Elektrokardiogram (EKG-test)

En EKG-test, eller elektrokardiogram, er en metode som måler den elektriske aktiviteten i hjertet. Denne testen gir informasjon om hjertets rytme og kan indikere størrelse og tegn på sykdom. Gjennom EKG-et kan man oppdage og evaluere ulike hjerterytmeforstyrrelser samt tegn på annen hjertesykdom.

Hva er et EKG?

Et elektrokardiogram (EKG) er en medisinsk prosedyre som måler den elektriske aktiviteten i hjertet. Ved en EKG-test plasseres elektroder på brystet, beina og armene for å overvåke og registrere de elektriske impulsene som sendes gjennom hjertet.

Elektrodene fanger opp hjerteslagene og overfører informasjonen til en datamaskin. Der blir hjerteslagene omgjort til et kurvemønster som tolkes av behandlende lege eller sykepleier. EKG er en rask og ikke-inngripende test som kan gjennomføres mens pasienten ligger stille, er i bevegelse eller mens man utfører en fysisk aktivitet.

Ulike EKG-målinger

Det finnes flere typer av EKG-enheter som kan brukes til å måle hjertet over lengre eller kortere tidsperioder:

Arbeids-EKG

Foretas på ergometersykkel eller tredemølle mens fullt EKG registreres kontinuerlig og blodtrykk måles med jevne mellomrom for å undersøke hvordan hjertet reagerer på fysisk anstrengelse. Denne undersøkelsen gir informasjon om kransårene, hjerterytmen, puls- og blodtrykksrespons og fysisk kapasitet.

Langtids-EKG

Ved hjertebank eller urolig hjerte vil en langtidsregistrering av EKG kunne fange opp evt. hjerterytmeforstyrrelser. Registrering av rytmeforstyrrelser kan gjøres fra 24 timer og opp til 7 dager.

Hvordan analyserer man resultatene fra EKG?

En hjertespesialist/lege tolker kurvene og vurderer bla. rytme, hjertefrekvens, styrken i signalene, tidspunktene mellom de forskjellige elektriske impulsene og eventuelle avvik eller unormale mønstre som kan indikere ulike hjerteproblemer.

Under EKG-testen observeres følgende faser i hjertets elektriske syklus:

 • Forkamrene (atriene), hvor hjerteslagene begynner, skaper den første bølgen kjent som "P-bølgen"
 • Hovedkamrene (ventriklene) skaper deretter en bølge kalt et QRS-kompleks
 • Den tredje bølgen, eller "T-bølgen", viser hjertet i hvile eller gjenoppretting av elektrisk aktivitet etter hvert hjerteslag

Når bruker man EKG-test?

Hjertespesialister bruker EKG til ulike formål som:

 • Vurdering av hjerterytmen – se etter normal eller uregelmessig hjerterytme, også kjent som arytmi
 • Diagnostisere dårlig blodstrøm til hjertemuskelen
 • Identifisere hjerteinfarkt
 • Oppdage unormaliteter i hjertet
 • Diagnostisere hjerteskade eller hjertesvikt
 • Overvåke hjertet til pasienter med pacemaker
 • Overvåke hjertet til pasienter som bruker hjertemedisin
 • Overvåke hjertet etter hjerteinfarkt

Hvor kan man ta EKG-test?

Volvats kardiologer er spesialister på hjertehelse- og sykdommer, og utfører EKG-test dersom man har indikasjon på et hjerteproblem.

Det er også mulig å ta en EKG-test hos fastlegen din eller på vår legevakt ved behov.

Hvordan forbereder jeg meg til en EKG-test?

Det er ingen spesielle forberedelser man må gjøre før en EKG-test. På testdagen bør du imidlertid huske på følgende:

 • Ikke smør deg med oljebaserte eller fete hudkremer samme dag du skal undersøkes– dette kan gjøre det vanskelig får elektrodene å feste seg ordentlig på huden din
 • Ha på klær du lett kan fjerne eller ta av når sykepleier eller lege skal plassere elektrodene på brystet ditt

Hva kan jeg forvente på testdagen?

Legen eller kardiologen vil feste opptil 12 elektroder med bomullspads til huden på brystet, armene og beina dine. For å sikre at disse sitter godt kan det være behov for barbere hår som er i veien. Elektrodene vil bli værende på til testen er ferdig. Testen tar omtrent 10 minutter, men selve opptaket av hjertet ditt tar bare noen få sekunder.

Ved et hvile-EKG, vil man ligge flatt og slappe av mens datamaskinen registrerer. Hvis man gjør en belastnings-EKG, vil man gå på en tredemølle eller sykle på ergometersykkel under testen.

Når testen er ferdig, fjerner vi elektrodeplastrene, og du kan gå tilbake til dine normale gjøremål for dagen.

Hvor lang tid tar det å få svar på EKG-test?

Svaret på en EKG-test kan variere avhengig av ulike faktorer, som hvor testen utføres og hvor mye det haster å få svar på resultatene. I mange tilfeller kan man se resultatene rett etter at testen blir gjennomført.

Etter at EKG-testen er fullført, tolkes mønsteret av en allmennlege eller en spesialist innen kardiologi eller elektrokardiografi. Noen ganger kan det ta litt tid før resultatene er fullstendig gjennomgått og tolket, avhengig av ulike faktorer som om det er behov for ytterligere analyse el.

I nødsituasjoner når det er vesentlig å få raskt svar, kan man gjennomgå resultatene øyeblikkelig for å vurdere pasientens tilstand og videre behandling.

Konsultasjon

2 900,-

Priseksempel fra Moss, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Komplett hjertesjekk

Vi tilbyr komplett hjerteundersøkelse for å stille en sikker diagnose med langtids-EKG, belastningstest på sykkel med EKG, ultralyd av hjertet, ultralyd av halspulsåren/halskar og 24-timers blodtrykksmåling. 

Erfarent hjerteteam

Vårt hjerteteam består av dyktige og erfarne spesialister i kardiologi som hjelper deg med alle hjerterelaterte plager. Ønsker du bare å vite hvordan det står til med hjertehelsen din, hjelper vi deg selvsagt med det også.

Bedre hjertehelse

Vi legger vekt på å bygge tillit gjennom verdifull informasjon, veiledning og nøye utredning for hjertesykdommer, slik at du kan føle deg trygg på din hjertehelse.