Akne hos ungdom

Kviser er for mange forbundet med pubertet og hormonelle forandringer, og er vanlig å se hos ungdom. Noen plages ikke av kvisene sine, mens andre opplever kvisene som skjemmende, noe som kan gå ut over selvtillit og livskvalitet.

Det er mange som ikke er klar over at det finnes effektiv behandling mot kviser. Volvats hudleger kan hjelpe deg med å bli kvitt kvisene. Vi tilbyr flere ulike, veldokumenterte behandlinger som vi skreddersyr tilpasset din hud.

Akne og psykisk helse henger ofte sammen

Forskning viser at personer som er plaget med akne, selv om det er moderate mengder, påfallende ofte er deprimerte. Spesielt unge mennesker sliter ofte med tunge tanker knyttet til slike plager, og forskere mener at det er svært viktig at foreldre tar problemene på alvor (NHI.no).

Det er ingen grunn til å la hudproblemene gå ut over psykisk helse og livskvalitet. Våre dyktige hudleger har lang erfaring i behandling av akne. Vi har kort ventetid, og du kan raskt komme i gang med effektiv behandling. Vi tilbyr også videokonsultasjoner, noe mange unge setter pris på.

Aknebehandling hos Volvat

  • Våre hudleger er eksperter på akne
  • Du får grundig undersøkelse og behandling tilpasset til din hud
  • Du trenger ikke henvisning, og vi har kort ventetid
  • Høy kvalitet, for din trygghet

Hvorfor får noen kviser?

Man antar at kviser er en betennelse i huden, og at denne betennelsen kan føre til at porene tettes. Det gjør at talgproduksjon øker og akne-bakterien trives.

Det er flere myter når det gjelder kviser, blant annet at det skyldes usunne matvaner eller at huden er skitten/uren. Kviser skyldes økt talgproduksjon, samt trange utførselsganger i talgkjertlene samt økt antall av en type bakterie som kalles propionebakterie akne.

Akne er ikke smittsomt. Man kan ha ulik grad av akne, alt fra noen få kviser til dype cyster eller smertefulle kuler under huden som kan føre til arrdannelser.

Hvis du er genetisk disponert (hvis for eksempel søsken, mor eller far også har/har hatt akne), vil du også være mer utsatt og kan ha behov for en litt tøffere behandling enn de som ikke er det.

Alle som har økt talgproduksjon og fet hud er mer utsatt for akne. De som bruker feil produkter, mye sminke og fete kremer kan også være mer utsatt enn de som ikke gjør det.

Forebyggende kvisebehandling

En god start er å ha et godt hudpleie-regime. Rens huden morgen og kveld, og bruk en lett skrubb for å fjerne døde hudceller som tetter porene. Se etter ingrediensen salisylsyre, som løser opp talg. Vitamin A-syre, selve hjørnesteinen i akne-behandlingen, er også fin å se etter i forebyggende hudpleieprodukter.

Om du er genetisk disponert, kan du prøve deg litt frem i kostholdet ditt. Mye raske karbohydrater og meieriprodukter kan ha en triggende effekt på aknen, så test gjerne ut og se om det utgjør en forskjell å holde seg unna disse produktene i tre til fire uker.

Kvisebehandling på resept

Det finnes hovedsakelig to grupper behandling mot kviser: det du påfører huden, altså lokal behandling, og systemisk behandling i form av tabletter.

Typiske eksempler på systemisk behandling er antibiotika og et reseptbelagt legemiddel. Sistnevnte er det sterkeste middelet vi har mot kviser. Det er også den behandlingen som har de kraftigste bivirkningene.

Du kan også benytte deg av hormonbehandlig, da i form av p-piller hos kvinner. Også laser kan ha en effekt, men må gjøres hyppig og kombineres med andre behandlinger, og ikke som en solo-behandling.

Hvilken av behandlingene som bør velges, avhenger av graden av akne. Vi skiller vanligvis mellom lett akne og moderat til uttalt akne:

Lett akne: spredte kviser til ansikt, hudormer (komedoner), kanskje også spredt til rygg og bryst.

Moderat til uttalt akne: mer utbredte, større partier med akne, eller lite effekt av lokalbehandlingen.

Behandling av lett akne

Kremer/gel er ofte effektiv behandling av lett akne. Noen av kremene er reseptfrie, mens de sterkere kremene fås på resept. De fleste opplever bedring etter noen uker. Noen får bivirkninger som ligner på solbrenthet, som rød eller flassende hud. Dette roer seg som regel etter noen uker. Retinoidekrem eller gel gjør huden mer følsom for sollys, så du bør dekke til huden eller bruke krem med høy solfaktor i solen.

Krem/gel mot lett akne

Gel er en mye brukt mot kviser. Geler kan være svært sterke og må derfor smøres på hver kveld i tilfelle man får allergiske reaksjoner. Ved kraftig irritasjon i huden kan den påsmøres noe sjeldnere enn hver kveld.

Ved bruk av gel, er det viktig å bruke fuktighetskrem morgen og kveld i tillegg. Noen geler kan også føre til noe bleking av farget tøy.

Gel/krem mot kviser som inneholder A-vitaminsyre åpner opp porer og reduserer talgmengde i huden. Disse middlene kan lett føre til tørrhet og irritasjon i huden, men kan brukes over lang tid av gangen.

Krem som reduserer bakterieantallet i huden. Kan også gi irritasjon i huden.

Krem som inneholder både lokal antibiotika og en gel med betennelsesdempende egenskaper, og reduserer både bakterie- og talgmengden i huden. Den skal ikke brukes sammen med enkelte former for antibiotika. 

Lokal antibiotika kan brukes enten alene eller sammen med for eksempel en gel med betennelsesdempende egenskaper over en viss periode, ca. 2 måneder maksimalt av gangen.

Behandling av moderat til uttalt akne

Noen ganger er det ikke nok med lokalbehandling eller det er for store partier å smøre daglig. Da er medisiner i tablettform mer effektive. Det er viktig å huske på at all behandling må brukes en god stund før en ser effekten av behandlingen. Det er også viktig å bruke fuktighetskremer for og ikke tørre ut huden.

Systemisk behandling (tablettbehandling)

Dersom huden er betent, og ved moderat til uttalt (alvorlig) akne, anbefaler vi ofte antibiotika i tablettform. Noen supplerer også med kremer/gel. Antibiotikakuren varer oftest i minimum seks uker.

Om du er alvorlig rammet av kviser, og annen behandling ikke har hjulpet, kan et annet preparat i tablettform være et alternativ. Dette preparatet er beslektet med A-vitamin og brukes først og fremst på uttalt og problematisk akne. Det er kun hudleger som kan forskrive denne medisinen. Den er effektiv, men har bivirkninger som det er viktig å være klar over. 

Høy solfaktor er viktig om sommeren og du kan ikke være gravid mens du går på kurene.

Aknebehandling med antibiotika

Mest brukt i Norge et bredspektret antibiotikum. Den brukes ca. i 3 måneder av gangen, noen ganger enten lengre eller kortere, alt etter hvor god effekt den gir. Det er viktig å kombinere med en lokalbehandling i tillegg.

Les mer om aknebehandling med antibiotika

Aknebehandling med p-piller

Hvis det uansett er aktuelt med p-piller for en kvinne med akne. Disse kan ofte ha positiv effekt på akne. Det bør gjøres i samråd med fastlege som kjenner pasienten og kan sjekke bl.a. tromboserisiko i familien.

Les mer om aknebehandling med p-piller

Aknebehandling mot problematisk akne

Dette preparatet er beslektet med A-vitamin. Preparatet brukes først og fremst på uttalt og problematisk akne eller hvor ingen av de andre preparatene nevnt har vært effektive. Den brukes i ca. 6 måneder, noen ganger lengre, og skal følges opp av hudlege. 

Volvats hudleger er eksperter på akne

Dersom du plages av kviser bør du snakke med en hudlege. Våre dyktige hudleger har lang erfaring i behandling av akne. Vi har kort ventetid, og du kan raskt komme i gang med effektiv behandling. Vi tilbyr også videokonsultasjoner, hvor du raskt og effektivt får hjelp på nett.

Bestill time om akne hos hudlege eller les mer om behandling av akne

Konsultasjon hos hudlege

2 180,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Hvorfor velge Volvat?

Akne hos ungdom og voksne

Akne kan ramme både ungdom og voksne. Våre erfarne hudleger har kompetansen til å behandle kompliserte akneplager med skreddersydde behandlinger for alle hudtyper, for kvinner og menn i alle aldre.

Alle slags akneproblemer

Vi kan behandle akne i ulike stadier med alt fra medisinske kremprogrammer og reseptbelagte medisiner, til microneedling og peelinger for å oppnå en sunn og velfungerende hud.

Det finnes hjelp å få

Ingen skal behøve å være plaget av akne. Kviser og arr kan oppleves plagsomt og påvirke selvtilliten – du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor. Det finnes god behandling, og vi finner den som passer for deg.