Fjerning livmorslimhinne grunnet blødninger

Pasienter som har blødningsproblemer og mistanke om polypper eller svulster i livmorhulen må ofte gjennomgå spesialundersøkelse for å påvise årsak til blødning, fjerne polypper eller utelukke ondartede sykdommer.

Ved hysteroskopi føres det inn et tynt kikkert - lignende instrument gjennom livmorhalsen og inn i livmorhulen, slik at man direkte kan se om det er forandringer som må behandles. I mange tilfeller kan denne behandlingen bestå i fjerning av livmorens slimhinne og fjerning av polypper i livmorveggen. Dette gjøres ved hjelp av et såkalt resektoscop.

80-90% av de som blir operert med fjerning av livmorens slimhinne blir fornøyde med resultatet. Hos mange forsvinner blødningene, og hos de andre blir det en betydelig reduksjon. Hos 10-20% har ikke operasjonen den forventede effekten, hos disse kan inngrepet gjentas eller man får overveie å ta bort livmoren.

Pasienten som skal gjennomgå dette inngrepet må møte fastende på operasjonsavdelingen. Selve operasjonen foregår i full narkose.

Etter operasjonen må man ligge på oppvåkningsavdelingen i noen timer. Pasienten får et lite måltid, og kan så reise hjem direkte. Det er ikke tillatt å kjøre bil selv.

Etter inngrepet

Det er lite smerter forbundet med dette inngrepet, og blødningen pleier å være relativt sparsom og avtagende i en ukes tid. Man bør unngå bading i badekar og også unngå samleie første uken etter operasjonen.

Kompliksjoner

Utført av erfarne operatører er det et trygt inngrep med få komplikasjoner. Hvis det blir feber eller andre problemer etter hjemkomsten, må det taes kontakt med avdelingen for å få utredet dette nøyere.

I forbindelse med operasjonen blir det tatt en del prøver som sendes til undersøkelse på et laboratorium. Når svaret på prøven er kommet tilbake, vil det bli gitt skriftlig beskjed.

De pasienter som er i arbeid kan av og til trenge en kortere sykmelding, og dette vil bli avtalt før utskrivning fra Volvat Medisinske Senter.

Der hvor hele livmorslimhinnen er fjernet er muligheten for å bli gravid sterkt redusert. Dersom kvinnen ikke får blødning, er inngrepet å betrakte som sterilisering. Kvinner som fortsatt har blødninger kan bli gravide, og må vurdere behovet for prevensjon. Etter operasjonen er spiral lite egnet fordi livmorhulen vanligvis er skrumpet inn og blitt svært liten.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.