Fjerning av livmor – åpen operasjon

De fleste gynekologiske operasjoner som utføres gjøres via laparoskopi, såkalt "kikkhullskirurgi", men av og til må inngrep utføres ved åpning av bukveggen ved fjerning av livmor, cyster og svulster på eggstokkene.

Vanlige årsaker til at livmoren fjernes er blødningsforstyrrelser og muskelknuter. Iblant fjerner man også livmoren og eggstokker på grunn av ondartet sykdom.

Før operasjonen

Før operasjonen snakker vi nøye gjennom ditt tilfelle og hva som må gjøres. Hvis en finner uventede funn under operasjonen, kan det være nødvendig å utvide inngrepet.

Operasjonen

Operasjonen foregår i narkose. Snittet legges ofte på tvers nederst på maven, "bikinisnitt", eller på langs i midtlinjen nedover fra navlen.

Hvilket snitt som legges er avhengig av hvilken operasjon som skal utføres, livmorens eller cystens/svulstens størrelse, tidligere operasjoner, kjente sammenvoksninger, overvekt, etc. Ved godartede lidelser i livmor kan enten hele livmoren fjernes, eller livmorhalsen kan stå igjen. Eggstokkene kan beholdes hvis de ser normale ut, eller de kan fjernes samtidig, for å forebygge utvikling av cyster eller ondartet sykdom. Dette anbefales ofte for kvinner som er over 50 år.

Ved godartede cyster/svulster i eggstokken kan man iblant fjerne bare en del av eggstokken. Selv om en hel eggstokk må fjernes, inntrer det ingen forandring som merkes hvis du har den andre eggstokken igjen.

Ved ondartet sykdom kan det være nødvendig å fjerne livmor og eggstokker.

Etter operasjonen

Inntil du har våknet ordentlig etter operasjonen, blir du passet på i overvåknings-avdelingen. Du får smertestillende og evt. andre medikamenter etter behov.

Første døgnet er det vanlig å ha et blærekateter. Det er viktig å komme raskt i aktivitet, allerede fra 1. postoperative dag, for å redusere risiko for blodpropp og bedre tarmfunksjonen. Du kan starte å drikke etter operasjonen så snart du har lyst. Dagen etter får du spise. Du får fortsatt smertestillende og kvalmestillende medisiner etter behov. De første dagene kan du ha sårsmerter og dette lindres med smertestillende tabletter som du får med deg på resept.

Oppholdet hos oss varer vanligvis 1-2 dager, og sykmelding 1-4 uker. Ved fjerning av livmor får du ikke menstruasjon og svangerskap er ikke mulig. Hvis eggstokker er fjernet, kan det være aktuelt med hormonbehandling.

Du bør unngå tungt arbeid, tunge løft og harde sportsaktiviteter de første 2-3 ukene etter operasjonen. Når du kjenner at du klarer det, kan du gjenoppta lettere mosjon, som sykling og spaserturer. Informasjon om andre forholdsregler du bør ta, får du før hjemreise. Bading, svømming og samleie bør unngås så lenge det er blødning fra skjeden og i alle fall i 3 uker etter operasjonen.

Utflod og litt blødning er vanlig, men ved uforklarlige blødninger, feber eller tiltagende smerter etter hjemreise, skal du kontakte legevakt eller Volvat Medisinske Senter.

Alt som er fjernet blir mikroskopisk undersøkt, og svar foreligger etter ca. 2 uker.

Komplikasjoner

Blødning under/etter inngrepet og infeksjoner kan forekomme. Det er minimal risiko for skader på urinleder, urinblære eller tarm, men sjansen for dette øker hvis du har sammenvoksninger. En sjelden gang kan det forekomme nerveskader, spesielt i hudnerver. Blodpropp kan også oppstå selv om det blir gitt forebyggende medisin for dette. Enhver narkose i seg selv medfører også en risiko.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.