Operasjon av livmorfremfall

Årsak

Nedfall av skjede og/eller livmor kan skyldes skader etter fødsler eller aldersforandringer. Livmorfremfall oppstår når muskulaturen i bekkenbunnen strekkes og svekkes slik at støtten til livmoren minsker. Livmoren vil da sige ned og i uttalte tilfeller kunne stikke ut av skjeden.

Forskjellige typer fremfall

  • fremre skjedevegg (blærenedfall)
  • bakre skjedevegg (brokk av endetarm/bukhinne inn i skjeden)
  • livmor
  • alle typer av kombinasjoner av disse

Når livmoren er fjernet kan man også få fremfall av blære og endetarm. Iblant kan selve skjeden også vrenge seg ut.

Operasjonen

Før inngrepet er det vanlig å gi forebyggende medisin mot blodpropp. Inngrepet utføres i narkose, (evt. i spinalanestesi, ryggbedøvelse).

Operasjonen utføres via skjeden slik at:

  • fremre skjedevegg strammes opp og blæren blir løftet til sin naturlige plass.
  • livmortappen, og iblant hele livmoren fjernes.
  • bakre skjedevegg strammes opp og bekkenbunnmuskulaturen trekkes sammen for å styrke bakre skjedevegg.

Inngrepet individualiseres slik at den enkeltes fremfallsproblem blir løst.

Under operasjonen er det vanlig med en del siv -blødning, men et større blodtap er uvanlig.

Etter operasjonen

Det er vanlig å ha en del smerter bak mot endetarmen, men dette går vanligvis tilbake etter 3-8 dager. Smertestillende vil bli gitt etter behov.

Du får et kateter i blæren til morgenen etter operasjonen. En sjelden gang kan det være vanskelig å få i gang vannlatningen. Da kan det være nødvendig med kateterisering (urinblæren tømmes ved hjelp av et tynt plastrør). Får du symptomer på blærekatarr hjemme, bør du levere en urinprøve til legen din.

Under operasjonen er det brukt tråd som forsvinner av seg selv, derfor kan man iblant se trådbiter komme ut de nærmeste uker etter inngrepet.

Sparsom blødning eller blodig utflod er vanlig i 2-4 uker etter inngrepet.

Komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep og også operasjon for livmorfremfall foreligger det en liten risiko for komplikasjoner. Dette er sjeldent, men blødninger, blodansamlinger (hematom), blodpropp eller infeksjoner kan forekomme.
Ved fremfall av blæren kan man i enkelte sjeldne tilfeller få urinlekkasje etter operasjonen. Dette må i så fall evt. opereres senere.

Etter hjemkomst

Du blir sykemeldt i 3-6 uker, avhengig av hvilket arbeid du har.

De første 6 uker etter inngrepet bør du unngå tunge løft. Du bør også unngå forstoppelse, da kraftig trykking kan bidra til mislykket operasjonsresultat. Imidlertid bør du være i bevegelse, drikke rikelig, og evt. bruke et avføringsmiddel (Laktulose, Duphalac) hvis avføringen er treg.

Samleie kan du ha ca. 8 uker etter operasjonen.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.