Skabb

Skabb er et kløende utslett som hovedsakelig smitter ved direkte hudkontakt over litt tid. Hudtilstanden må behandles for at den skal gå vekk. Vi tilbyr behandling av skabb.

Symptomer på skabb

Det vanligste symptomet på skabb er kraftig kløe, og er ofte verst om natten. I tillegg vil man ofte få utslett og små blemmer på huden, røde flekker, utslett og tørr, skorpete hud. I noen tilfeller kan skabb ligne eksem, og det kan spre seg utover store deler av kroppen. Kløen oppstår vanligvis mellom 3-6 uker uker etter at man har blitt utsatt for smitte. Ved tidligere skabbinfeksjon vil det som regel bare ta noen dager før symptomene oppstår.

For det meste, vil skabb oppstå på følgende områder på kroppen: 

  • Mellom fingrene
  • Under armhulene
  • Rundt midjen
  • Langs innsiden av håndleddene
  • På de indre albuene
  • Under føttene
  • Rundt brystene
  • Rundt det mannlige kjønnsområdet 
  • På baken
  • På knærne

Hos små barn og spedbarn, vil områdene som angripes av skabb variere litt fra de nevnte. Her vil de vanligste utsatte områdene inkludere: 

  • Hodebunnen
  • Håndflatene
  • Under føttene

Når bør man kontakte lege?

Du vil ofte kunne se skabbgangen hvis du studerer huden godt – det ser ut som korte striper og er ofte bleke. Dersom du opplever noen av de nevnte tegnene på skabb, eller du plages av sterk kløe som kan tyde på skabb, er det viktig at du oppsøker en av våre leger eller din fastlege, eventuelt en spesialist i hudsykdommer.

Hos Volvat, vil våre spesialister i hud og veneriske sykdommer hjelpe deg med å finne den årsaken til dine plager, og skille symptomer som kløe og utslett mellom vanlig eksem og skabb, slik at du kan få riktig behandling. 

Hva er skabb?

Skabb er en vanlig hudtilstand som fører til irritasjon og kraftig kløe i huden, og smitter ved lengre kroppskontakt. Tilstanden er forårsaket av små midd, kalt skabbmidd, som er små parasitter så vidt synlig med det blotte øyet.  

Midden graver ganger og huler i huden hvor den legger egg. Når eggene klekkes, vil middlarvene jobbe seg mot overflaten av huden, hvor de modnes og sprer seg til andre områder av huden, eller til andre mennesker.

Selve kløen kommer av kroppens allergiske reaksjon på midd, eggene og avfallet deres. 

Hvem kan få skabb?

Folk i alle aldre kan oppleve å få skabb, men det er mest vanlig at unge og eldre får det. Det er ikke arvelig med skabb, men det er ofte at en familie har det samtidig, da det sprer seg rask når mennesker bor og lever sammen.

Hvordan smitter skabb?

Smitte skjer ved direkte hudkontakt, eller ved deling av klær og sengetøy, med noen som allerede har skabb. Det kan også lett spre seg i skoleklasser og på sykehjem hvor flere mennesker er samlet i et rom eller lokale sammen. Ettersom skabb er veldig smittsomt, vil en lege ofte anbefale behandling for hele familier eller kontaktgrupper samtidig. 

En sjelden variant av skabb, kalt skorpeskabb, kan forekomme hos mennesker som har dårlig immunforsvar, eller som er eldre og syke på grunn av andre forhold. Denne varianten av skabb, er svært smittsom, vanskeligere å behandle og innebærer at huden har tusenvis av skabbmidd, sammenlignet med den mer vanlige skabbtilstanden. 

Behandling av skabb

Det er ikke mulig å vaske vekk midden med såpe eller vann, og det vil kreve behandling for å bli kvitt skabb. Heldigvis kan man bli helt frisk med riktige midler som dreper midden.

Vi behandler hovedsakelig skabb med ulike medisinske kremer som man påfører regelmessig på hele huden, fram til midden og eggene som forårsaker skabb blir borte. Det er vanlig å oppleve kløe i 2-4 uker etter gjennomført behandling. Dette betyr ikke at behandlingen ikke virker, og er helt normalt.

Alle som bor i samme husstand skal behandles samtidig selv om de ikke opplever kløe, samt alle du har vært i nærkontakt med som andre familiemedlemmer, venner og seksuelle kontakter. Dette er for å unngå videre spredning. 

Det er viktig at du som pasient, uavhengig anbefalt behandlingsform, følger de gitte behandlingsinstruksene nøye. De vil være basert på følgende prinsipper: 

  • Skabbmidden kan være hvor som helst på huden, slik at behandlingen skal brukes på alle områder av huden hos både voksne og barn, og ikke bare områdene som klør.
  • Behandlingen bør sitte på i minst 12 timer før de blir vasket av.
  • Når du vasker hendene eller andre deler av kroppen må du huske å påføre nytt behandlingsmiddel etter vask.
  • To behandlinger, med én ukes mellomrom, er nødvendig for å drepe midd som har klekket ut fra egg etter den første behandlingen.
  • En høy temperert vask av sengetøy og klær skal utrydde midd. Tøy som ikke kan vaskes eller renses kan være forseglet i en plastpose i minst en uke, eller settes i en fryser over natten.

Forebygging av skabb  

For å forhindre gjenangrep og at spredning av midden til andre mennesker, er følgende tiltak essensielle: 

  • Rengjør alle klær og sengetøy – vask alle klær, håndklær og sengetøy som er brukt de siste 7 dagene på 60 grader. Tørk klærne i tørketrommel med høy varme.

  • Sult middene – legg gjenstander du ikke nødvendigvis kan vaske i en maskin i en forseglet plastpose, og la de stå et bortgjemt sted i et par uker, for eksempel i boden eller garasjen. På denne måten vil midden dø ut etter noen dager, uten mat.

Hvis du er usikker på om du har skabb, eller ønsker en konsultasjon hos hudlege, kan du bestille time hos Volvat her.

Vi har kort ventetid, og du trenger ingen henvisning for timebestilling.

Konsultasjon hos hudlege

2 310,-

Priseksempel fra Drammen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge hudlege hos Volvat?

Riktig behandling for deg

Vårt brede medisinske utvalg av hudbehandlinger tillater oss å skreddersy behandling til hver enkelt pasient.

Anerkjente leger

Hos oss jobber noen av Norges mest anerkjente hudleger, med spisskompetanse innen estetiske og medisinske behandlinger, laserbehandlinger og hudkirurgi.

Alle hudproblemer

Våre erfarne hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Vi hjelper deg dersom du plages med alt fra akne og problemhud, til solskader og fjerning av føflekker.