Hva skjer i kroppen under de ulike fasene i menstruasjons­syklusen?

Menstruasjonssyklusen er en del av reproduksjonssystemet til kvinner og forbereder kroppen på en mulig graviditet. Mange opplever endringer i humør, appetitt og energinivå gjennom menstruasjonssyklusen på grunn av hormonelle svingninger – her får du en oversikt over hva som faktisk skjer i kvinnekroppen gjennom syklusen og samspillet mellom hver fase.

Fire viktige hormoner og deres betydning for menstruasjonssyklusen

Hormoner spiller en vesentlig rolle i menstruasjonssyklusen, og fire av disse hormonene er av særlig betydning:

1. FSH (follikelstimulerende hormon)

2. LH (luteiniserende hormon)

3. Østrogen

4. Progesteron

FSH og LH produseres i hypofysen, en liten kjertel i hjernen. Disse hormonene er ansvarlige for å modne egg i eggstokkene og for eggløsning.

Østrogen og progesteron er kvinnelige kjønnshormoner som spiller en avgjørende rolle i oppbygning og vedlikehold av livmorslimhinnen gjennom hele menstruasjonssyklusen. Disse hormonene blir produsert i eggstokkene.

I første halvdel av menstruasjonssyklusen øker nivåene av LH og østrogen, og nivået på hormonene når et høydepunkt rett før eggløsning. Mange kvinner opplever da økt energi og velvære i denne perioden.

Etter eggløsning avtar østrogennivået samtidig som produksjonen av progesteron øker. I den andre halvdelen av menstruasjonssyklusen opplever derfor mange kvinner symptomer som humørsvingninger, endringer i appetitt og oppblåsthet – også kjent som PMS (premenstruelt syndrom).

Fire faser i menstruasjonssyklusen

Menstruasjonssyklusen starter dagen du får mensen og begynner å menstruere. Dette er tiden kroppen kvitter seg med slimhinnen i livmoren.

De fire fasene i en gjennomsnittlig menstruasjonssyklus varer som regel i 28 dager:

  1. Menstruasjonsfasen (dager 0 til 7): Dette er perioden når du har mensen. Slimhinnen i livmoren (endometriet) støtes ut, noe som forårsaker en blødning. Østrogen er på sitt laveste nivå, som vil si at energinivået ditt er lavt
  2. Follikulær fase (dager 8 til 13): En økning i østrogen gjør at livmorslimhinnen fortykkes. Energinivået ditt øker gradvis i denne fasen
  3. Eggløsningsfasen (dager 14 til 15): Eggstokkene frigjør et egg. Østrogen- og LH-nivåene er på topp som gir deg høyt energinivå
  4. Lutealfasen (dager 16 til 28): Egget forlater eggstokken din og beveger seg gjennom egglederne mot livmoren. Nivået av hormonet progesteron stiger for å hjelpe til med å forberede slimhinnen i livmoren på å motta et befruktet egg

Som regel varer ikke syklusen alltid i 28 dager – for de fleste varierer lengden og det kan endre seg gjennom hele livet. En typisk syklus kan også vare mellom 24 til 38 dager.

Hva skjer i kroppen under menstruasjonsfasen?

Denne fasen begynner den første dagen du får mensen og begynner å blø. Hvis egget som blir frigjort under eggløsning ikke blir befruktet, vil livmoren støte ut livmorslimhinnen gjennom menstruasjonsblødning.

Under denne fasen er nivåene av østrogen og progesteron lave, som kan resultere i at noen opplever hodepine, kvalme, ømme bryster og oppblåsthet gjennom menstruasjonen.

Kvinner som sliter med PMS opplever ofte at de psykiske symptomene de får avtar kort tid etter at menstruasjonen starter.

Hva skjer i kroppen under follikulærfasen?

I follikulærfasen begynner kroppen å forberede seg på en mulig befruktning. Nye egg modnes i eggstokkene og gjør seg klare for eggløsning ved hjelp av follikkelstimulerende hormon (FSH).

Mens de modnes produseres også økende mengder østrogen som bidrar med å bygge opp igjen livmorslimhinnen slik at den blir tykkere og kan motta et eventuelt befruktet egg. De høye nivåene av østrogen i kroppen fører til at utfloden blir tynn, klar og mer slimete for å gjøre det enklere for sæden å befrukte et modent egg.

Dette er også perioden kvinner har mest energi og økt seksuell lyst.

Hva skjer i kroppen under eggløsning?

Nå er energinivået på topp og mange føler at de mestrer hverdagen og får dermed mest utbytte av trening i denne fasen.

De høye nivåene av østrogen fører også til en økning av luteiniserende hormon (LH) som gjør at egget som har blitt modent løsner fra eggstokken og frigjøres for befruktning i livmoren. Hvis det ikke blir befruktet innen 12-24 timer vil det passere gjennom livmoren og ut av kroppen under en ny menstruasjonsfase.

Hva skjer i kroppen under lutealfasen?

Hvis man ikke blir gravid etter eggløsning, synker østrogennivåene i kroppen og progesteron øker. Dette gjør kvinner ofte mer sensitive og mange får behov for å hvile og slappe av i større grad enn i andre faser av syklusen.

Lave østrogennivåer går også utover hukommelsen og fokuset som kan gjøre at man føler seg surrete på jobb, skole eller generelt tiden før mensen.

Mange kan oppleve PMS (prememenstruelt syndrom) mot slutten av lutealfasen med typiske symptomer som:

  • Hodepine
  • Ømme bryst
  • Kviseutbrudd
  • Økt appetitt
  • Magesmerter
  • Søvnforstyrrelser

Det kan være nyttig å forberede seg litt mentalt på at man blir ekstra sårbar i dagene før lutealfasen – ofte kan man oppleve at man blir litt overveldet av vonde følelser som kan føles som at de dukker opp ut av det blå. Men husk på at dette kun er hormonelt og kommer til å gå over når lutealfasen er over. Ta vare på deg selv i denne fasen hvis du er plaget av store humørsvingninger og vonde følelser.

Til tross for at det ikke er mye forskning på dette området, er det mye som tyder på at de store svingningene i hormonene påvirker signaler i hjernen som trigger følelser av indre uro, irritasjon og depresjon. Noen kan bli hardt rammet med alvorlige psykiske symptomer som går hardt utover livskvaliteten – dette kalles for PMDD.

Følg med på syklusen din

Det kan ta tid å finne et mønster i syklusen, og derfor kan det være nyttig å ta i bruk ulike verktøy og spore syklusen sin gjennom en kalender eller app. Når du har fått en overordnet oversikt over syklusen din og kjenner til symptomene som oppstår i de ulike fasene, kan du begynne å tilpasse livsstilen, kostholdet og treningen deretter. 

Hormoner hos menn og kvinner

Hormonnivåene hos kvinner og menn er svært ulike – menn har en gjennomsnittlig syklus på 24 timer mens kvinner har en gjennomsnittlig syklus på 28 dager. Det vil si at kvinner opplever lengre perioder, ofte flere dager, med lave nivåer av kjønnshormoner som påvirker energinivået, mens menn kan oppleve et fall og stigning i energinivået i løpet av en og samme dag.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.