Sterilisering av menn

Sterilisering (vasektomi) utføres hos 3 000-4 000 menn årlig i Norge. Volvat tilbyr sterilisering av menn i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Drammen, Hamar, Lillehammer, Trondheim og Tromsø.

Sterilisering

Sterilisering er et enkelt, trygt og effektivt middel for permanent prevensjon, og er den sikreste prevensjonsmetoden som er kjent. Inngrepet utføres hos urolog og har kort rekonvalesenstid. Sammenlignet med kvinnelig sterilsering, er sterilisering av menn enklere, mer effektiv og har færre komplikasjoner. En sterilisering kan reverseres.

Raskt og smertefritt inngrep

Steriliering er et raskt og relativt smertefritt kirurgisk inngrep i lokalbedøvelse. Steriliseringen har som fomål å stoppe passasje av sædceller fra testiklene, via tynne sædlederne, til sædblærene. De tynne sædlederne kuttes og deles gjennom et ca. 1 cm langt snitt på hver side av pungen. Endene blir sydd igjen for å hindre sædpassasje.

Når sædlederne er klippet over og sydd igjen, er mannen steril.

En sterilisering tar ca. 20-30 min

En vasektomi utføres som oftest i lokalbedøvelse, og tar mellom 20-30 minutter, avhengig fra mann til mann. Man er våken under hele prosedyren uten å kunne kjenne smerte. 

Det er mulig å få narkose og sove under hele operasjonen, men dette forekommer nokså sjeldent.

Du trenger ikke henvisning

Hos oss finner du dyktige og erfarne urologer som er vant til å gjennomføre trygge og raske steriliseringer av menn. Vi har kort ventetid, og du trenger ikke henvisning for å bestille time.

Forberedelser til vasektomi

Husk å barbere deg nedentil før du kommer til oss for sterilisering

Påvirker ikke sexlyst

En sterilisering vil ikke påvirke sexlyst, seksuell aktivitet eller evnen til å ha glede av sex.

Du vil fortsatt ha ereksjon og ejakulere, selv om sæden ikke lengre inneholder sæd. Mannlige kjønnshormon samt nerver og blodårer til penis blir helt uendret. Man ser heller ingen vesentlig forskjell på væsken ved sæduttømming, da 90 % av sædvolumet stammer fra prostata og sædblærer.

En av de aller sikreste formene for prevenensjon

Sterilisering er den sikreste metoden for prevensjon vi har. I de første 8-12 ukene etter selve steriliseringen vil det fortsatt være sædceller i sædlederne som fører til penis, og det kan ta tid å fjerne gjenværende sæd. Det betyr at du må bruke prevensjon i denne perioden. 

Etter dette trenger man ikke tenke på prevensjon i sammenheng med graviditet igjen. En vasektomi beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

Dessverre er ingen prevensjonsmetode 100 % sikker, og vi kan ikke garantere for at man ikke blir gravid, men graviditet etter sterilisering er svært sjeldent.

Hva skjer etter en sterilisering?

Det er vanlig å ha noe ubehag, være litt øm og kanskje få blåmerker på pungen noen dager etter en sterilisering. Dette kan du selv behandle med paracet. Ofte forekommer blod i sæden ved de første utløsningene etter inngrepet. Dette er helt ufarlig og nokså vanlig.

Tettsittende undertøy

Bruk tettsittende truse eller boxer for mest mulig støtte både dag og natt de første døgnene. Dette for å hjelpe til med å støtte pungen og lette ubehag eller hevelse. Skift undertøy hver dag.

Hygiene

Som oftest er det helt trygt å ta et bad eller en dusj etter inngrepet. Pass på å tørk kjønnsorgan forsiktig og grundig.

Sædkontroll

Det er nødvendig å utføre sædprøver etter steriliseringen for å forsikre at alle sædceller er borte. Når prøvene bekrefter at man er fri for sædceller, anses steriliseringen som vellykket, og du kan slutte å bruke ytterligere prevensjon.

Det er en svært liten mulighet for at sædlederne kan vokse sammen, såkalt rekanalisering. Det er derfor viktig at du kommer til sædkontroll etter tre måneder for å få bekreftet sterilitet. 

Trening og fysisk aktivitet etter sterilisering

De første to til tre døgnene bør man unngå fysisk aktivitet. Dette for å hindre at blødning kan oppstå. Deretter kan aktivitet økes gradvis.

Sterilisering pris

Prisen på sterilisering varierer fra senter til senter. 

Prisen på sterilisering i Oslo er f.eks. 6000 kr. uten påløpte ekstrakosntander. Dersom du er medlem får du 20% rabatt.

Ta kontakt med oss dersom du ønsker mer informasjon om pris på sterilisering eller andre urologiske behandlinger og inngrep. 

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Sikker prevensjon

Sterilisering er et enkelt, trygt og effektivt middel for permanent prevensjon, og er den sikreste prevensjonsmetoden som er kjent.

Tar kun 20-30 min.

En vasektomi utføres som oftest i lokalbedøvelse, og tar mellom 20-30 minutter, avhengig fra mann til mann. Man er våken under hele prosedyren uten å kunne kjenne smerte. 

Påvirker ikke sexlyst

En sterilisering vil ikke påvirke sexlyst, seksuell aktivitet eller evnen til å ha glede av sex.