Panneløft / øyenbrynsløft

Øyenbrynsløft er på norsk kjent som et panneløft. På engelsk heter inngrepet “brow lift”, og formålet er å stramme øyenbryn, øyelokk og redusere rynker mellom brynene. 

Hvem er egnet for et panneløft? 

Det er en naturlig del av aldringsprosessen at huden blir tynnere og begynner å miste elastisitet. Huden reduserer produksjonen av hyaluronsyre, det dannes færre hudceller og huden produserer ikke like mye kollagen og elastin, som resulterer i volumtap og utvikling av rynker. 

Noen velger å korrigere på dette og benytter seg av ulike kosmetiske prosedyrer. 

Personer som sliter med mye overflødig hud i øyeregionen og opplever at det går utover synet, men ikke ønsker å gjennomføre andre store inngrep, kan være passende kandidater for et bryns- og panneløft. En panneløft vil heve vevet og huden i pannen og brynene. 

De fleste pasienter under 60 år har ikke behov for øyelokksoperasjon, men er egnet for et brynsløft.   

Prosedyren kan kombineres med ansiktsløft eller øvre øyelokkirurgi (blefaroplastikk) ved ønske, men for personer som ikke ønsker større inngrep og store forandringer, kan man også velge å kun gjennomføre et panneløft.   

Panneløft eller øyelokksoperasjon?   

Dersom du ønsker å løfte øyenbryn eller øyelokk, men er usikker på om du er kanditat for prosedyren eller hvilken prosedyre som egner seg for deg, vil vi hjelpe deg og veilede deg under en konsultasjon slik at vi finner den behandlingen som passer deg best. 

Mange som opplever tunge øyelokk trenger ikke nødvendigvis en øyelokksoperasjon, men kan heller få utført brynsløft. Fjerner man overflødig hud fra øyelokkene, så vil ikke brynene bli trukket oppover. Dersom man fjerner for mye hud under en øyelokksoperasjon og egentlig skulle hatt et panneløft, så kan det være vanskelig å rette opp i dette.   

Kirurgene hos Volvat har god erfaring med både panneløft og øyelokksoperasjon, og du kan være sikker på at vi velger den beste metoden for deg.

Før operasjonen  

Før prosedyren snakker man med kirurgene om følgende 

  • Forventninger og mål 
  • Medisinsk tilstand 
  • Nåværende medisiner, inkludert vitaminer og kosttilskudd 
  • Alkohol, tobakk og narkotikabruk 
  • Medikamentallergi 
  • Tidligere operasjoner 

Denne informasjonen lar plastikkirurgen bestemme den beste kirurgiske tilnærmingen, samt få et godt overblikk over mulige risikoer. Man kan bli bedt om å slutte med enkelte medisiner eller ta blodprøve før selve prosedyren. Man må også avstå fra røyking i en periode før og etter operasjonen.  
 
Under en konsultasjon vil plastikkirurgen analysere ansiktet og ta bilder for å planlegge operasjonen. Vi går også gjennom medikamentbruk, og finner ut om noen av dem er blodfortynnende. Disse kan ikke brukes de 14 dagene før operasjonen.  

På selve operasjonsdagen er det viktig at man er frisk. Man vil ikke kunne gjennomføre en operasjon dersom man har feber, hoste eller liknende. Det er viktig å ikke innta fast føde, frukt eller melkeprodukter de siste 6 timene før operasjon. Vann, kaffe, te og juice kan drikkes inntil 2 timer før. 

Under operasjonen 

Hva som skjer under operasjonen avhenger av behandlingsmetoden. Hvilken teknikk som velges avhenger av hva lags resultat man ønsker. Den teknikken kirurgen velger bestemmer plasseringen av snittene og arrene. 

 
Panneløft/brynsløft med endoskopi 

Ved å benytte endoskopisk teknikk kan vi i dag løfte øyebryn og dermed redusere hudoverskudd i øvre øyelokk, samt redusere rynker mellom brynene. Endoskopisk panneløft gjøres gjennom fire små snitt bak hårfestet. Man bruker endoskop der man ser hva man gjør på en tv-skjerm (kikkhullskirurgi). Inngrepet tar omtrent en time, og gjøres som regel i lokal anestesi.

Fordelen ved å benytte endoskopiskteknikk er at det blir minimale arr og passer også for pasienter med tynt hår.

Brynsløft med tråd 

Trådløft er en mer moderert, ikke-kirurgisk metode. Det er en minimalt invasivt alternativ til ansiktsløftskirurgi, eller brynsløft med endoskopi. Det innebærer at kirurger setter inn oppløselige tråd inn i ansiktet og trekker opp huden, slik at man hever vevet i ulike deler av ansiktet avhengig av hvor man setter dem inn. 

Brynsløft med Internal Browpexy 

Denne prosedyren kan være et godt alternativ dersom man har en mild form for hengende øyelokk (ptose), eller annen type øvre øyelokkkirurgi også vurderes.  

Under inngrepet festes brynene til en høyere posisjon ved bruk av interne suturer. Suturene løses opp etter 3 måneder, når brynene allerede har festet seg i ønsket posisjon. Denne prosedyren utføres gjennom samme snitt som brukes til å fjerne overflødig hud og omplassere / fjerne overflødig fett i øvre øyelokk. Den viktigste fordelen med intern browpexy er at det ikke kreves ytterligere snitt, noe som reduserer operasjonstiden og risikoen for arrdannelse.  

Brynsløft med injeksjoner 

Om man ikke ønsker å gjennomgå kirurgi, kan injeksjoner være et alternativ. Injeksjonene strammer og løfter huden rundt øyebrynene og pannen, og reduserer linjer, rynker og løs hud.  

Fordelene med en ikke-kirurgisk behandligsmåte er umiddelbare resultater, ingen snitt i huden og ingen anestesi. En slik behandling vil gi synlige resultater etter en uke, og injeksjonene varer i 3-5 måneder. Injeksjoner er altså mindre invasive, men det betyr også at de har en tidsbegrenset effekt. De må derfor gjentas flere ganger i året om man ønsker å opprettholde resultatet.   

Åpent panneløft 

Et åpent panneløft utføres ved at kirurgen lager et snitt bak hårfestet fra øre til øre. Pannen løftes deretter til den nye posisjonen. Overflødig hud fjernes og det nye festet sys sammen igjen. Denne teknikken benyttes vanligvis ikke hos personer med høyt hårfeste, lite hår eller de som sannsynligvis vil miste håret. Dette er altså ikke en foretrukket prosedyre blant menn. 

Mister man mimikken i pannen etter et panneløft? 

Det vil fortsatt være mulig å bevege pannen – ikke like mye som før, men huden er ikke så stram at man ikke klarer det. På den måten vil man også kunne bevare et mer naturlig uttrykk, enn ved et kraftigere kirurgisk inngrep.  

Etter operasjonen  

Etter operasjonen må man gå med en stram bandasje rundt pannen i ett døgn, og en plasterbandasje i en uke. Det er helt vanlig å få hevelser og blåmerker i etterkant. Man kan ikke kjøre hjem selv etter operasjonen, så avtal på forhånd med noen som kan komme og hente deg.  

Det er viktig at man hviler med hevet hode, og tar smertestillende etter råd fra legen. Påfør kalde kompresser for å lindre hevelse, og unngå å utsette snittene for høyt trykk eller bevegelse. Stingene tas etter ni dager. Etter 14 dager er eventuelle hevelser forsvunnet. 

Mulige komplikasjoner 

Det er svært sjelden at det forekommer komplikasjoner. Et panneløft kan forårsake midlertidig eller permanent nummenhet i pannen eller toppen av hodebunnen, men man får som regel tilbake følelsen etter noen måneder. Det er også en mulighet for å få synlige arr etter et løft av pannen, men dette avhenger også av valgt behandlingsmetode.  

Hvilket resultat kan du forvente?

Huden i pannen løftes slik at rynken mellom øyebrynene og rynkene i pannen reduseres. En panneløft vil heve vevet og huden i pannen og brynene. Metoden er stadig blitt forbedret, og resultatene er svært tilfredsstillende.

Konsultasjon

1 050,-

Priseksempel fra Hamar, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.