Oppfrisknings-vaksiner for voksne

Ikke alle vaksinene du får gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, gir beskyttelse livet ut. Påfyll av enkelte vaksiner i voksen alder anbefales derfor for å opprettholde beskyttelse mot sykdommene.

Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio - alle komponentene i en vaksine

Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet får barn tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio ved 3, 5 og 12 måneder og videre på 2. klassetrinn (ca. 7 år) og 10. klassetrinn (ca. 15 år).

Det anbefales at alle voksne tar oppfriskningsdoser av vaksinen omtrent hvert tiende år. Alle vaksinene kan gis samlet i én sprøyte. Anbefalingen gjelder for alle voksne, ikke bare de som har tenkt seg på utenlandsreise.

Ved å fylle på hvert tiende år sikrer man den enkeltes individuelle beskyttelse, samtidig som man opprettholder høy beskyttelse i befolkningen. Når de aller fleste i befolkningen er beskyttet mot en sykdom oppnår man såkalt flokkbeskyttelse, som igjen beskytter de som ikke er vaksinert.

Ved lav vaksinasjonsdekning kan sykdommer som vi har kontroll over i Norge i dag (slik som polio og difteri) komme tilbake.

Selve vaksinen koster ca. 300 kroner. I tillegg må man betale et gebyr for selve konsultasjonen (å få satt vaksinene). Sistnevnte varierer fra sted til sted.

Trenger jeg påfyll av vaksine mot meslinger?

Finn svaret på siden om meslingvaksinen

Trenger jeg påfyll av andre vaksiner jeg fikk i barnevaksinasjonsprogrammet?

Det er generelt ikke behov for oppfriskningsdoser av andre vaksiner man har fått tilbud om i barnevaksinasjonsprogrammet. I noen tilfeller anbefales personer å vaksinere seg på nytt på grunn av sykdom eller medisinsk behandling.

Hvor får jeg tatt oppfriskningsvaksiner?

Kontakt fastlegen din eller et vaksinasjonskontor for å bestille time til vaksinering.

Usikker på om du trenger påfyll av vaksiner?

I det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK finner du informasjon over hvilke vaksiner du har. Dette registeret ble etablert i 1995, da for barnevaksinasjonsprogrammet. Fra 2011 ble registeret også gjeldene for voksne.

Innlogging med bank id via Helsenorge.no under «mine vaksiner». Her finner du i tillegg til egne vaksiner, også vaksiner til egne barn under 16 år.

KildeFolkehelseinstituttet

Få hjelp med vaksinasjon

Se priser og bestill time hos  vaksinasjonsklinikken