Laparoskopi (kikkhullsoperasjon)

Laparoskopi (kikkhullsoperasjon) kan være diagnostisk, det vil si at man bare undersøker og ser om man finner noe galt, eller den kan være operativ, dvs at man f. eks. kan fjerne sammenvoksninger, operere på eggledere, fjerne cyster, muskelknuter smertetilstander eller noen ganger gjøre større inngrep på livmoren.

Fordelene med laparoskopisk kirurgi sammenlignet med en vanlig bukoperasjon er at du får mindre arr på magen, mindre smerter, som regel kortere sykemeldingstid og mindre risiko for sammenvoksninger.

Før operasjon

Du må være frisk operasjonsdagen.

Det hender en sjelden gang at kvinner som blir operert for barnløshet er gravide på operasjonstidspunktet. Dette er uheldig fordi operasjonen kan ødelegge graviditeten. Av den grunn bør det brukes kondom fra siste menstruasjon i aktuelle syklus. Ta også en graviditetstest dagen før inngrepet.

Operasjonen

Inngrepet foretas i narkose og varer i 15-90 min. Et instrument blir satt inn i livmoren slik at man kan bevege den under inngrepet. Det legges et lite snitt i navlen og buken fylles med kullsyregass, slik at magen spiles ut. Laparoskopet er et 1 cm tynt rør som legen kan titte gjennom under operasjonen. Laparoskopet føres gjennom snittet i navlen og tilkobles et kamera, slik at bildet overføres til en TV- skjerm. Slik kan man inspisere bukhulen og spesielt underlivsorganene, blindtarm, tarmer, lever og se etter mulige årsaker til plagene dine.

Når man skal utføre operasjoner med laparoskopi trenger man flere innganger til hjelpeinstrumenter. Man legger da ett eller flere 0,5-1,5 cm snitt like over skambenet.

En sjelden gang kan det være vanskelig å gjennomføre operasjonen med laparoskopi og i så fall blir det nødvendig med en vanlig bukoperasjon.

Etter operasjonen

Inntil du har våknet ordentlig etter narkosen, blir du passet på i overvåkningsavdelingen. Du får smertestillende og evt. andre medikamenter etter behov. Ofte kan du reise hjem samme dag, men det kan i blant være nødvendig å ligge på Volvat Medisinske Senter en dag eller to. Det er ønskelig at du ikke er alene det første døgnet etter operasjonen. Litt blødning fra skjeden kan forekomme. De første dagene kan du ha sårsmerter, føle deg oppblåst i magen og eventuelt ha vondt i skuldrene. Sistnevnte er irritasjon fra gassen i bukhulen og kan lindres med smertestillende tabletter.

Etter operasjonen kan du drikke og spise når du ønsker, alt etter om du føler deg kvalm. Hvis du reiser hjem samme dag, bør du unngå alkoholholdige drikker første døgn.

Før hjemreise vil du bli informert om operasjonen og man avtaler eventuell kontroll. Samliv, sykemeldingstid og fysisk trening beror på inngrepets art og arbeidet ditt. Dette vil du få beskjed om ved hjemreisen. Ofte er sykemeldingstiden bare 2-7 dager. Du kan dusje dagen etter operasjonen, men vått plaster må byttes.

Ta kontakt med lege hvis du får

  • Uvanlig blødning fra skjeden
  • Tiltagende magesmerter
  • Uforklarlig feber
  • Andre uforklarlige smerter eller ubehag

Komplikasjoner

Risiko for komplikasjoner ved laparoskopi er minimal. Pasienter som har vært operert i magen tidligere kan ha sammenvoksninger, og dette kan gjøre inngrepet mer komplisert. En sjelden gang kan det inntreffe skader på andre organer. Det kan da bli nødvendig å foreta et utvidet inngrep i samme narkose. Dette medfører et større sår på magen og at du blir liggende flere dager enn planlagt på Volvat Medisinske Senter.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.