Solar keratose

Solar keratose er en solskade som skyldes langvarig soleksponering. Riktig behandling av hudtilstanden kan forhindre videre celleforandringer.

Våre hudleger har lang erfaring med behandling av solskader og tilbyr fotodynamisk-behandling (PDT) som kan redusere og fjerne hudforandringene.

Hva er solar keratose?

Solar keratose, også kalt aktinisk keratose, er solskader i overhuden som oppstår på grunn av langvarig eksponering for solstråler. Det pleier ofte å oppstå på kroppsdeler som blir utsatt for mye sol gjennom livet, slik som ansiktet, ørene og toppen av hodet hos menn med hårtap.

Hudforandringen består av et godartet svulstvev og forekommer hyppigst hos eldre personer med lys hud.

Årsaker til solar keratose

Solar keratose er en solskade som skyldes den totale eksponeringen huden har blitt utsatt for gjennom livet. Det er hovedsakelig UVB-strålene som fører til DNA-skader i huden, som senere utvikler seg til solar keratose. Skaden blir sittende i hudens DNA og overføres dermed til nye hudceller.

Symptomer på solar keratose

Hudtilstanden kjennetegnes av rødlige, brune, tørre flekker i huden. Flekkene kan være enkeltstående eller oppstå som flere keratoser med størrelse fra 0,1 cm til 2,5 cm.

Huden har lett for å bli irritert og tørr som kan resultere i sår. Disse sårene kan gi noe ubehag og smerter. Noen opplever også en sviende eller brennende følelse.

Er solar keratose farlig?

Solar keratose i seg selv er ikke farlig, men ubehandlet kan tilstanden utvikle seg til en form for hudkreft, plateepitelkreft. Opptil 60 % av alle tilfeller plateepitelkreft utvikler seg fra solar keratose.

Utseende og plassering

Flekkene er skjellende og har en ru fortykket overflate. Dette karakteristiske utseendet oppstår da immunforsvaret oppfatter overhudscellene som fremmede og hudens modning ikke fungerer som normalt. Tilstanden gjør at huden fremstår som irritert og rød.

Over 80% forekommer på solutsatte områder som hodebunn, nese, ører, hals og hender.

Hvem får solar keratose?

Sannsynligheten for å utvikle solar keratose øker med alderen og hudtilstanden oppstår hos 50 % av eldre personer. Solar keratose forekommer hyppigst hos menn og personer med lys hud. Dersom du har blitt utsatt for intenst sollys over flere år har du større risiko for å utvikle hudtilstanden.

Utredning av solar keratose

Under en konsultasjon vil våre hudleger gjennomføre en klinisk undersøkelse av huden din. Det er viktig å sette riktig diagnose før vi ser nærmere på ulike behandlingstiltak du har mest nytte av.

Dersom du har hatt tilstanden over lengre tid, opplever sår som ikke gror, irritasjon og uttalt fortykkelse vil hudlegen ta en hudbiopsi for å utelukke hudkreft.

Behandling av solar keratose

Tilpasset behandling for solar keratose kan redusere og forebygge hudtilstanden.

Fotodynamisk behandling

PDT- behandling er en effektiv og trygg behandling av solar keratose. Behandlingen er en fotokjemisk prosess der krem med virkestoff, sammen med lysterapi, fjerner uønskede syke hudceller.

Behandlingen er skånsom og gir et pent kosmetisk resultat. PDT-behandling kan brukes på flere hudområder samtidig da den skåner de friske hudcellene.

En slik behandling vil også kunne brukes i tidlige stadier av hudkreft. I dagene etter behandlingen anbefales bruk av solkrem og fuktighetskrem.

En PDT-behandling vil kunne gi en effekt på 70-90% av solskader. Fotodynamisk behandling kan imidlertid innebære endel smerte, og det er også mulig å benytte seg av PDT-behandling med dagslys som er mer skånsomt og mindre smertefullt.

Forebygging

Kroniske hudforandringer kan forsvinne av seg selv dersom du unngår å utsette huden for mye sollys.

Den beste forebyggingen er bruk av solbeskyttelse slik som solkrem med høy faktor og solhatt. På denne måten kan hudens modning foregå som normalt og skadde hudceller vil bli erstattet av nye friske celler.

Behandling med legemidler

Lokalbehandling med kremer kan brukes på alle hudområder og viser seg å helbrede over halvparten av hudforandringer som følge av solar keratose. Kremer er særlig effektive dersom forandringene i huden er små.

Behandlingen kan være langvarig og gå over flere uker til måneder. Det kan også oppstå bivirkninger som sårhet og rødhet i huden.

Frysebehandling

Frysebehandling foregår med flytende nitrogen og brukes gjerne på enkeltstående større flekker. Behandlingen har vist seg å ha en effektivitet på 40-80 %, men kan føre til pigmenttap på hudområdet som behandles.

Prognose

Med riktig behandling vil man kunne redusere eller bli kvitt hudtilstanden. Det kan likevel oppstå tilbakefall, og dersom hudforandringene ikke behandles kan tilstanden utvikle seg videre til hudkreft etter flere år, plateepitelkreft.

Det er viktig å ta pauser fra sola, beskytte seg med høy solfaktor (minst 30) og bruke klær, solhatt og solbriller når man skal være ute i sola.

Konsultasjon hos hudlege

2 260,-

Priseksempel fra Fredrikstad, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge hudlege hos Volvat?

Riktig behandling for deg

Vårt brede medisinske utvalg av hudbehandlinger tillater oss å skreddersy behandling til hver enkelt pasient.

Anerkjente leger

Hos oss jobber noen av Norges mest anerkjente hudleger, med spisskompetanse innen estetiske og medisinske behandlinger, laserbehandlinger og hudkirurgi.

Alle hudproblemer

Våre erfarne hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Vi hjelper deg dersom du plages med alt fra akne og problemhud, til solskader og fjerning av føflekker.