Hysteroskopi

Diagnotisk hysteroskopi

Med diagnostisk hysteroskopi menes inspeksjon og undersøkelse av innsiden av livmoren.

Dette kan hjelpe oss til å finne ut av unormale situasjoner slik som muskelknuter, arr, polypper og misdannelser i livmoren. Følgelig er hysteroskopi et viktig verktøy i undersøkelsen av barnløshet og unormale blødninger.

Før hysteroskopi bestiller man iblant røntgen av eggledere og livmorhule. Man kan også iblant utføre utskraping av livmorhulen like etter hysteroskopien.

Vi ber deg ta en graviditetstest før inngrepet, dersom du har mistanke om at du kan være gravid.

Diagnostisk hysteroskopi gjøres poliklinisk i enten lokal- eller generell anestesi, og er et raskt og enkelt inngrep å utføre med minimale smerter etterpå.

Ved diagnostisk hysteroskopi blokkes livmorhalsen til ca. 4 – 5 mm, og deretter innføres hysteroskopet, som er et smalt kikkert lignende instrument, gjennom livmorhalsen og inn i livmorhulen.

Man bruker som regel en steril saltvannsløsning til å spile ut livmorhulen og få oversikt. Bildet blir via et kamera, som tilkobles hysteroskopet, overført til en TV- skjerm og tillater således innvendig livmor diagnostikk.

Operativ hysteroskopi

Den diagnostiske hysteroskopien har de senere år blitt utvidet til å inkludere operativ hysteroskopi.

Med dette menes at man kan behandle samtidig med at man ser innsiden av livmoren. Inngrepet er meget likt diagnostisk hysteroskopi bortsett fra at operasjonsinstrumenter slik som sakser, tenger, eller koaguleringsinstrumenter, kan blir ført gjennom instrumentet inn i livmorhulen. Man kan på dette viset fjerne livmorslimhinne, arrvev, muskelknuter, polypper eller også korrigere skillevegger i livmorhulen.

Operativ hysteroskopi utføres i narkose.

Operasjonstiden kan variere fra 15 til 45 minutter. Inngrepet utføres poliklinisk og du kan reise hjem samme dag. Du kan ikke kjøre bil selv og vi ønsker ikke at du er alene når du kommer hjem.

Sykemeldingstid varierer fra 1 til 10 dager.

Etter operasjonen har man som regel lite smerter, men man kan ha blodig utflod fra dager opp til uker. Samleie må du vente med til utfloden har blitt normal.

Komplikasjoner

Risikoen for både lette og mer alvorlige komplikasjoner er betydelig lavere enn når man fjerner livmoren. Lett kvalme og moderate smerter eller ubehag kan forekomme de første døgn etter operasjonen.

Infeksjon kan forekomme, men er lett å behandle. Kontakt derfor lege, eller Volvat Medisinske Senter ved feber eller økende smerter.

Perforasjon (hull) i livmorveggen under inngrepet er en sjelden komplikasjon og behøver som regel ingen behandling. Det er uhyre sjelden at dette medfører skade på nærliggende organer. Blødning er et sjeldent problem.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.