Refertilisering av kvinner

Med refertilisering menes å gjøre kvinnen fruktbar igjen etter en tidligere gjennomgått sterilisering.

Sterilisering utføres ved å klippe over eller klipse sammen egglederne, slik at egg som løslates ved eggløsning ikke kommer inn i selve livmoren og i kontakt med sædcellene.

Operasjonen

Før operasjonen må du ha en konsultasjon med en gynekolog. Inngrepet foregår i narkose. Som regel legges det et lite bikini- snitt nederst på magen. Man lager da en ny passasje gjennom egglederne og syr dem deretter sammen.

Det kan forekomme situasjoner hvor egglederne er ødelagt i forbindelse med steriliseringen, eller de er blitt for korte slik at operasjonen ikke blir vellykket. Det kan også være slik at man bare kan refertilisere den ene siden. Dette blir vurdert under operasjonen.

Etter operasjonen

Du blir passet på i overvåkningsavdelingen til du har våknet ordentlig, og overnatter hos oss til neste dag. Du får smertestillende og eventuelt andre medikamenter etter behov.

De første dagene kan du ha sårsmerter og dette lindres med smertestillende tabletter som du får med deg på resept. Deretter skal du begynne å bevege deg vanlig, men ikke anstrenge deg tungt de første 2 - 3 uker. Således blir sykemeldingen ca. 14 dager avhengig av hva slags arbeid du har.

Du bør ikke ha samleie på 3 uker og du må ikke forsøke å bli gravid før etter 6 uker.

Litt utflod og litt blødning er vanlig de første par dager. Ved uforklarlige blødninger, feber eller tiltagende smerter etter hjemreise, kan du kontakte Volvat Medisinske Senter eller lege på hjemstedet.

Komplikasjoner

Blødninger under/etter inngrepet og infeksjoner kan forekomme. Dette er imidlertid sjeldent i forbindelse med refertilisering. Risiko for blodpropp er minimal, men kan oppstå selv om det blir gitt forebyggende medisin mot dette. Enhver narkose medfører i seg selv en risiko, men vurderes som liten.

Alle er ikke garantert å bli gravide etter refertilisering. Det foreligger også en viss sjanse for graviditet utenfor livmoren. Kontakt derfor legen din for tidlig kontroll i svangerskapet.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.