Behandling av kviser (akne) Stavanger

Kviser (akne/acne vulgaris) er en vanlig hudplage for mange unge. Kvisene starter gjerne å komme i tidlig pubertet, men kan hos enkelte starte i voksen alder.

Ulike former for behandling av kviser

Det er på flere måter belastende å plages med kviser. I mange tilfeller er det også vanskelig å behandle kviser, spesielt hos voksne. Tidlig, efffektiv behandling av kviser reduserer risikoen for arr og varig skade på huden.

Nesten alle som plages med kviser, uansett alder, kan dra nytte av en eller flere behandlinger. En fysisk undersøkelse og en samtale med en hudlege er nødvendig for å avgjøre hvilke alternativer du har, og hvilken behandling som passer best for huden din.

Vi behandler kviser med medisiner, gel og kremer, laser og tabletter

Vi tilbyr forskjellige veldokumenterte behandlingsformer, og har lang erfaring med å behandle kviser vha. medisiner, gel og kremer, laser og tabletter, og kan hjelpe deg med å bli kvitt plagene. 

Behandlingsformen vi anbefaler, avhenger av alder, type og alvorlighetsgrad på akneutbruddet. Ofte kombineres ulike behandlingstyper. Behandlingsmuligheter for gravide er begrenset på grunn av risikoen for bivirkninger.

Da det ikke er tillatt å markedsføre legemidler, kan vi ikke omtale legemidlene som brukes til aknebehandling her. Dersom du ønsker mer informasjon om vanlige legemidler som brukes under behandling, kan du ta kontakt med oss på telefon. Du vil også få mer informasjon, og svar på eventuelle spørsmål du måtte ha, under en konsultasjon med en av våre hudleger. 

Årsak til kviser

Talgkjertlene under huden produserer talg. Dette talget fraktes opp til porene, som slipper det opp til hudoverflaten. Dette er helt normalt. Når talg setter seg fast under huden, blir porene betente og denne betennelsen forårsaker kviser.

Kviser skyldes økt talgproduksjon, trange utførsels-ganger i talgkjertlene samt økt produksjon av bakterien "propionebakterie akne". 

Mennesker som er utsatt for kviser opplever, med andre ord, tilstopping av porer på grunn av overproduksjon av talg forårsaket av hormoner eller andre faktorer. 

Målet er å redusere talgproduksjonen

Målet med envher kvise- eller aknebehandling er å redusere talgproduksjonen og bekjempe infiserte kjertler, uansett hvilken behandlingsform man benytter. Selve behandlingen kan i noen tilfeller føre til arrdannelser. I slike tilfeller kan laserbehandling eller kirurgi være nyttig for å redusere eller skjule arrene forårsaket av kviser.

Akne eller kviser er ikke smittsomt. Det finnes store variasjoner i grad av akne, alt fra noen få kviser til dype cyster eller smertefulle kuler under huden, som kan føre til arr.

Les mer om kviser hos ungdom

Les mer om kviser hos voksne

Mild akne

Mild akne: spredte kviser til ansikt, hudormer (komedoner), kanskje også spredt til rygg og bryst.

Lokal behandling av kviser

Legemidler for lokal behandling av kviser kan som oftest kun forskrives av lege eller hudlege, med unntak. Noen kremer og gel mot kviser kan også kjøpes reseptfritt på apoteket.

Gel er en mye brukt mot kviser. Geler kan være svært sterke og må derfor smøres på hver kveld i tilfelle man får allergiske reaksjoner. Ved kraftig irritasjon i huden kan den påsmøres noe sjeldnere enn hver kveld.

Ved bruk av gel, er det viktig å bruke fuktighetskrem morgen og kveld i tillegg. Noen geler kan også føre til noe bleking av farget tøy.

Gel/krem mot kviser som inneholder A-vitaminsyre åpner opp porer og reduserer talgmengde i huden. Disse middlene kan lett føre til tørrhet og irritasjon i huden, men kan brukes over lang tid av gangen.

Krem som reduserer bakterieantallet i huden. Kan også gi irritasjon i huden.

Krem som inneholder både lokal antibiotika og en gel med betennelsesdempende egenskaper, og reduserer både bakterie- og talgmengden i huden. Den skal ikke brukes sammen med enkelte former for antibiotika. 

Lokal antibiotika kan brukes enten alene eller sammen med for eksempel en gel med betennelsesdempende egenskaper over en viss periode, ca. 2 måneder maksimalt av gangen.

Moderat til alvorlig akne

Moderat til alvorlig akne: mer utbredte større partier med kviser, eller ved lite effekt av lokal behandling av kviser.

Systemisk behandling (tablettbehandling)

Noen ganger er ikke lokal behandling tilstrekkelig, eller det er for store partier å smøre daglig. Da er medisiner i tablettform mer effektive.

Husk på at alle former for tablettbehandling må brukes en god stund før man opplever effekt av behandlingen. Det er også viktig å bruke fuktighetskremer for og ikke tørre ut huden.

Høy solfaktor er viktig om sommeren, og du kan ikke være gravid mens du går på kurene.

Antibiotika-behandling mot kviser

Mest brukt i Norge er en form for bredspektret antibiotikum. Den brukes ca. i 3 måneder av gangen, noen ganger enten lengre eller kortere, alt etter hvor god effekt den gir. Det er viktig å kombinere behandlingen med en lokalbehandling i tillegg. Som oftest kombineres det med en gel mot kviser. 

Det kan ta opptil 2-4 uker før man begynner å merke effekt av medisin, og opptil 3 måneder før man opplever full effekt.

Bivirkninger ved antiobiotika mot kviser

Bivirkninger som kvalme og urolig mage kan forekomme, og varer som oftest en kort periode. Noen kvinner får soppinfeksjon i skjeden, som kan behandles med reseptfri krem mot soppinfeksjon.

Unngå soling, da det kan gi kraftige hudreaksjoner, og benytt alltid solfaktor i sommermånedene.

Les mer om behandling med antibiotika mot kviser

Hormonell behandling av kviser

Hvis det uansett er aktuelt med P-piller hos en kvinne med akne, finnes det noen alternativ som kan ha positiv effekt på akne. Det bør gjøres i samråd med fastlege som kjenner pasienten og kan sjekke ut om bl.a. tromboserisiko i familien generelt.

Les mer om p-piller mot kviser

Medisin mot kviser på blå resept

Medisiner mot kviser på blå resept brukes først og fremst ved alvorlig akne som ikke responderer på andre preparater og/eller kombinasjonsbehandlinger. Medikamentet brukes i ca. 6 måneder, noen ganger lengre, og bør settes i gang og følges tett opp av hudlege.

For kvinner er medisin mot kviser på blå resept kun gyldig i 7 dager.

Kvinner som går på disse medisinene må ta graviditetstest hver måned før utskrivning av resept. Man må ikke gravide under kuren, da medikamentet er fosterskadelig. Dette bør man underskrive på før oppstart av behandling.

Les mer om behandling med medisin mot kviser

Bivirkninger ved medisiner mot kviser

Vanligste bivirkning er tørr hud og tørre slimhinner. Noen kan kjenne ømhet eller stivhet i ledd og muskulatur. Medisinen kan også føre til høyere leverprøver eller fettverdier i blodet, derfor tas blodprøver jevnlig av pasientene mens de står på medisinen.

Lett hodepine, neseblødning eller eksem er også ikke uvanlig. Det er svært viktig med fuktighetskremer og leppepomader etc. under tablettkuren.

Unngå soling, alkohol og ekstra bruk av A-vitaminer under kuren. Ta kontakt med lege og rådfør deg hvis du må ta andre medisiner under aktiv kur. Allergi mot soya eller peanøtter kan også gi negativ effekt på behandlingen.

Doseringen måles etter kroppsvekt og det skal i løpet av ca. 6 mnd. tas en viss mengde tabletter. Tablettene bør tas sammen med mat og mye væske (vann).  

Konsultasjon hos hudlege

2 180,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Behandling av kviser (akne) i Stavanger tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Akne hos ungdom og voksne

Akne kan ramme både ungdom og voksne. Våre erfarne hudleger har kompetansen til å behandle kompliserte akneplager med skreddersydde behandlinger for alle hudtyper, for kvinner og menn i alle aldre.

Alle slags akneproblemer

Vi kan behandle akne i ulike stadier med alt fra medisinske kremprogrammer og reseptbelagte medisiner, til microneedling og peelinger for å oppnå en sunn og velfungerende hud.

Det finnes hjelp å få

Ingen skal behøve å være plaget av akne. Kviser og arr kan oppleves plagsomt og påvirke selvtilliten – du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor. Det finnes god behandling, og vi finner den som passer for deg.