved et senere tidspunkt. Liposkulptur-behandlingen gjør imidlertid at kjertelvevet kan fjernes via et lite snitt i kanten på brystvorten og arret etter dette blir i de fleste tilfeller lite synlig.

Bryster hos kvinner

Fettsuging av det kvinnelige bryst utføres sjelden, men det kan være aktuelt i forbindelse med brystreduksjon.

Forundersøkelse

Ved en konsultasjon og forundersøkelse vil du møte plastikkirurgen som skal gjennomføre inngrepet. Graden av fettansamling, kliniske besvær og kroppens konfigurasjon vurderes. På bakgrunn av disse forholdene og pasientes ønsker blir man enige om hvilken behandling som skal gjøres. Enkelte ganger vil den behandlingen du ønsker ikke være hensiktsmessig og du vil da ikke bli operert. Ved konsultasjonen vil vi informere om hvilket kompresjonsplagg som er best egnet og hvor dette fås kjøpt.

Før operasjonen

Når du har bestemt deg for operasjonen får du en resept på en bakteriedrepende såpe (Hibiscrub) og smertestillende tabletter (vanligvis Paralgin Forte og Arcoxia). Kvelden før og samme morgen som du skal opereres skal du vaske hele kroppen med Hibiscrub såpe. Etter Hibiscrubvask skal du ta rene klær på deg. Det anbefales barbering i operasjonsområdet.

På grunn av narkosen må du være fastende i minst 6 timer før operasjonen (dvs. ikke spise, drikke, røyke, tygge tyggegummi). Sminke, neglelakk skal ikke brukes ved operasjonsdagen. Smykker og ringer lar du være hjemme.

Selve operasjonen

På operasjonsdagen kommer du fastende til avtalt tid. Kirurgen utfører operasjonen ved hjelp av en operasjonssykepleier, mens anestesipersonell sørger for at du får narkose og sover trygt gjennom hele operasjonen. Når du kommer til operasjonsbordet får du en intravenøs kanyle (veneflon) i armen som brukes til å tilføre væske og medisiner som skal gi deg narkosen. Du vil få antibiotika som forebyggende i samband med inngrepet. Når du har sovnet vil kirurgen sette lokalbedøvelse under huden. Lokalbedøvelsen vil gi deg smertelindring ved operasjonen og også de første timene etter operasjonen.

Etter operasjonen

De første timene etter operasjonen ligger du på klinikken. Du vil få den smertelindring du trenger. Før avreise fra klinikken får du grundig skriftlig og muntlig informasjon om hvilke råd du bør følge etter operasjonen. Dette er viktig for at det skal være minst mulig risiko for komplikasjoner og for at resultatet skal bli best mulig. På grunn av at du har fått medikamenter under operasjonen kan du ikke reise fra oss alene. Du skal ha en voksen som henter deg på klinikken og som kan være hos deg det første døgnet etter operasjonen. Dersom du har lang reisevei er det overnattingsmuligheter på Volvat. Alternativt anbefales det at du og ditt følge overnatter i nærheten av klinikken i tilfelle det skulle være nødvendig med tilsyn.

En del av bedøvelsesvæsken som vil være litt blodtilblandet kan sive ut gjennom kompresjonsplagget eller bandasjen. Dette er helt normalt. Fjern ikke kompresjonsplagget, men legg tørre kompresser eller rene håndduker utenpå. Sivingen vil opphøre innen 24 timer.

Kompresjonsplagget skal brukes dag og natt i 5 uker etter operasjonen. Bandasjen som blir anlagt etter operasjonen er lett komprimerende. Den ytre bandasjen fjernes vanligvis 3 dager etter operasjonen. Du kan dusje etter operasjonen, men sørg for at det ikke kommer vann på den ytre bandasjen og operasjonsområdet de første 3 dager etter operasjonen. Stingene fjernes etter 1 uke. Bor du langt unna klinikken, kan dette gjøres evt. på hjemstedet.

Fettsuging kan gi noe ubehag. Man vil kjenne at operasjonsområdet strammer og er spent like etter operasjonen, dette vil gi seg etter hvert. Hevelsen vil også holde seg en periode. Et døgn etter operasjonen bør man være oppe og bevege seg selv om man har noe ubehag. Man bør unngå tunge løft og store kraftfulle bevegelser de første 5 ukene.

Tilhelingen varierer fra pasient til pasient og normaliseringen av behandlingsområdet avhenger av pasientens alder og hudkvalitet. Ujevnheter som kjennes under huden rett etter operasjonen har en tendens til å bli borte med tiden. Massasje av disse områdene fører til raskere normalisering.

Idrettsaktiviteter kan gjenopptas etter 5-8 uker. Pasienter som har kontorarbeid er som regel på arbeid etter 1-2 uker. Har man tyngre fysisk arbeid bør man regne med 2-3 uker. Arrene bør ikke utsettes direkte for sollys eller solarium det første året etter operasjon.

Kirurgen din er tilgjengelig 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med operasjon.

Mulige komplikasjoner ved fettsuging

Som ved alle kirurgiske inngrep er det mulighet for komplikasjoner. Ved å følge de råd vi gir deg før og etter operasjon, reduseres risikoen for at slike komplikasjoner inntreffer.

Blåmerker i huden er normalt og forsvinner som regel 2–4 uker etter behandlingen. Nedsatt følelse i huden er vanlig, men normaliseres som regel etter noen måneder. Forbigående hevelse i det opererte området er normalt.

Blødning etter operasjonen kan oppstå selv om det er sjelden. Skulle det oppstå hevelse med sprengfølelse kan dette være tegn på blødning. Kirurgen vil da vurdere om det er grunnlag for å tømme ut blodet. Dette har ingen innflytelse på det kosmetiske sluttresultatet.

Infeksjoner oppstår sjelden, men kan forekomme. Vi benytter antibiotika før og under operasjonen for at du skal være best mulig beskyttet mot dette. Får du økende smerter, hevelse, rødme i huden i/rundt operasjonsområdet eller frysninger/feber kan dette være tegn på infeksjon. Ta kontakt så vil kirurgen avgjøre behov for antibiotika og eventuell annen behandling.

Andre og mer alvorlige komplikasjoner som blodpropp er svært sjeldne, men kan forkomme. Ved risikofaktorer vurderes det om blodfortynnende medikamenter skal gis for å redusere fare for blodpropp.

Hudoverskudd kan hos enkelte pasienter forekomme etter fettsuging.

Oppstramming/fjerning av løs hud kan gjøres samtidig med fettsuging eller på senere tidspunkt. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Generelt kan vi si at muligheten for overskudds- eller løs hud blir større ved eldre pasienter og pasienter med dårlig hudelastisitet.

Ethvert kirurgisk inngrep vil etterlate seg arr. Arrene etter fettsuging er vanligvis ikke større enn noen få millimeter. Hvordan arrene blir seende ut til slutt er avhengig av pasientens tilhelingsforhold og hudkvalitet. Noen pasienter danner pene tynne arr, mens andre danner bredere og tykkere arr. Nye og ferske arr er alltid røde, men vil gradvis blekne i løpet av det første året. Det er ikke alltid mulig å forutsi hvordan arrene blir. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr.

Det endelige resultat må ikke bedømmes umiddelbart etter operasjonen. Det tar vanligvis 3-12 måneder før man kan uttale seg om sluttresultatet.

Generell informasjon

De siste 10 dager før operasjonen er det viktig ikke å bruke medisiner som kan gi økt blødningstendens. Dette gjelder spesielt medisiner mot smerter som inneholder acetylsalisylsyre (ASS). De mest kjente er Albyl E, Dispril og Globoid. Men også en rekke andre medikamentgrupper, antiflogistika som for eksempel Naprosyn, Indocid, Brexidol og Arcoxia kan øke blødningstendensen og frarådes brukt før operasjonen. Noen pasienter bruker blodtynnende medikamenter fast, spesielt i forbindelse med hjerte- eller karsykdommer og forebyggende mot blodpropp. Det må avklares med fastlege / spesialist om det er forsvarlig at du forbigående avslutter medikasjonen.

Dersom en må bruke smertestillende preparater før operasjonen, anbefaler vi medikamenter som inneholder paracetamol (Paracet, Panodil, Pamol, Alvedon og Pinex). Normalt behøver en ikke slutte med P-piller før operasjonen, men dette må i enkelte tilfeller diskuteres med kirurgen eller din fastlege.

Det vil bli lagret opplysninger om det gjennomførte inngrep i et elektronisk journalsystem. Det vil også bli tatt anonymiserte bilder (uten ansikt) før operasjonen. Disse kan du ikke kreve slettet. Vanlige regler for taushetsplikt i helsevesenet gjelder.

Røyking

Ved enhver operasjon er det viktig at blodsirkulasjonen er best mulig for god sårtilheling. Røyking får blodkarene til å trekke seg sammen og reduserer tilførselen av oksygen til vevet. Dette vil kunne medføre dårligere sårtilheling og øker risiko for infeksjon. Ideelt bør du være røykfri 4 uker før og 4 uker etter operasjon.

 

Pris på fettsuging finner du her! 

Her kan du lese mer om plastisk kirurgi ved Volvat

Her finner du en presentasjon av våre plastikkirurger!

 

Timebestilling for konsultasjon hos spesialist i plastisk kirurgi:

Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
Bergen: tlf. 55 11 20 00           
Fredrikstad: tlf. 69 30 23 00
Tromsø: tlf. 77 66 48 50
Trondheim:  tlf. 73 87 39 00

Merk at tilbudet kan variere fra senter til senter.

 

 

Tjenesten tilbys ved

  • Volvat Oslo - Majorstuen
  • Volvat Fredrikstad
  • Volvat Bergen - Avd. Ulriksdal
  • Volvat Tromsø
  • Volvat Stokkan/Trondheim

Priser

Klikk her for å se en prisoversikt for plastisk kirugi ved Volvat

VIKTIG: alle priser i denne oversikten er fra-priser.