Brokk (hernie) - lyskebrokk, navlebrokk, sårbrokk

Man kan få et brokk (hernie) når det oppstår en svakhet i muskellaget i bukveggen. Innholdet i buken kan da presses ut gjennom denne (brokkporten), gjerne ved økt trykk i bukhulen. Man kjenner da en kul under huden.

Det er flere typer brokk. De vanligste er lyskebrokk, navlebrokk og ventralhernie/sårbrokk som er en svakhet i bukveggen som følge av tidligere operasjoner. Mer sjeldent er femoralbrokk/lårbrokk, som følger lyskekanalen nedover mot låret. Kulen vil da kjennes ved overgangen mage/lår.

Operasjonene utføres vanligvis i narkose. Åpningen i bukveggen og svakheter forsterkes med et kunststoff-nett. Den vanligste operasjonsmetoden er kikkhullskirurgi, men det kan også bli aktuelt med «åpen» operasjon. Dette vurderes individuelt av våre spesialister.

Man kan forvente moderate smerter etter en brokkoperasjon. Forventet sykemelding avhenger av belastning i daglig arbeid, fra 2-4 dager ved kontorarbeid til 6 uker ved tyngre kroppsarbeid.

Volvat utfører brokkoperasjoner i Oslo, Bergen og Fredrikstad og de utføres av våre erfarne spesialister i gastroenterologisk kirurgi.

Mer om mage og tarm (gastroenterologi)